Öt tipp, hogy mosógéped, szárítód évtizedekig társad legyen

Megszoktuk, hogy mobiltelefonjainkat pár évente lecseréljük, de a méretes háztartási gépeinkkel már hosszú távra tervezünk. Jó hír, hogy néhány hasznos tippel az élettartamuk jelentősen kitolható. 

A mosógépek átlagos élettartamáról bár számtalan statisztika készült, a valóságban az az egyéni felhasználástól függ: míg az egyedülállók hetente csak alig néhány alkalommal indítják be mosógépüket, addig a nagycsaládosok van, hogy napjában többször is. Ennek ellenére a szakemberek abban egyetértenek, legalább tíz évet bírnia kell egy mosógépnek — de ha a felhasználó odafigyel néhány dologra, a húsz évet is megérheti a gép. 

A mosógép rendszeres tisztítása

A legtöbben úgy gondolják, a mosógép azért van, hogy megtisztítsa a ruhákat, éppen ezért maga a gép már nem igényel tisztítást — pedig bizonyos időközönként a mosógépet is takarítani kell; annak precíz mozzanatait a gép kézikönyve tartalmazza. A mosószer adagoló fiókban és az ajtótömítésnél például könnyen megül a penész, a gép háta és az üvegajtó hamar beporosodik, a kezelőfelület pedig gyorsan bepiszkolódik. 

A szűrő rendszeres tisztítása

Külön figyelmet érdemel a mosógépben található szűrő is, amit a dob alatt kell keresni. Ez nemcsak a szöszöket, de az apró tárgyakat is összegyűjti, így rendszeres tisztítása nagyon is indokolt. Aki bizonytalan, hogyan fogjon hozzá, lapozza fel a kézikönyvet vagy a termékadat alapján keressen rá a neten! Az újabb mosógép modellek automatikusan leállnak, ha a szűrő megtelik. 

Tömítések és tömlők ellenőrzése

Időnként a tömítéseket és a tömlőket is érdemes ellenőrizni. Fontos, hogy szárazak és tiszták legyenek. Főleg az idősebb gépeknél fordul elő, hogy a porózus részeknél víz is szivároghat. Ügyelni kell rá, hogy a tömlő ne legyen megtörve, a csavarbilincsek meg legyenek húzva. Amennyiben a szivattyúzás nem működik megfelelően, ellenőrizni és tisztítani kell a víz bemeneti és kimeneti nyílásait.

Nyitott ajtó

A szag-és penészképződés elkerülése érdekében használat után mind a mosógép, mind a szárítógép ajtaját, illetve a mosószeradagoló fiókot nyitva kell hagyni. Különösen a kondenzátoros szárítóknál áll fenn a gyűjtőedényben a penészképződés veszélye. 

Kellemetlen szagok 

A mosógépben keletkező kellemetlen szagok oka sok esetben a túl alacsony mosási hőmérséklet, éppen ezért érdemes néha 60 fokon, fehérítő tartalmú mosószerrel, ecettel vagy speciális mosógéptisztítóval is elindítani a gépet — természetesen ruhaneműk nélkül.

140160cookie-checkÖt tipp, hogy mosógéped, szárítód évtizedekig társad legyen