Blu-ray filmből napelem

Ki gondolta volna, hogy egy Jackie Chan film egyszer majd a napelemek hatékonyságát növeli majd?

A Northwestern egyetem kutatói fogtak egy régi Jackie Chan filmet (konkrétan a Rendőrsztori 3-at) és szépen feldarabolták a Blu-ray lemezt, mivel úgy gondolták, hogy a Blu-ray lemezek nano struktúrája “jót tehet” a napcellák hatékonyságának.

bluray2

Épp ezért fogtak egy lemezt, ami épp kéznél volt, szépen felszabdalták és elkezdték vizsgálni a “kéklézeres” lemez digitális barázdáit, amik leegyszerűsítve kis árkok és dombok (egyesek és nullák) és arra jöttek rá, hogy ezen apró domborzat ideális azon fotonok számára, amiket a napcellák is hasznosítani tudnak. A mért eredmények igen impozánsak, mivel nagyjából 12%-al volt hatékonyabb a Blu-ray lemezekből készült napelem a hagyományos verziónál.

bluray1

Ez azért nagyon fontos eredmény, mivel jelenleg a leghatékonyabb (és egyben igen drágán gyártható) napcellák hatákékonysága nagyjából 50%-os, így egy olyan megoldás, ami egy meglévő gyártástechnológián alapszik (Blu-ray lemez gyártósor) és ilyen mértékű javulást eredményez, komolyan befolyásolhatja a napenergia felhasználás gyorsabb terjedését. Mi csak drukkolni tudunk, hogy a dolog működjön, ha kell kedvenc díszdobozos Blu-ray kiadványainkat is felajánljuk az emberiség szolgálatára.