Fából processzor

Egy új technológiai fejlesztéssel a mostani természetre káros anyagok környezetbarátra cserélhetők.

A Wisconsini Egyetem kutatói merészet léptek és az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium laborjával közösen új alapanyagot találtak a pl. a processzorokban is használt félvezetőknek, amik leegyszerűsítve a csipek “bölcsői”. Ez pedig nem más, mint a fa, pontosabban egy speciális cellulóz nanorost (CNF: cellulose nanfibril), ami hajlékony, rugalmas és teljes mértékben lebomlik a természetben, szemben a jelenleg használt mérgező alapanyagokkal.

A cellulóz nanorost azonban érzékeny a környezeti behatásokra, így a felületet egy speciűális epoxy réteggel vonták be, ami ellenállóvá tette például a nedvességgel szemben. Zhenqiang Ma professzor elmondása szerint, ha ezt a CNF lapocskát eldobnánk egy erdőbe “az ottani gombák teljes mértékben lebontanák azt, gyakorlatilag ugyanolyan biztonságos, mint a műtrágya”. A fa félvezető ráadásul a hőre kevésbé érzékeny, mint kártékony rokonai, teljesítményben egyáltalán nem marad el tőlük és az előállítsa is olcsóbb a ma megszokott megoldásoknál.

150526123835_1_540x360

A 100%-ban “fából készült” processzoroknak, pláne a természetes alapanyagokból készült mondjuk okostelefonoknak azért kell még némi idő, de a végeredmény ígéretes, így a nem túl távoli jövőben kis túlzással még az is elképzelhető, hogy a konyhakerti bazsalikomot a 4-5 évvel azelőtti tabletünk táplálta palánta korában.

(fotó: Flickr, Creative Commons licenc)

26880cookie-checkFából processzor