A Bluetooth lehet a dolgok internetének gerince

A dolgok internete, mint kifejezés már egy ideje elég központi téma az IT világban, hisz egyre gyakoribb, hogy mindennapos használati eszközeink kommunikálnak egymással.

Bluetooth_logo_01_MMM Bluetooth_logo_slider_MMM

Nem véletlenül, a Bluetooth SIG (Special Interest Group), azaz a szabványt kezelő és a technológiát fejlesztő csoportosulás szerint az egymással kommunikáló eszközök piacában 2025-re 2000 és 11000 milliárd dolláros potenciál lesz, így nem csoda, hogy egy ilyen jövedelmező piaci réteghez már most lefeketetnék az alapokat. Ennek megfelelően nemrégiben egy kisebb tervezetben foglalták össze a 2016-os év várható fejlesztéseit.

A jövő Bluetooth chipjei ezek alapján az alacsony energiafogyasztás mellett is nagyobb távolságokat tudnak áthidalni, ugyanakkor a SIG tervei szerint megkétszereződne az egyes eszközök közötti sávszélesség, ami egy időben nagyobb adatmennyiség küldését és fogadását teszi lehetővé. Az IoT (Internet of Things) ökoszisztéma fejlődését leginkább azonban a központosítás csökkentése jelenti. Ezt a tervek szerint a SIG közvetítő modulok által éri el, azaz az adatcsere egy eszközrendszerben már nem csak közvetlenül a központi egység és periféria közt történhet, hanem egyes egységek közvetítő hídként funkcionálhatnak az információ áramlásban. A fejlesztés éves szintű terveken alapul, de a csoport a későbbiekben részletesen is taglalja a fejlesztéseket.

36010cookie-checkA Bluetooth lehet a dolgok internetének gerince