Nincs online anonimitás

Eddig az egész világ azt hitte, hogy az anonimitásra fejlesztett Tor böngésző feltörhetetlen. Sajnos a világ tévedett.

Alig egy hete írtunk arról, hogyan rejthetjük el magunkat (egyáltalán nem csak “gonosz” célból tehetünk így), máris rossz hírt kell küzülnünk. Akkori cikkünkben az egyik legbiztonságosabb online rejtőzködésként a Tor böngészőt ajánlottuk, ám mára kiderült, hogy feltörték az internetes anonimitás eddigi legismertebb megoldását.

 

tortores

A Tor böngésző lényege, hogy gyakorlatilag olyan, mintha az információt (legyen az bármiféle) úgy adnánk át, hogy idegenek fülébe suttogunk, akik tovább suttogják, szibtén idegeneknek, egészen addig, míg az információ célba nem ér. Így mivel nem ismert az út a forrás és a végcél között, igen nehézzé válik kideríteni honnan jött, merre ment és hova érkezett az adat. Ez jelentette gyakorlatilag a Tor anonimitásának alapjait, ám nemrégiben támadás érte a rendszert a Tor fejlesztői szerint a Carnegie Mellon egyetem kutatói törték fel a rendszert, hogy a sérülékenységet vizsgálják, így legalább nem rosszindulatú a támadás.

 

tortores2

 

A kutatóknak sikerült felhasználókat és adatokat azonosítania azok közül, akik 2014 februárja és júliusa között használták a Tor büngészőt, de természetesen pontos információkat nem szolgáltatnak ki, mint ahogy a támadás háttere sem publikus. Ez igen nagy érvágás a világ legismertebb anonim böngészőjének és az online világnak egyaránt egy olyan korban, ahol a “net” naprakészen mindig mindent tud rólunk, akár elbújunk, akár nem.

12440cookie-checkNincs online anonimitás