Luxcam bemutató

Egy megfigyelő-, vagy biztonsági kamera amolyan szükséges rossz, épp ezért ha motoszkál is ilyen jellegű fejlesztés a fejünkben, akkor azt általában még azelőtt tervezzük, hogy az adott ingatlanba beköltöztünk volna. Épp ezért vagy már eleve olyan helyre megyünk (akár iroda, akár üzlethelyiség, akár lakás szempontból) ahol van valamiféle biztonsági rendszer és vagy azt bővítjük, vagy hozzá sem nyúlunk. Egy utólagos fejlesztés egyrészt költséges, másrészt elég nyűgös macera. Szakembert kell hívni, felméri a terepet, ad árajánlatot és aztán, ha kész mi magunk mutogathatjuk meg minden munkatársunknak, vagy családtagunknak a rendszer működését, ami vagy sikerül vagy nem.

SONY DSC

A Luxcam termékcsaládnak pedig pont az egyszerűsége és költsékhatékonysága miatt van helye a hazai piacon, mivel egy minimális technikai affinitással rendelkező felhasználó könnyedén elboldogul a kamerák beüzemelésével és a céges, vagy családi kasszát sem borítja fel a kamerák ára.

SONY DSC

Az eszközök

luxcam5

A Luxcam nem bonyolította túl a dolgot. Van egy belépő szintű beltéri kamerájuk, A Luxcam Fix, ami ugyan nem mozog, de van benne mozgásérzékelő, 10 méter távolságig “lát” a sötétben az infra LED-eknek köszönhetően és WiFi kapcsolaton keresztül küldi mobil eszközünkre a riasztásokat és az akár (internetsebességtől függően) 720p felbontású videót, amit természetesen MicroSD kártyára is rögzít.

SONY DSC

Ezen felül nem csak, hogy látjuk, de halljuk is ami a kamera környékén történik és ha úgy gondoljuk halálra ijeszthetjük a betolakodót a kétirányú audió kommunikációnak köszönhetően. A Luxcam Fixet jelen pillanatban 32 ezer forintos áron vihetjük haza.

luxcam4

A közép és felső kategóriában a PTZ kamerapárt (a PTZ2 a kisebb tudású) találjuk, ahol a külső kialakításon túl két különbséget találunk a PTZ-k között. Az első, hogy a nagytesó (Luxcam PTZ1) lehetőséget biztosít, arra, hogy a meglévő riasztórendszerre csatlakoztassuk, így ha a kamera mozgásérzékelője eseményt észlel, akkor nem csak a telefonunkra küld riasztást, de a teljes rendszernek is.

luxcam6

Ezen felül a PTZ kamerát egy időben egyszerre több felhasználó is kezelheti, míg a PTZ2-t csak egy. Ettől még mindkét kamera mozog, forog, amit a telefonunkról, tabletünkről, vagy a böngészőben futó alkalmazással is vezérelhetünk és minden mást is tud ugyanúgy, mint a belépő szintű Luxcam Fix. A PTZ2-őt 47 ezerért, míg a riasztórendszerbe integrálható PTZ1 kamerát 60 ezer magyar forintért találjuk meg a webáruházban.

luxcam7

A családfa csúcsán pedig egy kültéri megoldás kapott helyet, a Luxcam EXT, ami gyakorlatilag a beltéri csúcsmodell, a PTZ tudását örökölte, kivéve, hogy nem mozog, viszont cserébe IP65-ös por és vízvédelemmel rendelkezik a fém burkolat alatt. Ezen felül a beltéri kamerák 10 méteres éjszakai látótávolságát jócskán megfejeli, így az erősebb IR LED-ek akár 60 méter távolságig biztosítanak HD képet még vak sötétben is. Ára 90 ezer forint a Media Markt webáruházban.

SONY DSC

A kiegészítők között találunk két igen hasznosat, hiszen a 14 ezer mAh-es (!) külső akku akár 20 órán keresztül képes életben tartani egy kamerát és ha  a cég 3G WiFi routerét is használjuk, gyakorlatilag egy (ugyan nem napokig, de) áramfüggetlen megfigyelőrendszert kapunk. A Luxcam Connect 3G egy apró 5000 mAh-es akkuval ellátott SIM kártyát fogadó mobilnetes WiFi router, ami akár 10 eszközt is képes a világhálóra kapcsolni, szemben a hasonló mobil hotspotok átlagosan 4-5 eszköz teljesítményével, így ha megfelelő a lefedettség, akkor a kamerák képén felül még netezhetünk is notebookunkon, tabletünkön, stb.

A kezdetek

Miután kicsomagoltuk a kamerát, az első és legfontosabb, hogy a saját WiFi routerünk közelében legyünk, hiszen a kamerát a legelső alkalommal össze kell “ismertetnünk” az otthoni/irodai hálózattal, a dobozban található LAN kábel segítségével. Ha áram is van és a router LAN csatlakozójával is összekötöttük a kamerát, akkor vegyük elő okostelefonunkat, vagy tabletünket, töltsük le (Android és iOS platformon egyaránt működik) a Luxcam applikációt és a készülékeken található QR kódot olvassuk le telefonunk/tabletünk kamerájával.

SONY DSC

Ha a QR kód leolvasás esetleg nem működik, vagy notebookon, PC-n telepítünk, akkor a Luxcam saját oldalán megtaláljuk az applikáció webes verzióját, ahová a kamera egyedi azonosítóját bepötyögve a kamera azonosítja a hálózatot és a hozzá rendelt, képernyővel rendelkező eszközt, amire a riasztás és a hangot plusz a videót továbbítja. Ez a folyamat szerencsére elég gyors és egyszerű, egyik kamerával sem volt gondunk Android oprendszer alatt, de egy iPad-en is kipróbáltuk, ott is működött a dolog. Ha pedig egyszer a kamera megtalálta LAN kábelen a hálózatot, akkor onnantól oda tesszük ahová csak akarjuk (illetve ahol még megfelelő az otthoni/irodai hálózat WiFi lefedettsége). Ilyenkor érdemes egy 8-16GB-os MicroSD kártyát a kamera megfelelő foglalatába illeszteni, hiszen mindegyik Luxcam kamera képes arra, hogy folyamatosan rögzítse a képet és mindig a legrégebbi file-t fogja felülírni, ha a kártya egyszer betelik.

Az appban mindegyik telepített kamera élő képét láthatjuk és ha esetleg a 3G kapcsolat, mondjuk a vonaton utazva kissé akadozna a telefonunkon, akkor az applikáción belül válthatunk a 720p-s képről alacsonyabb felbontásra. A finomhangolás is az applikáción keresztül történik, erre utal a dobozon is látható Cloud jelző is, hiszen nincs szükség semmilyen szerverre, NAS-ra, amivel a kamerának kommunikálnia kell, a készülék és a telefon “direktben”, pontosabban egy távoli felhő szerveren keresztül kapcsolódik. Ez talán a Luxcam kamerák legnagyobb előnye, hiszen, ha túl vagyunk ez első beállításon, akkor már mindent a zsebünkből intézhetünk.

SONY DSC

Az appon belül élesíthetjük a kamerák mozgásérzékelőit, amit érdemes levenni 100%-ról 60-70%-ra, mivel minket is megviccelt valamilyen bogár, aki úgy gondolta, hogy megnézi a kamerát közelebbről, a PTZ2 pedig elkezdett veszett mód riasztani, hogy bizony “odaát” esemény van. Mint ahogy azt korábban írtuk az appon belül látjuk az összes kamera képét akkor is, ha az egyik otthon van, míg a másik kettő mondjuk az irodában teljesít szolgálatot, így a monitor, mindig nálunk lehet, ami kifejezetten jól eső érzés, pláne úgy, hogy az egészet mi csinltuk.

SONY DSC

Összegzés:

A Luxcam termékcsalád egy jól átgondolt rendszer, ami mind árban, mind pedig szolgáltatásban kellemes, így akár önálló rendszerként, akár kiegészítő megoldásként a meglévő riasztórendszer mellé jó választás lehet azoknak, akik egy költséghatékony és kifejezetten nyűg nélküli rendszert szeretnének.

13910cookie-checkLuxcam bemutató