Hivatalosan is színre lépett a Samsung Galaxy S6 Edge+ és a Note 5

Immáron ötödik éve, hogy a Samsung csúcskategóriás phabletet mutat be, idén azonban dupláztak: A méltán híres Note széria legújabb tagja ezúttal is hozta a kötelező újításokat, az S6 Edge+ pedig magasabb szintre emeli a kétoldalt hajlított kijelzőjű mobilok trendjét.

samsung_galaxy_note5-S6Edgeplusz_01

A Samsung idén szakított a hagyományokkal és az ötödik Note okostelefont a szeptemberben megrendezésre kerülő berlini IFA kiállítás helyett egy külön esemény keretei közt leplezték le. A New Yorkban megrendezett bemutatót ugyanakkor már annyi pletyka előzött meg, hogy szinte semmi meglepetés nem érte a várakozókat.

A Note 5 külsőségek terén csatlakozott a Galaxy S6 és S6 Edge vonal által képviselt stílushoz, a 153,2 x 76,1 x 7,6 mm-es készülékház üveg hátlapot kapott, mely némileg az oldalsó fém élek felé hajlik a jobb fogás érdekében. Az előlapot uraló kijelző nem sok változáson esett át az elődhöz képest, az 5,7 colos képátlóhoz ezúttal is 1440 x 2560 pixeles, azaz QHD felbontás társul, mindez természetesen Super AMOLED technológiával párosítva. A készülék a külső mellett hardveres oldalról is leginkább felzárkózásnak tekinthető, a központi egység ugyanis az S6-ban debütáló Exynos 7420-as lett, mely négy darab 2,1 GHz-es és négy 1,5 GHz-es processzormagot tartalmaz. A gyártó a bemutatón nagy hangsúlyt helyezett a multitaskingra, ennek megfelelően a Note 4-ben helyenként szűkösnek bizonyult 3 GB-nyi rendszermemóriát négyre bővítették. A Note széria kötelező elemének számító S-Pen is kapott egy kisebb ráncfelvarrást, az újítás az, hogy immáron lekapcsolt kijelzőre is lehet rajzolni, mely gyorsabb jegyzetelést tesz lehetővé. A készülék az erősebb hardver ellenére az elődhöz képest valamivel kisebb, 3000 mAh-ás akkumulátort kapott.

Samsung_Galaxy_S6EdgePlus_01

Az S6 Edge+ kapcsán még kevesebb az újdonságfaktor, kis túlzással azt is lehetne mondani, hogy a Note 5 hajlított kijelzős, S-Pen nélküli változatáról van szó. Külsőt tekintve az ihletadó persze az S6 Edge volt, a mindkét szélén hajlított megjelenítő azonban már 5,7 colos képátlóval rendelkezik, a felbontás szintén QHD. A 154,4 x 75,8 x 6,9 mm-es készülékház ugyanazt az Exynos 7420-as processzort rejti, mint a korábbi S6/S6 Edge páros és az új Note 5, a RAM mennyisége azonban már 4 GB. Az akkumulátor kapacitása itt is 3000 mAh-ás, mely a névadó alapmodellhez képest növekedésnek számít.

A két készülék egyaránt 32 és 64 gigabájtos, a nagy olvasási sebességet biztosító USF2.0 szabvány alapján készült belső tárhellyel rendelkezik, mely egyik modell esetében sem bővíthető. Szintén közös vonás a 16 megapixeles, optikai képstabilizátorral ellátott főkamera, mely f/1.9-es numerikus apertúrával és 4K videórögzítési képességgel is rendelkezik. Adatkommunikációs szempontból Cat.9/Cat.6-os LTE modem, 802.1a/b/g/n/ac szabványokat támogató Wifi , 4.2-es Bluetooth (ANT+), NFC illetve a GLONASS-t is támogató GPS vevő áll rendelkezésre a phabletekben. Mindezek mellett itt is tapasztalható némi újdonság, nevezetesen a most elstartoló Samsung Pay, a koreai gyártó saját mobilos fizetési rendszere, mely az eddigi NFC alapú fizetés mellett mágneskártyák leolvasóival is képes kommunikálni, erről a rendszerről minden bizonnyal a későbbiekben még sokat hallhatunk.

A Samsung Galaxy S6 Edge+ már idén megjelenhet Magyarországon is, a pontos dátumról és szolgáltatói árakról még nincs információnk, a független árazás 260 ezer forintos összeg körülire saccolható. A Note 5 az Egyesült Államokban még a hónap végén piacra kerül, a hazai forgalmazás azonban még akár a jövő év elejéig is elhúzódhat, az árcímke vélhetően pedig valamivel borsosabb összeget mutat majd, mint az Edge+ esetében.

30180cookie-checkHivatalosan is színre lépett a Samsung Galaxy S6 Edge+ és a Note 5