Alig pár napja vásárolható meg a Google szemüvege, máris újabb vizuális eszközzel kísérletezik a cég.

Az hogy egy vékony fémkeretre apró kijelzőt szerelnek és megtámogatják Android operációs rendszerrel, majd azt mondják a világnak, hogy egy jó darabig nem vehetitek meg, csak ha fejlesztők vagytok, igen jó húzásnak bizonyult a Google életében. A Project Glass nagy port kavart két évvel ezelőtti bemutatkozásakor és még azóta is nagyon menő az, aki ilyen eszközzel sétálgat, bár három napja bármely földi halandó hozzájuthat, nem csak a fejlesztők. A trendiség mellett meg kell azt is jegyezni, hogy a világ még nem készült fel a Glassra, így szinte hetente lehet olvasni a Google speciális szemüvegét viselők bántalmazásáról, a személyiségi jogaikat féltő és érveiknek akár veréssel is nyomatékot adó honpolgárok által.

kontaktlencse01

Ám most egy diszkrétebb megoldáson dolgozik a kereső, hiszen a kontaktlencsébe épített kamerához szó szerint a másik szemébe kell nézni, hogy észre vegyük, ráadásul itt kifejezetten egy kameráról, nem pedig egy másodlagos kijelzőről van szó, viszont a folyamatos megfigyeléstől rettegők még inkább tarthatnak ettől az eszköztől. Januárban még csak annyit tudtunk, hogy olyan lencsén dolgozik a cég, ami képes a vércukorszint mérésére (pl. cukorbetegeknél) és amennyiben eléri a kritikus szintet, okostelefonnal párosítva riasztja a felhasználót, így akár életeket mentve.

kontaktlencse02

Mostanra azonban változott némileg a terv és bár a vércukorszint mérés megmaradt a kontaktlencse esetében, valahogy egy kamerát is elrejtene a pupillán kívüli területen a Google, így a készült fotókat azonnal a telefon memóriájába továbbítva. A megoldás nagy előnye, hogy mivel a lencse a szemmel egyszerre mozog, mindig pontosan arról készül fotó, amit néz a tulajdonos. A fotózás egy dolog, de egy ilyen kontaktlencse képes lenne (a zsebben pihenő okostelefon számítási kapacitását is kihasználva) a látássérültek számára „fehér botként” a tájékozódást segíteni, de a telefon kontaktlistájával összekötve (arcfelismerés segítségével) akár arról is tájékoztathatna, hogy épp ki áll a küszöbön ajtónyitáskor. A Google kontaktlencse egyelőre még nagyon korai fejlesztői állapotban van, így egyelőre marad az extravagáns Project Glass, ha különcködni akarunk.