A mikroműanyag fontos és komolyan kell venni: ha nem lépünk, baj lesz. Így ez a cikk nem egyszerű termékajánló, hanem felhívás a világ összes háztartása számára.

Forró téma a környezetszennyezés, ám arról keveset tudunk, hogy konkrétan milyen élettani hatásai lehetnek annak, hogy évtizedek óta mérgezzük a bolygót – és ezzel saját magunkat is. Arról számtalan szívszorító tengerparti és tenger alatti fotó tanúskodik, hogy mit művel az élővilággal a vízbe dobált rengeteg szemét, kacat, limlom, arról azonban csak most kezdünk beszélni, hogy mindez az emberiségre is veszélyes lehet. A címből már kiderülhetett, hogy a lebomló műanyag végtermékéről, a mikroműanyagról van szó.

A közhiedelemmel ellentétben ugyanis

a műanyag is lebomlik.

Csak éppen nem úgy, mint a szerves anyagok: nagyon lassan és nem ártalmatlanul. Kémiai reakciók helyett inkább arról van szó, hogy roncsolódik, az apró, leváló darabkák és szálak pedig lassan, de biztosan szétterjednek a talajban, vizekben és az élővilágban. Egy-egy műanyag használati tárgy akár több száz évig is onthatja magából a mikroműanyagot.

Ezek pedig már rég bejutottak a táplálékláncba, megtalálhatóak tehát a csapvízben és a legtöbb élelmiszerben is.

Logikus: az 5 milliméternél kisebb, de sokszor alig 50-100 mikronnyi átmérőjű darabkák (ezeket hívjuk mikroműanyagnak) már a folyók, tavak, tengerek molekuláinak szerkezetét is megváltoztatják. Elfogyasztják őket a halak, azokat más állatok, a hússal pedig megérkeznek az emberhez, mi pedig visszajuttatjuk őket a városok, falvak körforgásába. A mikroműanyag ugyanis nem tűnik el, nem oldódik, nem bomlik, évszázadokig velünk marad. A halakon, kagylókon túl megtalálták már háztartási sóban, italokban, még bizonyos palackozott ásványvizekben is.

Pontos statisztikák nincsenek, de a rendelkezésre álló tanulmányok szerint a mikroműanyagok harmada származik gumiabroncsokból, egy kicsivel több ruhákból – az eleve vékony, letöredező műanyagszálak a mosás során jutnak be a vízrendszerbe –, a többi pedig egyéb hulladékból.

Egy átlagos mosással több százezer mikroműanyagszálat juttatunk a szennyvízbe, az ipari víztisztítók pedig nem szűrik ki őket, tehát vissza is kerülnek a csapvízbe. Szorozzuk ezt fel a világ háztartásainak számával: az eredmény riasztó. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg műanyag kerül a rendszerbe kozmetikumokból, szépségipari termékekből.

Jó, de mit jelent ez ránk nézve? Ez csak műanyag, átmegy rajtunk nem?

A kérdés jogos, a válasz azonban sajnos nem ilyen egyszerű. A legfrissebb adatok szerint naponta legalább egy tucat részecske jut be egy ember szervezetébe, azaz évente több ezer. Ez nem tűnik soknak, ám felhalmozódva igenis okozhatnak megbetegedéseket. Hogy milyeneket, azt pontosan nem tudjuk: a jelenség túl fiatal, keveset vizsgálták, hosszú távú tanulmányok még nincsenek, de az biztos, hogy nem ússzuk meg következmények nélkül. A műanyagok gyártása során ugyanis mérgező anyagokat is használnak, ezek pedig az évek során kioldódhatnak a mikroműanyagból. Most kell tehát megelőzni a bajt.

Mit tehetünk a mikroműanyag elleni küzdelemben?

A küzdelem sziszifuszi, de igenis van értelme. Két útja van:

  • vagy eleve megakadályozzuk, hogy a szennyvízbe kerüljön, méghozzá mosógépre szerelhető vízszűrővel;
  • vagy a háztartásunk vizét szűrjük.

Az előbbire számtalan vízszűrő és víztisztító kapható, amelyekkel megvédheted magad és családod. Mi most az utóbbiban szeretnénk segíteni, azaz „jó fej”, alturisztikus megoldást kínálunk, amely kicsiben ugyan, de az egész emberiségen segít, mindenkinek alkalmaznia kéne tehát, ha valódi változást szeretnénk. Ezért ajánljuk az Electrolux falra szerelhető szűrőjét.

A készülék arra specializálódott, hogy a műszálas – vagy műanyagot bármilyen mértékben tartalmazó – ruhák mosása során felfogja a mikroszálakat. A gyártó biztosra ment:

a 45 mikronnál nagyobb méretű mikroműanyagok akár 90 százalékát kiszűri.

Azaz gyakorlatilag teljesen semlegesíti a mikroműanyag-veszélyt, így biztos lehetsz benne, hogy abból semmi sem kerül a szennyvízbe.

Az eszközt a mellékelt csavarok segítségével rögzítheted a mosógép melletti falra. Még hálózatra sem kell csatlakoztatnod, nincs benne motor, mozgó alkatrész, a víznyomás működteti. Jelzőfény figyelmeztet, ha a szűrőt tisztítani kell. Ha ez mosás közben villan fel, semmi baj: a ciklust fejezd be nyugodtan, és csak utána tisztítsd a szűrőt. Ezt egy mellékelt tisztítókefével teheted meg, amely eltávolítja az összegyűlt mikroműanyagot.

Nagyon fontos, hogy a végterméket szelektíven gyűjtsd, azaz a vegyes/műanyag tárolóba dobd be, különben nem sokat ér az egész.

Rendszeres tisztítással a mikroműanyag-szűrő hatékonyan működik mindaddig, míg el nem jön a szűrőbetét cseréjének az ideje. Ezt természetesen külön is megvásárolhatod, még pedig itt. Jó hír, hogy a betét maga is közel 50%-ban újrahasznosított műanyagból készül, ahogy az egész készülék gyártásához felhasznált összes műanyag is közel 50%-a újrahasznosított.

Ha érdekel a környezetvédelem és fenntarthatóság, sok kis lépéssel igazán nagy dolgokat érhetünk el – csatlakozz hozzánk Te is a BetterWay útján! 🌍💚