Az Apple viszi haza az okostelefonos profit 95 százalékát

Egy friss piaci jelentés szerint a cupertinoi vállalat fölözi le az okosteleofnos piac hasznának majdnem teljes egészét, a haszonszerzésben a nagy konkurens Samsung is csak a profit nyolcadát viheti haza.

Apple_smartphone_profit_01_MMM

A Canaccord Genuity elemzése szerint az idei harmadik negyedévben az Apple megközelítőleg 95 százaléknyi hasznot vághatott zsebre, míg a koreai óriás bevételei a 2013-bán megkezdett zuhanórepülés óta 15 százalékra estek vissza. A számokat összeadva nem nehéz rájönni, hogy a haszoneloszlásban szerepet kaptak a veszteséggel dolgozó gyártók is, mint az LG, vagy a HTC.

Úgy tűnik, az Apple receptje egyszerű: nem készítenek olcsó készülékeket. Az iPhone modellek 620 és 670 dollár közt mozognak, s bár a Samsung csúcskészülékei közt is akadnak keresett modellek, az olcsóbb okostelefonok eladásait is figyelembe véve a koreai gyártó átlagosan 180 dollárért ad egy-egy telefont. Arra a kérdésre, hogy miért nem teheti meg más is azt, amit az Apple, szinten egyszerű a válasz: iOS-t futtató eszközök terén nincs olyan konkurencia, mint az Android vonalon, az Apple nyakára még nem telepedtek az árversenyt generáló kisebb márkanevek. A legpesszimistább vélemények szerint a Samsung öt éven belül feladja az okostelefon piacot, de ha ez nem is következik be, számíthatunk drasztikus átalakításokra, a gyártó jó eséllyel feladja a legalább árkategóriában való szereplést.