Halld, ne csak nézd!

Mióta a televíziózásban átvették az uralmat a lapostévék, örök probléma a hangzás: a minimális mélységű készülékekben nincs lehetőség a korábbi hangszórótestek elhelyezésére. Szerencsére a technika ismeri a gyógyírt: a soundbar – avagy hangprojektor – kis helyen is képes biztosítani a tökéletes térhatás élményét.

Egy fontos sporteseményről, nagy stadionból, hatalmas tömegből közvetített adás úgy élvezhető igazán, ha nem csak az éles kép, hanem a nézőt körülvevő hang is segít megteremteni a jelenlét illúzióját. Erre a plazma- és LCD-tévék a kialakításuknál fogva alkalmatlanok: nincs hely a lapos karosszériában a térhatást megteremtő hangfalaknak. A sík képernyők megjelenésekor az ipar az 5.1-es hangrendszerekben látta a megoldást, időközben azonban kiderült, hogy nincs minden tévészobában elegendő hely a hangszórók sokaságának. Ám a körülölelő hangzásról ilyenkor sem kell lemondani, ezt pedig a soundbaroknak, vagyis a hangprojektoroknak köszönhetjük.

SONOS-Playbar-hangprojektor

A soundbar sok hangszóró (mély-közép+magas hangsugárzók illetve mélynyomó) két testben, a legkényesebb igényekhez hangolva, nem csak a megszólalás, hanem a dizájn és a kiegészítő szolgáltatások területén is. A térhangzás természetesen nem csak attól függ, hogy mi jön ki a hangszórókból, a falakról és a berendezési tárgyakról visszaverődő hangok legalább ugyanannyit számítanak. A profi soundbarok ezzel a kihívással is megbirkóznak: bemérik a szoba akusztikai jellemzőit, és bemérőmikrofonjaik segítségével nem csak az egyes hangszórók hangerőszintjét igazítják hozzá a helyiség alakjához, hanem akár a késleltetést is, hogy a hallgató valóban érezze maga körül a hangokat.

A SAMSUNG HW-J 6502/EN egy ívben hajlított hangszórórendszer, amely követi az ívelt tévék képernyő-kialakításának vonalát. Nem foglalja el az egész szobát, összességében mégis 300 wattos teljesítménnyel szólal meg: nem fizikailag, hanem a hangjával tölti be a teret. A tévével – vagy akár a számítógépünkkel, a mobillal, a music boxszal – USB, HDMI vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül köthető össze, de van rajta audio és optikai bemenet is. Természetesen nem csak a formaterv, hanem a technika is követi a Samsung-trendet, a hangrendszer kezelésére bármely Samsung távkapcsoló betanítható, de az egység egy app segítségével androidos telefonról is vezérelhető.

SAMSUNG-HW-J-6502-EN-ívelt-hangprojektor

Az LG is elkészítette a maga tökéletesnek szánt rendszerét. Az LG SH 7 a sima képernyőjű változatokhoz illeszkedik, 360 watton szól, ehhez is tartozik mélynyomó, önmagában 200 wattos teljesítménnyel. A kötelező USB és HDMI mellett a 3,5 mm-es Jack, az Ethernet és a WLAN is szerepel a csatlakoztatási lehetőségek választékában (a WLAN a számítógéppel vagy a telefonnal történő vezeték nélküli összeköttetést teszi nagyon egyszerűvé. Egy Spotify-app itt is távirányítóvá változtatja az okosmobilt, és annál kevés menőbb dolog van, mint amikor meccsnézés közben az ember a telefonja segítségével elővarázsolt valódi stadion-atmoszférával lepi meg a barátait

LG-SH-7-hangprojektor

43920cookie-checkHalld, ne csak nézd!