Alu akku

A technológia rohamtempóban fejlődik, de valahogy az akkuipar nehezen tart lépést vele. Talán most van némi remény.

A képen látható alufólia darabkába nem érdemes a maradék rántott húst csomagolni, mivel ez egy régi-új akku. Régi, mivel a lítium lecserélésével (a jelenleg is használatos Li-ion akkukban) már kísérleteztek régebben is, sőt már az alumíniummal is próbálkoztak, de kevés sikerrel. Anno az alu alapú akkuk 100 töltés után egyszerűen megadták magukat, így nem voltak hatékonyak. Eddig.

Screen Shot 2015-04-09 at 11.43.44 (2)

Most azonban a Stanford egyetem kutatóinak sikerült egy “kicsit” felturbózniuk saját alumínium alapú megoldásukat, így az új grafit+alu akku akár 7500 töltési ciklust is kibír, ami jócskán ráver a jelenleg átlagosan 1-2000 ciklusra tervezett Li-ion megoldásokra is. Ráadásul az új akku egyáltalán nem gyúlékony, ellenállóbb és könnyebben formázható (még vékonyabb készülékek) mint Li-onons társaik. Ja! És egy perc alatt fel lehet tölteni. Igen, az új stanfordi alu akku 60 másodperc alatt 100%-ra töltődik. De!

Természetesen van “de”, egyelőre. Az új akku ugyanis csak 2 volt feszültséget tud leadni, ami nagyjából a fele a jelenlegi Li-ion akkuknak és a kapacitással is van még gond, ugyanis az alu akku 40 Watt energiát képes tárolni kilogrammonként, míg a Li-ion akkuk akár 200-at is. Ez azonban még korántsem ítéli halálra a projektet, hiszen ha nem is sikerül a fenti problémákat megoldani, rengeteg olyan felhasználási terület van, ahol fontosabb a gyors töltés lehetősége, mint a kapacitás és az akkuk súlya. Azért mi reménykedünk, hogy pár éven belül az egyetem kutatói létrehozzák a jelenlegi akkuk teljesítményével bíró (sőt akár azt túlszárnyaló) egy perc alatt tölthető akkupakkokat, minek többek közt az elektromos autók gyártói igencsak örülni fognak.