Apple autó jöhet?

Az Apple megirigyelte a Google eredményeit a robotizált, önjáró autók terén.

A Google és természetesen az összes magára valamit is adó autógyár dolgozik az önjáró autókon. Elon Musk, a Tesla Motors tulajdonosa és a jelenlegi technológiai világ milliárdos megmondója szerint, a Tesla 2020-ra olyan autót fog fejleszteni, amibe beszállunk, (akár) elalszunk, majd a célunkhoz érve a kocsi felébreszt. A Google pedig igen elöl tart saját autója fejlesztésében, ahol maga az “autóság” a legkevésbé fontos szempont.

Hiszen ha a jármű nem igényel emberi beavatkozást, akkor végképp szakítani lehet a jelenlegi autós és gépjármű ipari normákkal. Vagyis nem a jármű klasszikus mechanikai részei a fontosak, hanem az aktív és passzív biztonsági rendszerek mellett a működést biztosító szoftver lesz a gépjármű ipar lelke, azon belül is a nagy kérdés az operációs rendszer. Lesz-e egyáltalán robotautós oprendszer? Ha igen akkor egységes lesz, vagy gyártónként, márkánként változó? Ha pedig egységes lesz, akkor ki fogja uralni a sokak által a légi közlekedés jelentőségéhez hasonlított robotjárművek szoftverpiacát?

applecar

Jelenleg a Google az, aki látványosan tevékenykedik ezen a területen, de belsős információk szerint azonban az Apple is belevágott egy saját önjáró autó fejlesztésébe, ahol természetesen a fentieknek megfelelően a hardver a szükséges “rossz” és igazából a szoftver az érdekes. Az Apple Titan kódnévre hallgató projekt végtermékét egyhamar nem fogjuk az autókeresekedésekben látni, de nem is feltétlen ez a célja a cégnek, hanem, hogy a Ford, a Fiat, Tesla, BMW, Mercedes és az összes többi gyártó is lehetőleg a kaliforniai cégtől vásárolja az oprendszert saját járműveikhez.

22000cookie-checkApple autó jöhet?