Apple kocsik jönnek

A Genfi Autószalonon mutatkozik be elsőként a kaliforniai cég autókba szánt szórakoztató központja.

Az Apple kénytelen új frontokat nyitni, ahhoz, hogy a cég stabil pozícióban maradjon. Az eddig a cég részéről kicsit „mellékszálként” kezelt Apple TV „hirtelen” fontos lett a cégvezetés számára és mint kiderült ez kis mellékszál egy milliárd dollárt hozott a cégnek az elmúlt évben. Ezzel a 80%-os növekedéssel a cég legdinamikusabb terméke lett 2013-ban.

applecar01

A figyelmet most azonban a Genfi Autószalon és azon belül is az Apple új szórakoztató rendszere kapja, hiszen a CarPlay gyakorlatilag az iPhone műszerfalra kiterjesztett rendszere. Igen egyelőre csak az iPhone-é, azon belül is csak az új Lightning csatlakozós telefonokkal (5, 5s, 5c) kompatibilis és frissíteni kell az iOS-t is ezen készülékeken.

applecar02

A CarPlay gyakorlatilag a Siri hangfelismerő alkalmazásra épül, így bár a cég mérnökei szerint mindent tudunk majd vezérelni az autó megszokott gombjaival, tekerőivel, a hangfelismerés központi szerepet kap a rendszerben. A CarPlay természetesen képes fogadni üzeneteket, melyet a Siri fel is olvas nekünk, ugyanígy tudunk SMS-t, e-mailt „írni” is, fogadja a bejövő hívásokat és természetesen az Apple térképszolgáltatásának segítségével navigálni is képes. A cég saját iTunes Radio szolgáltatása mellett képes megszólaltatni harmadik féltől érkező szoftvereket is, mint a Spotify, vagy a Beats Radio.

applecar03

Az első körben Ferrarit, Mercedest és Volvot vásárolhatunk az Apple megoldásával, de hamarosan érkezik a Nissan, Peugeot, Jaguar, Land Rover és a BMW is.

7030cookie-checkApple kocsik jönnek