Mobilcsere program – így élhetsz az állami támogatással

Februárban indul az NMHH mobilcsere programja, amellyel lehetőség lesz (első körben) akár 20 ezer forint állami „modernizációs” támogatással lecserélni a korábbi, 3G-nél fejlettebb hálózatot nem támogató készülékeket.

Miért kell lecserélni a régi 3G-s telefonokat?

A magyarországi szolgáltatók 2022-ben megkezdik a 3G hálózatok lekapcsolását. Jelenleg négyféle hálózati generációt üzemeltetnek a magyar szolgáltatók (2G, 3G, 4G, 5G).

A szolgáltatók a 3G-s hálózati megoldásokat 5G-re váltják, hogy növeljék annak kapacitásait.

Annak idején a 3G-vel nyílt meg az igazi WAP és telefonos internetes korszak, viszont ezt a 2010-es évek elején elkezdte felváltani a 4G (LTE). Sokkal gyorsabb mobilinternetezési lehetőséget nyújtott, megnyílt a lehetőség az akadásmentes videolejátszásra telefonon az internetről és a nagy sávszélesség további előnyöket nyújtott. A napjainkban beinduló 5G hálózat a legújabb fejlesztés, megnövelt sebességgel, alacsonyabb hibás adatküldéssel. Ami miatt még fontosabb az 5G, hogy egy hálózati cellán belül sokkal több készüléket tud azonos feltételek mellett kiszolgálni. Ha például egy nagy sportrendezvényre gondolunk, ahol több tízezer ember van jelen egyszerre és közülük sokat interneteznek a telefonon, ezt a 3G és 4G hálózatok nem, vagy csak korlátozottan tudja kiszolgálni, az 5G-s cellának viszont ez már nem okoz gondot.

A magyar szolgáltatók tehát azért kapcsolják le a 3G hálózatokat, hogy azok frekvenciatartományát az 5G hálózatok üzemeltetésére használják, így nagyobb kapacitást tudnak biztosítani az újgenerációs hálózatokon keresztül.

Az NMHH felmérései szerint, a magyar mobilinternetezők rendkívül kis százaléka használ csak 3G hálózatot, így a probléma kevés embert fog érinteni. Nekik kínálnak viszont most állami támogatást, modernizálást a mobilcsere programmal.

Milyen telefonokat lehet lecserélni támogatással?

 • Azok a készülékek érintettek, amelyek legfeljebb 3G hálózatot támogatnak (4G-t és 5G-t nem). A támogatás első fázisában (2022.05.08-ig) csak olyan modellek támogatottak, amelyek 3G-képesek. A második periódusban 2022. május 9-től 2022. július 17-ig lehet kizárólag 2G támogatású (3G-t sem támogató) modelleket is lecserélni (ezek jellemzően a hagyományos, nyomógombos telefonok).
 • FONTOS!!! A fiók aljáról elővett, már használatban nem lévő telefonokra nem lehet beváltani a támogatást! A feltételek közé tartozik ugyanis, hogy a telefonon 2021. július 1. és 2021. december 31. között valamelyik magyarországi szolgáltató (Magyar Telekom, Vodafone, Telenor /Yettel/, Digi) hálózatán hanghívást, vagy adatforgalmat bonyolítottak 2G, vagy 3G hálózaton.
 • Magyarul csak azok a készülékek cserélhetők, amelyek a tavalyi év második felében tényleges voltak használva.
 • Csak SIM kártyával, hanghívásra alkalmas készülék jöhet szóba, így például egy iPod Touch, vagy hanghívásra nem alkalmas, mobilnetet támogató telefonra hasonlító eszköz nem cserélhető be.
 • További kitétel, hogy bár a készülék lehet hibásan működő (sérült kijelzővel, hiányzó hátlappal, csak töltőről bekapcsoló rossz akkumulátorral, stb.), legalább olyan mértékben működőképesnek kell lennie, hogy megállapítható legyen az IMEI száma.
 • Akcióban szereplő telefonokat is lehet vásároli

Ki válthatja be a 20 ezer forintos támogatást?

 • Aki magyarországi lakóhellyel rendelkezik (így külföldön élők számára nem jöhet szóba a program)
 • Természetes személy, tehát cégek, vállalkozások nem.
 • Egy személy egyetlen egyszer pályázhat, nem lehet több régi telefont becserélni. (A beváltás során szükséges a személyigazolvány és a lakcímkártya.)
 • Gyerekek is pályázhatnak, nevükben a törvényes képviselőjük jár el. Ilyenkor egy plusz nyilatkozatot kell csatolni a képviseleti jogosultságról ( lásd csatolt melléklet).
 • A pályázó meghatalmazottal is eljárhat, ekkor viszont a pályázó által IS aláírt, megfelelő meghatalmazást is csatolni kell, lásd csatolt pdf melléklet.

Mire váltható be a 20 ezer forintos támogatás?

Olyan új telefonokra lehet felhasználni a támogatást, amelyek legalább 4G és VoLTE technológiákat támogatnak (5G-s készülékekre is beváltható) és a bruttó eladási áruk nem magasabb 120 ezer forintnál.

2015. januárjában debütált a Samsung Galaxy J1 is, 4G támogatás nélkül. Ha valaki még ilyet használ, most támogatással cserélheti le egy új modellre.
Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ha valaki kinél ez 119 990 forintba kerülő okostelefont, akkor a pályázat beváltásával végül 99 990 forintot fog csak ténylegesen kifizetni. 

Abban az esetben, ha a kinézett telefon ára alacsonyabb, mint 20 ezer forint, például bruttó 17 990 forint, akkor a támogatás mértéke a készülék vételára lehet maximum. A készülék értékét nem lehet más módon megnövelni, például a vele egyszerre megvásárolt tokkal összevonni.

Maximum 120 ezer forintos, 4G és VoLTE vagy 5G képes telefonon lehet vásárolni a támogatással

A beváltás kizárólag személyes, áruházi értékesítéssel történhet, online webáruházi megrendeléssel nem.

A támogatásra vásárolt készüléktől nem lehet elállni.

A vásárlás során lehetőség van áruhitelt igényelni a készülékre (áruhitel tájékoztató ide kattintva olvasható, az áruházaink hitelügyintéző pultjainál kollégáink állnak rendelkezésre segíteni). Emellett a jótállási idő a teljes vételár alapján kerül megállapításra. Azaz ha a készülék értéke a támogatással együtt 10 000 – 100 000 Ft, akkor 1 év jótállás vonatkozik rá, ha 100 001 és 120 000 forint közötti, akkor 2 év jótállás él rá.

A megvásárolt telefonokra érdemes lehet Garancia Plusz csomagot kötni, amellyel kiterjeszthető a jótállás, sőt akár lopásra, törésre biztonságot nyújt.

Mikor és hogyan igényelhető a támogatás?

A támogatási periódusnak két időszaka van. A pályázati forrás 5 milliárd forint, ez 250 ezer darab telefon támogatott cseréjét teszi lehetővé (a maximális, 20 ezer forintos támogatás esetén). A támogatást személyesen, az áruházakban lehet igényelni. Online ügyintézésre nincs lehetőség.

Az első periódus 2022. február 14-től 2022. május 8-ig tart. Ez idő alatt azon telefonokra lehet benyújtani támogatási igényt, amelyek támogatnak 3G-t, újabb hálózatot viszont már nem.

A második periódusban 2022. május 9-től 2022. július 17-ig lehet kizárólag 2G támogatású (akkor már a 3G-t sem támogató) modelleket is lecserélni. Ez csak akkor indul el, ha május 8-ig nem merül ki az 5 milliárd forintos támogatási keret.

A támogatási eljárás menete lépésről-lépésre:

 • Bemész valamelyik MediaMarkt áruházba a régi készülékkel, személyigazolvánnyal, lakcímkártyával és kérd a pályázat benyújtását a szaktanácsadó kollégáktól.
 • Ők ellenőrzik az adatokat és benyújtják a pályázatot a központi támogatási rendszerbe.
 • A pályázat elbírálása várhatóan fél órán belül megtörténik.
 • A pályázat elbírálása alatt kiválasztható az új (maximum 120 000 Ft-os 4G és LTE, vagy 5G támogatású) okostelefon.
 • Pozitív elbírálás esetén a lecserélendő készüléket le kell adni az áruházban.
  • FONTOS!!! A régi készülékről előzetesen minden személyes adatot törölni kell, erről az igénylőnek magának kell gondoskodnia. Ha elfelejtetted sincs baj, adatköltöztetés szolgáltatásunkat az Okospultban tudod megvásárolni, így az adattartalmak átmentésében, lementésében azonnal tudunk segíteni.   
 • Nem kötelező, de érdemes lehet GARANCIA PLUSZ PLATINA biztosítást kötni az új telefonra, mert a baleseti meghibásodáson túl, vízkárok, lopás, rablás ellen is biztonságot nyújt – ezt szintén az adott szaktanácsadó kollégával lehet intézni.
 • Az új készüléket a kasszáknál kell kifizetni.

Gyakran ismételt kérdések

Van egy régi Nokia 3210-es készülékem, felhasználhatom a támogatási programban?

Ez a készülék csak 2G-t támogat (3G-t sem). Emiatt a 2022. május 9-től 2022. július 17-ig tartó második pályázati időszakban lehet rá támogatást igényelni. Ennek feltétele, hogy a telefon 2021. július-december között legalább egyszer a magyarországi telefonhálózatra csatlakozott és hanghívást bonyolítottak rajta, valamint ellenőrizhető az IMEI száma.

Régebbi, de 4G-s telefonom van, ezt is lecserélhetem?

Nem, a támogatásban kizárólag azon telefonok vesznek részt, amelyek nem támogatnak 3G-nél újabb (4G, 5G) hálózatot.

Honnan tudom, hogy készülékem milyen hálózatokat támogat?

Az IMEI számmal ellenőrizni lehet a jogosultságot 2022. február 14-től a https://mobilcsere.nffku.hu/ weboldalon. Emellett áruházainkban kollégáink is rendelkezésre állnak és segítenek kérdés esetén.

Hol találom az IMEI számot?

Az IMEI szám megtalálható a készülék dobozán, a készüléken (lehet a SIM tálcán, a hátlap, vagy az akkumulátor alatt), illetve a készülék menürendszerében is.

Meghatalmazott, vagy képviseletre jogosult személy intézheti más számára a pályázati ügyintézést?

Igen, azonban a pályázó adatain felül a következő adatok is szükségesek:

 • Képviselet jogcíme (űrlap 1: meghatalmazás, űrlap 2: törvényes képviselet), aláírt igazolás mindkettő esetén
 • Képviselő vezetékneve
 • Képviselő keresztneve 
 • Képviselő születési dátuma,
 • Képviselő születési helye,
 • Képviselő személyazonosságát igazoló okmány típusa
 • Képviselő személyi azonosságot igazoló okmányának száma. 

Ha egy családban több kiskorú gyermek számára is le kell cserélni a készüléket, azt hogyan lehet támogatással?

Nincs korhoz kötve a támogatás, így gyermekek is megpályázhatják, a szülő, vagy gondviselő segítségével. A gyermekek nevében történő támogatott vásárláshoz a fentebb látható adatokra van szükség és igazolásra a képviselet jogcímére. Így tehát egy családon belül több készülék is lecserélhető támogatással, de minden készülék külön, személyre szólóan.

MERÍTS ÖTLETET VÁLASZTÉKUNKBÓL ÉS BÖNGÉSSZ 4G VAGY 5G-KÉPES TELEFONJAINK KÖZÖTT!