A hazai audio portfólió egy érdekes márkájának két új headsetjével foglalkozhatok ebben a bemutatóban. A márka nem más, mint a MARLEY, amely a House of Marley brand része. Igen, a név nem véletlen, valóban köze van hozzá az egykori előadóművésznek, Bob Marley-nak. A reggae zene feledhetetlen alakja inspirálta a márkát és célja az örökségét, indentitását továbbvinni. Ebben részt vesz Marley családja is és a cél a művész zene, valamint a bolygó iránti szeretetének továbbadása a jövő generációjának.

Maguk a termékek is ezt a két célt szentesítik meg. A zenét és a környezetvédelmet.

A tesztünkben két terméket mutatunk be. Az apró, TWS headsetet, a MARLEY Redemption ANC 2 modellt, illetve a sokkal nagyobb, over-ear fejhallgatót, a MARLEY Positive Vibration XL ANC-t. 

Hogyan lesz környezetbarát egy headset?

A Marley több irányból közelíti meg a környezetvédelmet a termékekben. Egyrészt a gyártó partnerségi együttműködést kötött korábban a  One Tree Planted és a Surfrider társaságokkal. Előbbi a bolygó erdősítésén dolgozik, utóbbi pedig az óceánok életvilágának megőrzésén, megvédésén. 

De a vásárló is kézzel fogható közelségben érezheti a környezetvédelmet. A termékek csomagolása nagy mértékben újrahasznosítható. Nincs, vagy csak nagyon minimális a műanyag felhasználása a csomagolásban. A doboz karton, a headset vékony papírba van tekerve, ráadásul a mellékelt USB kábelt is növényi-alapú zsinórral kötötték össze. A gyártó kéri is, hogy ezt a csomagolást szelektív hulladékgyűjtőbe helyezze később a vevő, hogy az úgy újrahasznosítva további szerepet kapjon a körforgásos gazdaságban.

A termékek esetében is szembe jön az újrahasznosítás. A fülhallgatón és a fejhallgatón is megtalálható a fa borítás. Ezek ráadásul újrahasznosított alapanyagok, azaz valamilyen gyártási folyamatban hulladékként hátramaradt alapanyagot dolgoznak fel. 

Az apró Redemption ANC 2- például bambusz borítás található, emellett a fülhallgató és a töltőtok is természetes farost kompozitból, illetve újrahasznosított műanyagból készült.

A Positive Vibration XL ANC esetén szintén kapunk fa berakást, emellett újrahasznosítható alumíniumot, újrahasznosított műanyagot tartalmaz. A fejpánt REWIND szövete 30% újrahasznosított biopamutból, 30% újrahasznosított kenderből és 40% újrahasznosított PET-ből készült, ez a kiegyensúlyozott keverék nem csak alacsonyabb környezeti terheléssel jár, hanem kellően erős, strapabíró.

MARLEY Redemption ANC 2 TWS headset

Az elmúlt években rendkívül népszerűek lettek a TWS headsetek. Ezek egy kis töltőokból és két vezeték nélküli fülhallgatóból állnak. (TWS = True Wireless Sound.)

A MARLEY második generációs Redemption terméke számos hasznos funkciót tartalmaz. Megvásárolható fekete és fehér színben is, ennek megfelelően a fülhallgató és a töltőtok is azonos színű. A töltőtok nem műanyag, hanem farost kompozit, amely elsőnek érdekesnek és furának hathat, de nagyon jó a fogása, masszív és nem csúszós.

A töltőtok oldalán indikátor jelzi a töltöttségi állapotot. Alul USB-C csatlakozót találhatunk feltölteni, is hosszú távon társunk lehet a headset, nem kell majd egy sokadik kábelt keresni hozzá, hogy feltölthető legyen. Sőt! Kábel sem kell akár, hiszen a tok támogatja a Qi vezeték nélküli töltési szabványt. Ennek köszönhetően ha van otthon ilyen töltőpad, csak rádobjuk és tölthető. Út közben sem leszünk elveszve. Egyre több új autó kínál már Qi töltést telefonokhoz, amely természetesen használható a Marley töltőtokjához is. Illetve egyes telefonok tudnak vezetnék nélküli fordított töltést, így akár a telefon hátlapján keresztül is tölthető lehet.

Maga a tok 400 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátorral rendelkezik, a fülhallgatókban pedig oldalanként egy 50 mAh-s telep található meg. Ezzel a bekapcsolt zajszűrés mellett 6 órát tud egyhuzamban zenélni a headset. A töltőtokba visszadugva a két fülhallgatót, 15 perc alatt 2 óra zenehallgatásra elég töltés vehető fel. A tok akkumulátora összesen plusz 18 óra zenehallgatásra elég áramat tud tárolni. A teljes feltöltés (lemerült állapotból) 2-3 óra közötti időbe telik.

A két fülhallgató in-ear kivitelű, azaz a hallójáratba illeszkedik, ott rugalmas gumiharangok tartják meg. Ezekből három különböző méret érhető el, pont azért, hogy mindenki a megfelelőt találja meg a saját füléhez illeszkedve.

A fülhallgatók szárán nincs fizikai gomb, helyette érintésérzékeny felületet kapunk, amelyeket különböző gesztusokkal lehet vezérelni. Ha az egyik fülhallgatót kiemeljük a fülünkből, azt tudja a termék és megállítja a hallgatott zenét alatta.

A Redemption hangzása számomra tetszetős volt, nagyon jó a zajszűrés mértéke. Itt nem arra kell gondolni, hogy úgy jár az ember vele az utcán, mint egy zombi, hanem arra, hogy a zavaró zajokat tényleg szépen tudja szűrni, amely előnye, hogy tisztábban hallatszik a zeneszám.

A beépített mikrofonnal telefonálás esetén azért előfordul a “kihangosítás” effekt, azaz a másik fél úgy hallja a hangunkat, mintha például egy autó kihangosítójával beszélnénk. Ennek egyszerű, technikai oka van, az hogy nem közvetlenül a mikrofonba beszélünk, hanem kb. 10 cm-re van a szájtól. 

Köszönhetően az IPX5 minősítésnek, nem kell aggódni az időjárás viszontagságaitól annyira, ha megázunk egy tavaszi záporban, miközben használjuk a Marley fülest, nem fog károsodni, ellenáll ennyire a víznek.

MARLEY Positive Vibration XL ANC

A nagyobb termék a MARLEY Positive Vibration XL ANC, amely egy over-ear fejhallgató. Ez sokkal inkább egy régi, klasszikus headsetre emlékeztet, amelyet akár a videoklippekben is láthattunk. A különbség, hogy ez már vezeték nélkül is használható, szintén tud aktív zajszűrést, mint a kisebb társa és elég jól szól. Kétféle színben elérhető: fekete és réz-fehér.

Elsőre kézbe véve a tömege tűnik el, súlyosabb, mint néhány hagyományos, olcsóbb típus. Ennek az oka az újrahasznosított alumínium, amely testesebbé teszik az egészet. Ez előnyös is, hiszen minőségibb ezáltal, nem recseg, nem nyikorog a műanyag ahogy használjuk.

A szolid, matt alumínium fejhallgató is tartalmaz újrahasznosított fa elemet. A csatlakozók alul helyezkednek el. Van egy USB-C port a töltésre, illetve egy 3,5 mm-es jack csatlakozó, ha vezetékes módban használnánk – hiszen nem csak Bluetooth 5.0-n keresztül használható.

A dobozban mind a kettőhöz van megfelelő, szövet borítású kábel. A beépített akkumulátorral 32 órán keresztül lehet zenét hallgatni, ha bekapcsoljuk az ANC-t (az aktív zajszűrést), akkor 26 órán keresztül bírja. 0-ról 100%-ra két óra alatt tölthető fel. 

A memóriahabos párnázat kellemes tapintású, ami fontos, hiszen akár órákig ülhet a fejünkön. A párnák belső ívét én kicsit kicsinek találtam a saját fülemhez képest, rálógott (így nem volt teljesen over-ear), viszont ez felhasználónként változhat. Kisebb füllel rendelkezők esetében ez kevésbé lesz gond. Ebből a szempontból viszont én kevésbé nevezném XL- nek, mint amire a termék neve utal. Összességében a téli hidegben utazás közben sem volt gond az egy órás használat, viszont beltérben ennyi idő után már kissé melege volt alatta a fülemnek.

A fülhallgató hátsó részén helyezkednek el a vezérlők, amelyek gumírozott felületen, kidomborodó gombokként jelennek meg. Ennek köszönhetően láthatatlanul is könnyen lehet hangerőt szabályozni, vagy akár az ANC-t ki-bekapcsolni.

A 40 mm-es drivereknek köszönhetően nagyon jó basszus hangzás érhető el. A zajszűrés hozzá perfekt, ezt könnyen teljesíti a vastag fülpárnákkal a Positive Vibration XL ANC. A hangdinamika átlagosnak mondható, bár a Marley árát tekintve ez nem is feltétlenül probléma.

A beépített mikrofonok nem csak a zajszűréshez érhetők el, hanem természetesen telefonhíváshoz és a telefon hangvezérléséhez is használhatók.

House of Marley mobil applikáció

A Marley egy külön alkalmazást is készített az audio termékeihez. Az Androidra és iOS-re is elérhető House of Marley applikációban megtalálható az Equalizer funkció, előre beállított értékek mellett személyre szabott értékeket is megadhatunk. Az érintésérzékeny modelleknél, mint amilyen a Redemption ANC 2 pedig elérhető a gesztusok funkciójának testreszabása. 

Mind a két headset modell Bluetooth 5.0 szabványt használ, telefonhoz, tablethez, notebookokhoz és tévéhez is ideális, könnyen csatlakoztatható és jó minőségű hangzást biztosít vezeték nélkül is. Ha zsebben van a telefon, nincs gond a csatlakozással, nem szakadozik a zenelejátszás, vagy a telefonhívás. Egyébként kb. 15 méteren belül tud megfelelő minőségű kapcsolatot tartani mind a két headset. Ez a távolság függ a környezettől is, azaz hogy van-e valamilyen árnyékoló elem, vagy jelzavaró tényező. Egy lakáson belül, két-három betonfalon keresztül sem volt érezhető minőségbeli problémám a használat során. 

Megnéznél más headseteket is működés közben? Itt találod további tesztjeinket!