Brutális méretű SSD-k jönnek

A méret ez esetben nem a fizikai, hanem a tárkapacitásra utal.

A flash alapú háttértárak (pendriveok, memória kártyák, SSD-k, stb.) az utóbbi években drasztikusan csökkentek és nőttek. Ráadásul mindezt pont a jó felosztással: az árak csökkentek míg a tárkapacitások nőttek. Ma már egy körömnyi MicroSD kártyán annyi adatot tárolhatunk, amihez nagyjából fél kilométer magas Floppy torony kellett nem is olyan régen.

Most pedig szintet léphetnek az SSD-k, a Toshibának és az Intelnek köszönhetően. Bár az utóbbi években a Samsung egyértelműen az SSD piac élére tört, azért azt nem szabad elfelejteni, hogy konkrétan a Toshiba találta fel az SSD-k alap technológiáját, amit pl. a Samsung is használ legújabb, saját fejlesztésű 3D NAND csipjeihez.

ssd_SL

De ott van még az Intel/Micron kooperáció, akik szintén keményen dolgoznak, hogy a lemaradásukat behozzák. Szinte egy időben jelentette be a Toshiba, saját 15 nanométeres gyártástechnológiával készült 48 rétegű NAND csipjét az Intel/Micron féle 32 rétegű megoldással. A gyakorlatban mindkét verzió azt jelenti, hogy ugyanarra a “helyre” több adatot passzírozhatunk, így pár éven belül érkezhetnek a 2-3 TB-os pendrive-ok és akár a 10 TB feletti notebookba, PC-be való SSD-k, ráadásul ezzel együtt a jelenleg kapható megoldások ára jócskán lecsökken majd. Az első megnövelt rétegszámú csipekkel szerelt flash meghajtókat legkorábban jövőre kereshetjük majd a boltok polcain.