Kinektverő kamera

Az MIT egyetem diákjai, egy az Xbox Kinect kamerájánál sokkal profibb képalkotó eszközt készítettek.
Az MIT egyetem sosem arról volt híres, hogy pitiáner dolgokkal foglalkoznak. Így már meg sem lepődünk, hogy pár diák „összekalapált” egy a Microsoft jól fizetett mérnökei által évekig, dollár százezrekből fejlesztett Kinect kameránál is jobbat. Mindezt pedig 500 dollárból! Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a Microsoft mérnökei nem tettek meg mindent a Kinect sikerességéért, csak egyszerűen mindig akad egy-két fiatal zseni aki képes továbbgondolni egy már meglévő és működő ötletet.

Az új „nano kamera” gyakorlatilag a Kinect képességeivel rendelkezik, vagyis képes a látottakat 3D-ben értelmezni, ám ezt egy a femto fotográfiára alapozott módszerrel, sokkal precízebben teszi. A készülék ugyanis fénysugarakat „lő ki” és ezek visszatérési idejéből képes valós időben, igen pontosan kiszámítani a tereptárgyak helyzetét és távolságát, ráadásul még a kissé áttetsző tárgyak sem okoznak neki problémát. A femto fotográfiában használt kamerák ára fél millió dollár, így azzal, hogy a fiatal fejlesztőknek sikerült szoftveresen megoldaniuk rengeteg, eddig komoly és drága hardvert igénylő feladatot, így a készülékük az összeg töredékébe kerül.

kinectvero_N

Ennek a fejlesztésnek köszönhetően egyrészt a közeljövőben sokkal profibb kamerákat kapunk a konzolok mellé, de például az autonóm robotautók ezentúl szitáló esőben is képesek lesznek megkülönböztetni egy pulikutyát egy kisgyerektől, ami egyáltalán nem haszontalan dolog.

3390cookie-checkKinektverő kamera