Kedves zenélő drónok

Méghogy csak kémkedésre és katonai célokra lehet ezeket a sokrotoros apró kis repülő robotokat használni!

A drónokról rengeteg szó esik itt a Media Markt Magazin digitális hasábjain is, elég ha csak az Amazon PR fogására gondolunk. Hogy ik ezek? Gyakorlatilag kisebb-nagyobb, általában több rotorral felszerelt, pilóta és/vagy távirányítás nélkül is repülni képes robotok. Hírük kissé rossz, mivel eddig általában a kémkedéssel, leskelődéssel, de leginkább a katonai célokkal azonosítjuk őket.

dronemusic01

Most azonban megmutatják „emberi” arcukat és zenélnek. Természetesen most is előre programozott mozdulatokról van szó, bár léteznek olyan drónok is amelyek egymással kommunikálva, közösen számítják ki a feladataik elvégzéséhez szükséges mozgást. A KMel Robotics a Lockheed Martinnal és az Intellel közösen (micsoda ismeretlen nevek) alkotta meg ezt a zseniális koncertet, amit ráadásul az USA Science & Engineering Festival látogatói Washingtonban élőben is megtekinthetnek.

A hexorotor rocksztárok a szinte már kötelező billentyűs hangszereken felül a dobokat is ügyesen kezelik, de a gitár és az apró csengettyűszóló meglepő elem. A tökéletesen koordinált és reprodukálható mozgás miatt attól nem kell tartanunk, hogy egy borúsabb délután szomorkásabb hangulatban játszanak a zenészek, viszont a vírusok (ugyan a digitális verziók) bizony kihathatnak a produktumra. Az egész fejlesztés egyszerűen zseniális, de nem mernénk teljes őszinteséggel azt állítani, hogy az összes szerkesztőségi kollégának őszinte volt a mosolya a videó megtekintése közben.