Gesztusvezérlés hanggal

Bármilyen notebook, vagy asztali PC vezérelhető kézmozdulatokkal, ha van hangszórója és mikrofonja.

Elsőre talán kissé furcsának hat a fenti mondat, hiszen mi köze a kézzel “hadonászásnak” a hanghoz? Pedig a dolog egy régi fizikai elméleten, a majd 200 éves Doppler-effektuson alapul, a megvalósítás pedig egyszerű és zseniális! A Wikipédia szerint: “A Doppler-hatás a hullám frekvenciájában és ezzel együtt hullámhosszában megjelenő változás, mely amiatt alakul ki, hogy a hullámforrás és a megfigyelő egymáshoz képest mozog.”

dopplerSL

Az alap koncepciót 2012-ben a Microsoft örült-zseni kutatói dolgozták ki, ám most egy svéd fiatalember, Daniel Rapp leporolta a redmondi cég kutatásainak eredményeit és bár a Microsoft szofterkódja nem állt rendelkezésére, azért “összedobott” egy weboldalt ahol bárki kipróbálhatja a dolgot, ha van a notebookjában, asztali gépénél hangszóró és mikrofon.

A hangszórót érdemes hangosra állítani, hiszen az emberi fül számára nem hallható tartományban dolgozik majd és a mikrofon a hang kezünk által módosult frekvenciáját érzékeli, majd ezt az információt alakítja át görgetéssé a weboldalon, vagy épp rögtönzött Teremin bemutatóvá (ami azért zavarhat pár kollégát az irodában). Bár alapvetően komoly, érdemi haszna nincs a dolognak, azért az mégiscsak zseniális, hogy ennyire hétköznapi hardver komponensekkel és egy alap fizikai jelenséggel milyen űj felhasználási területekre merészkedik egy-egy elme.

24400cookie-checkGesztusvezérlés hanggal