Fehér óriás- WayteQ Talk 5H bemutató

Ismét egy „nagyképű” és meglepően olcsó Androidos készülék érkezett hozzánk.

A WayteQ már régi motorosnak számít kis hazánkban. Rendes gyártói garanciával, egészen korrekt termékpalettával rendelkeznek és az utóbbi időben a tabletek mellé elkezdtek szállingózni az Androidos okostelefonok is. A Talk 5H egy kifejezetten nagyra nőtt, két SIM kártyát is kezelni képes hófehér tepsi.

 

w_tallk_06

 

Külső

 

A WayteQ Talk 5H mellett, a kellemes csomagolásból kifejtve találunk egy hálózati töltőt, egy adatkábelt és egy mikrofonnal ellátott fülhallgatót, természetesen mindent fehérben. A készülék talán kissé kirívó jelenség a maga hófehér burkolatával, de mi kifejezetten örültünk, hogy nem egy tucatfekete „pingpongütőt” találunk a dobozban. A telefon méretei passzolnak az 5,5 colos kijelzőhöz, viszont a gép súlya egészen meglepő, 200 grammot nyom a mérlegen. Ez bárhonnan is nézzük két normál tábla Milka csoki, ami bizony húzni fogja a zsebünket rendesen. Mivel a burkolat műanyag és a körömtörő mutatvánnyal felérő hátlap eltávolítása után sem találtunk masszív acélvázat a gép belsejében, nem igazán értjük honnan ez a súly, cserébe viszont igen komoly összeszerelési minőséget kapunk. A WayteQ Talk H5 nem recseg, nem ropog, nagyon egyben van, amit egy 50 ezer forint alatti készüléktől ritkán látunk!

 

w_tallk_01

 

Maradva még egy kicsit a külcsínnél alapvetően egyszerű, de abszolút vállalható dizájnt tud felmutatni a telefon. A nagy fekete keret az 5,5 colos, 1280 x 720 pixel felbontású, IPS (!) kijelző körül remek kontrasztban van a fehér alsó csíkkal és a burkolat többi részével, amit nem bonyolítottak túl. Körbejárva a szokásos dolgokat találjuk: jobb oldalt bekapcsológomb, felül a standard fejhallgató kijárat, bal oldalt a hangerőszabályzó, alul pedig a MicroUSB csatlakozó. Ennyi, de nincs is szükség másra. Pontosabban a rutinos olvasóknak feltűnhetett a MicroSD kártyafoglalat hiánya, amit a hátlap alatt találunk, így nem kell nagyon megijedni, lesz min tárolni a zenéket, videókat, képeket és ezzel tudjuk orvosolni a mindössze 4GB-os belső tárhely karcsúságát is. Az előlapon csak a három érintésérzékeny funkciógombot találjuk alul, felül pedig egy 1,3 MP-es kamera és egy állapotjelző LED kapott helyet. Hátul a kihangosító apró rácsozata és egy 8 MP-es kamera + LED villanó kombó található, a burkolat alatt pedig egy 2500 mAh-es akku lapul, amivel be is fejeződött a WayteQ Talk 5H külső szemrevételezése.

 

w_tallk_03

 

Belső

 

Belül MTK platformot találunk, ami ebben az árkategóriában teljesen normális, mint ahogy az is, hogy milyen félelmetes tempóban fejlődik ez a kínai hardverpakk. Ma már a legismertebb márkák termékpalettájában is megtalálhatók ezek a csipek, nem lesz gondja vele senkinek itt sem. A Talk 5H belsejében található MediaTeK MT6589 egy négymagos, magonként 1,2 GHz-en pörgő processzor, az 1 GB RAM és a PowerVR SGX544 grafikus csip remek kombináció. Segítségükkel alacsonyan tartható az ár, viszont a felhasználó napi szinten nem fog találkozni elkedvetlenítő akadásokkal, fagyásokkal. Természetesen kompromisszumokat kell azért vállalnunk, így gondolom senkit nem fog meglepni, hogy fotózásra csak kifejezett életveszélyeztetett helyzetben fogja használni a kamerákat, még akkor is, ha papíron jól néz ki a 8 megapixel és az akár FullHD felvétel lehetősége. Egész egyszerűen időben még még odébb van, hogy 50 ezer forintért olyan telefont kapunk, ami akár egy olcsó kompakt kamera szintjét tudja.

 

w_tallk_07

 

Viszont ezzel nagyjából vége is a rossz híreknek, mivel a Talk 5H innentől igen kellemesen teljesít. Még a komolyabb játékok is csak kissé akasztják meg egy-egy pillanatra a gépet, a böngészés, zoomolás, folyamatos, egészen „nagyfiús” érzete van az embernek használat közben. A HD felbontású IPS kijelző igen kellemes, az Android 4.2.1 nem a legfrissebb ugyan, de teszi a dolgát, ráadásul mivel a WayteQ-nek van hazai képviselete szoktak is foglalkozni a frissítésekkel és mivel egy nagyjából alap Android rendszert kapunk, bízhatunk benne, hogy meg is érkeznek egyszer ezen frissítések. Az Android ugyan alap, de három „extra” szoftvert találunk a gépen már az első bekapcsoláskor. Az első az Antenna Hungária MinDig TV appja, ami az aktuális műsorújságon túl egyes csatornáknál még tévézést is enged, a másik kettő pedig WayteQ brandelt applikáció: egy elektronikus újságolvasó és egy a WayteQ online fórumaira irányító alkalmazás.

 

w_tallk_05

 

Ezen kívül természetesen csatlakozhatunk is vezeték nélkül a megszokott módokon, hiszen van FM rádiónk, Bluetooth és GPS csipet is kapunk, természetesen van WiFi (aminek az érzékenységén még lehetne icipicit csiszolni) és a már említett két darab SIM foglalat, melyek mindegyike (!) HSDPA képes, bár az egyik microSIM méretű, a hagyományos mellett. Mindemellett kellemes meglepetés a Miracast és a DLNA megléte, amivel vezeték nélkül rakhatjuk ki a telefon képernyőképét (WiFi segítségével) az arra alkalmas tévékészülékek képernyőjére és egyéb eszközökre. A két SIM-es élet igen kellemes és teljesen átlagos (jó értelemben) azoknak, akik fogtak már ilyen jellegű készüléket a kezükben, hiszen mindkét SIM aktív egészen addig, míg hívás nem érkezik, mivel ilyenkor a másik a Dual SIM Standby mód miatt ezalatt „kikapcsol”, vagyis nem képes elérni a hálózatot, amíg a másik vonal aktív.

 

w_tallk_04

 

Szinte már-már hihetetlen csomagot rakott össze a WayteQ. Egy korrekt minőségű, remek felbontású, IPS paneles, két SIM-es tepsi, ami a remek hardver mellett nem ronda, sőt! Mindehhez pedig jelen pillanatban egy 50 ezer forint alatti árcédula társul, de akiknek fontos a navigáció egy tízessel drágábban megvásárolhatja a 3D-s Sygic GPS Navigációval felvértezett változatot is. Csak így tovább kedves WayteQ, csak így tovább!

10450cookie-checkFehér óriás- WayteQ Talk 5H bemutató