Él nélkül – Samsung Galaxy S6 Edge bemutató

A legerősebb, legfejlettebb, legkülönlegesebb Samsung telefon egyben a legjobb is?

Megérkezett hát, itt van az a készülék, amivel a Samsung megmutatja, hogy még mindig helye van a cégnek az Android trónon. A korona ékköve egészen biztosan a Galaxy S6 Edge, a kérdés csak az, hogy zafírkő, vagy igazi gyémánt.

Screen Shot 2015-04-28 at 10.37.07

A Samsung az utóbbi években kissé talán “túltolta” az uniformizálódást a telefonok tekintetében, így következhetett be az, hogy egy átlag felhasználó elölről ránézve nehezen különböztet meg egy 50 ezres modellt a 200 ezer forint feletti zászlóshajóktól. Nyilván, amint kézbe fogja az ember a plasztik modellt és mondjuk bemutatónk tárgyát az S6 Edge-t, azonnal érezni fogja melyik a csúcsmodell, de ettől még nincs markáns arculata az utóbbi időkben a Samsung csúcskészülékeknek. Ez alapvetően jó a vásárlónak, hiszen egy olcsóbb modellel sem kell “szégyenkeznie”, de rossz a cégnek, mivel nincs amivel (legalábbis vizuálisan és dizájnban) markánsan megkülönböztesse a “kasztokat” házon belül. Ebből a szempontból tényleg nagy szüksége volt a Samsungnak egy az Edge-hez hasonló ikonra, nézzük meg hát a közel 300 ezer forintos király új ruháját.

SONY DSC

Külső

A felületes szemlélőnek először az tűnik fel, hogy valami nincs rendben a képernyő széleivel. Mivel pár milliméterről van csupán szó, mindkét oldalon, így elsőre, szemből nem esik le azonnal az S6 Edge furcsasága. A szokásoshoz képest keskenyebb mobil képátlója így is 5,1 col, amin ráadásul QHD felbontást jelenít meg (1440 x 2560 pixel) a Super AMOLED kijelző, ami olyan érzés, mintha világító és mozgó matricát ragasztottak volna az Edge testére. Amint kézbe fogjuk azonnal megértjük, hogy ez bizony nem egy alapmodell. A szinte művészien kidolgozott fém élek már-már vágják a tenyeret, a Gorilla Glass 4 borítás (elöl, hátul) és az összeszerelési minőség nem hagy kérdést afelől, hogy ha “őt” akarjuk, akkor bizony bokáig kell majd nyúlnunk a zsebünkbe. Ha ezután elkezdjük körbenézni a készüléket akkor előtűnnek az apró, precízen kidolgozott részletek.

SONY DSC

Jobb oldalt egy szem bekapcsoló/képernyőzár gombot találunk a vékony fémkereten, míg a jobb oldalon a hangerőszabályzó gombpár kapott helyet. Alul és felül már érdekesebb a dolog, hiszen a mívesen megmunkált hangszórórács mellett találjuk az egyik mikrofont, a standard MicroUSB csatlakozót és 3,5-ös jacket is. Felül a nano SIM kis fiókja mellett helyezkedik el az infraport, mellette pedig a második mikrofon a zajszűréshez. Az S6 Edge tárhelyét tehát nem tudjuk bővíteni MicroSD kártyával, mint ahogy az akkut sem cserélhetjük ki, a levehető hátlap hiányában. Az előlapon, a hajlított kijelző felett egy értesítő LED-et, egy közelség érzékelőt és egy 5 megapixeles nagy fényerejű lencsét találunk, nameg a Samsung logót természetesen. A képernyő alatt helyezkedik el a fizikai home gomb, ami egyben az ujjlenyomat olvasó is, míg mellette használat közben villan csak fel az érintésérzékeny alkalmazásváltó és vissza gombok.

SONY DSC

A hátlap puritán egyszerűségét a kamera kiemelkedő optikája töri meg, ami azért kapott egy kis fém keretet, hogy az asztalon csúszkálva ne az optika üvege karcolódjon. Mivel a kiemelkedés szögletes, így asztalra téve csak kissé billeg az S6 Edge, lehetővé téve az asztalon gépelést is. A 16 megapixeles Sony szenzor jól teljesít rossz fényviszonyok mellet is, amiben hatékony segítségére van az F1.9-es magas fényerejű lencserendszer, így a remek autofókusszal és részletes beállítási lehetőségekkel felvértezve nincs oka panaszkodnia az S6 Edge telefonnal fotózóknak. Aki pedig videózna, az megteheti 60 képkockás sebességgel FullHD-ban, de a 4K-s videó rögzítése sem kottyan meg a készüléknek. A kamera melletti kis fekete egység érdekességet is tartogat a LED-es villanó mellett, hiszen ide került egy speciális érzékelő, ami pulzust és akár véroxigén telítettséget is mér.

Belső

A Samsung Galaxy S6 Edge maga a brutális, nyers erő. A cég saját fejlesztésű nyolc magos processzora kacagva hajtja meg a QHD kijelzőt és az azon látható szoftvereket. A nyolcból négy mag 2,1GHz-en, míg a maradék 1,5GHz-en ketyeg és természetesen feladattól függően használja a készülék őket, így spórolva energiát az amúgy nem túl combos 2600mAh-es akkunak. Emellé, kiviteltől függően 32, 64, vagy akár 128GB tárhely társul 3GB RAM-hoz, így érthető, hogy a szintetikus tesztekben gyakorlatilag nincs ellenfele a Galaxy S6 Edge-nek. Pontosabban egy van: a sima Galaxy S6. Így nyugodtan kijelenthetjük, hogy a cikk születésének pillanatában nincs erősebb Androidos okostelefon a Samsung S6 párosnál, ami önmagában is jelentős teljesítmény, az pedig, hogy mindezt (az Edge esetében) ilyen extravagánsan tálalja a cég egyértelművé teszi, hogy ki a főnök most a zöld robotok között. Ezen felül természetesen minden földi jót megkapunk a Galaxy S6 Edge belsejében: van szupergyors LTE mobilnetünk, WiFink, a már említett remek kamerá(in)k, gyors GPS-ünk (GLONASS és Baidu műhold támogatással), kapunk NFC csipet, és az infra porttal a készülék tetején, még univerzális távirányítóként is használhatjuk az Edge-t. Talán az akku mérete és az FM rádió hiánya az ami kissé kellemetlen, de az előbbire segítség a vezeték nélküli töltés, az utóbbira pedig a sok millió online rádió és egyéb audio szolgáltatás lehetősége. Az akkuidő nem drámai, de ezért ebben az egyben nem sikerült túlszárnyalni az elődöt, hiszen az S5 jobban bírja szuflával, így aki masszívan ki szeretné használni az S6 Edge funkcióit jól teszi ha töltőt tart a munkahelyén, hogy az esti sörözés után még rendelhessen magának Uber-t, vagy Wundercar-t.

SONY DSC

Az ív

Essen szó akkor a nagy durranásról is, a kétoldalt hajlított kijelzőről, ami sajnos nem sok szerepet kap a telefon életében, szinte kizárólag dizájnelemként szolgál, ami azért rossz hír kicsit, mert a Galaxy Note Edge phabletnél konkrét funkciója van az ívelt résznek (igaz a Note-nál, csak az egyik oldalon van ilyen ív). Az S6 Edge képernyője az íveken és azon túl nem ad plusz többletet használat közben, gyakorlatilag a szokásos képernyő tetején csücsülő értesítő sáv egyfajta variációja. Ennek értelmében ha üzenetünk érkezik, vagy valamely applikáció küld push üzenetet az megjelenik az oldalsávon (ha a képernyő ki van kapcsolva), mint ahogy azt is beállíthatjuk, hogy éjszakára egy csökkentett fényerejű óra jelenjen meg az éleken, de néhány hírforrásból egysoros feedet is futtathatunk itt, ami nem rossz gondolat, de inkább azt érezzük, hogy a “tudunk hajlított képernyőt csinálni” volt az elsődleges cél, nem pedig a funkció. Az egyetlen saját feature, hogy a képernyő jobb sarkában található (elsőre alig látszó) kis felületet megérintve egy “él gyorshívó” listába kerülünk, ahová felvihetjük kedvenc kontakjainkat, akiket így nem kell kikeresni a címjegyzékből és ha egy ilyen partner hív minket, akkor az élek a neki megfelelő színnel villognak. Ráadásul a valóságban annyira kicsi az ívelt felület felénk eső része, hogy például a dátum és óra kijelző fele már átlóg a sima, sík kijelzőfelületre. Aki esetleg arra számított, hogy az S6 Edge legalább annyit profitál a képernyőhajlításból, mint a phablettesó Note Edge, az szomorú lesz.
Ha már a hardver így pörög, a szoftverfejlesztők se unatkozzanak, gondolhatták a Samsung vezetőségénél, ezért a TouchWiz felület is teljesen új ruhát kapott. Az immár Android 5.0.2 oprendszeren futó új felület letisztultabb, átláthatóbb és egységesebb, mint valaha és aki igazán bele akarja ásni magát a Galaxy S6 Edge rejtelmeibe, készítsen ki némi hideg élelmet, el lesz egy darabig. Rengeteg gombnak (akár fizikai, akár a képernyőn lévő), ikonnak van extra funkciója, hiszen például az ujjlenyomat olvasót rejtő home gomb dupla megnyomásával azonnal a kamera alkalmazásba jutunk, de szinte minden menüpotnban van egy csúszka, beállítás, extra amivel tökéletesen testre szabhatjuk a készüléket. Az új TouchWiz is támogatja (bizonyos appoknál) az osztott képernyős módot, ami az öt (egész egy) colos kijelzőn már használható is, így például egyszerre tudunk felül böngészni és alul mondjuk a háttértáron található mappák tartalmában keresni. Nem hasznontalan funkció ez, jó lenne ha minden appal működne, de ez nem a Samsungon múlik.

SONY DSC

Remek készülék a Samsung Galaxy S6 Edge. Tényleg. Fogy is rendesen, csak a bemutató után több mint 20 millió készüléket rendeltek elő a szolgáltatók a Samsungtól és legalább 50 millió eladott készülékre számítanak idén. A Dél-koreai gyártó mindent belepakolt hardver és szoftver tekintetében és egyedit alkotott. A Samsung Galaxy S6 Edge a jelenlegi Androidos készülékek csúcsa, aminek fényét csak a tesó (Galxaxy S6) tudja némileg elhomályosítani. Azoknak, akiknek az extravagáns külső a fontos, meg fogják venni az S6 Edge-t, azok viszont, akik némi racionalitás mellet a világ legerősebb telefonját akarják birtokolni, a Galaxy S6-ot választják, hajlítás és 50 ezer forintos felár nélkül.