Okosotthont építünk: fókuszban a TP-link okoskamerák

A TP-Link gyártotta okosaljzat és okosizzók után ezúttal a cég okoskameráit vettük górcső alá, amelyek között találunk kültéri és beltéri megoldásokat egyaránt. Ezek az eszközök nemcsak arra figyelmeztethetnek (és rögzíthetik), ha illetéktelenek tévednek az otthonunkba, de akár babamonitornak is használhatók, esetleg arra, hogy olykor-olykor ránézzünk az otthon maradt kisállatainkra.

Ki ne szeretné biztonságban tudni a lakását vagy a ház körüli udvart, nem igaz? Manapság erre a célra már egészen olcsón vásárolhatunk jó minőségű és könnyen kezelhető eszközöket, és minden előtudás nélkül akár mi magunk is kiegészíthetjük az (okos)otthonunkat olyan, az internetre kapcsolódó okoskamerákkal, amikkel távolról, akár egy másik kontinensről is pillanatok alatt ellenőrizhetjük, hogy minden rendben van-e az életterünkben.

Mi ezúttal a TP-Link több modellt felsorakoztató kínálatából csemegéztünk: a Tapo C100 (és a nagyobb felbontást biztosító C110) rögzített nézőpontot biztosító megoldás, a Tapo C200 (és a szintén nagyobb felbontást biztosító C210) ezzel szemben már forgatható, míg a Tapo C310 kifejezetten kültéri használatra lett tervezve. Az utóbbi modell ennek megfelelően nemcsak vezeték nélkül, de akár vezetéken keresztül is kapcsolódhat az otthoni hálózatunkhoz, ráadásul az IP66 szabványnak megfelelően ellenáll az időjárás hatásainak, így nem kell attól félni, hogy az eső például kárt tesz benne.

Egyszerű kezelhetőség

Akár csak a TP-Link korábban kipróbált eszközeinél (okosaljzat, okosizzók), itt is elmondható, hogy a Tapo kamerák egyik legnagyobb előnye a roppant egyszerű beüzemelési folyamat, továbbá a kezelés is gyerekjáték. Bár a C100, a C110, a C200 és a C210 egyszerűen le is helyezhetők egy sík felületre, de a C310-hez hasonlóan ezen eszközök mellé is kapunk olyan kiegészítőket (tipli, csavar, foglalat) amikkel felszerelhetők akár a falra is – csupán arra kell figyelni, hogy legyen konnektor megfelelő távolságra, ahová bedughatjuk az eszközök adapterét. Mielőtt nekiállnánk az ideális pozíció megtalálásának, kezdésnek érdemes beállítani a kamerát – szerencsére ez tényleg nem egy bonyolult feladat.

A kicsomagolást és az áramellátás biztosítását követően a mobilunkra le kell tölteni az Androidra és iOS-re egyaránt elérhető Tapo alkalmazást, készíteni egy felhasználói fiókot (ha még nincs), majd az app kezdőképernyőjén neki is lehet állni a választott kamera beállításának.

Az Add Your Device opciót megbökve a felugró listából (a TP-Linknek több okoseszköze van) csak ki kell választani a megvásárolt modellt, majd a képernyőn megjelenő utasításokat követve a kamerát összekötni a vezeték nélküli hálózatunkkal. Csak ki kell választani a wifinket, majd megadni a jelszót (a kültéri C310 esetében pedig adott a lehetőség, hogy az eszköz egy UTP-kábellel csatlakozzon a hálózatunkra). Ha megvan a kapcsolat, véget is ér a beüzemelés, és már használhatjuk is az új okoskameránkat.

Az összes Tapo kamerára igaz, hogy az eszközt az alkalmazásban kiválasztva azonnal megkapjuk a színes képet, ami kevésbé optimális fényviszonyok vagy a napnyugtát követően automatikusan átvált kiváló minőségű éjszakai nézetbe. Mindegyik kamera esetében adott a kétirányú kommunikáció, tehát hallhatjuk mi történik az eszköz közvetlen környezetében, illetve arra is adott a lehetőség, hogy távolról mi beszéljünk a kamerák hangszóróin keresztül.

Az összes eszköz mozgásérzékelős (ennek érzékenysége állítható, sőt kijelölhetünk zónákat, amit a rendszer figyelmen kívül hagy), és a kamerák azonnal értesítést küldenek az okostelefonunkra, amennyiben bármi történik a látóterükben. Amit tudni kell, hogy alapból egyik Tapo kamera sem rendelkezik a felhasználó számára elérhető tárhellyel, tehát ha azt szeretnénk, hogy az eszköz folyamatosan rögzítse a látottakat, ahhoz SD kártya szükséges.

A C100, a C200 és a C310 maximum 128 GB-os típust fogad be, míg a C110, a C210 már a 256 GB-os modellekkel is elboldogulnak – egy ekkora tárhely akár 3 hétnyi felvétel tárolására is elegendő, bár a napok száma függ attól is, hogy a kamera milyen minőségben rögzíti a látottakat. A C100 és a C200 modellek maximum 1080p felbontásra képesek (de választható a 720p is), a C110, a C210 és a C310 típusok viszont akár 2304×1296 pixel felbontást biztosítanak, méghozzá 15 képkocka per másodperc képfrissítési sebességgel.

Mi történik otthon?

Fontos apróság, hogy SD kártya hiányában a kamerák maguktól ugyan nem rögzítenek semmit, de az okostelefonos applikációba belépve a készülékre streamelt képről mi bármikor készíthetünk képernyőmentést, illetve videó is rögzíthető, a végeredmény pedig lementhető a mobilra.

Ha tehát értesítésben riaszt a kamera, hogy mozgást érzékelt, az alkalmazásba belépve készíthetünk fotót vagy mozgóképet az éppen történő eseményekről. Minden modellnél beállítható továbbá, hogy mozgás esetén fény- és hangriasztást alkalmazzon (még az is meghatározható, hogy a hét melyik napján, milyen időintervallumban), de ezzel érdemes csínján bánni, hiszen annak például semmi értelme, hogy minden alkalommal a frászt hozzuk a kutyára vagy a macskára, mikor besétálnak a kamera által szemmel tartott területre.

A kamera által közvetített kép természetesen kitehető a telefon teljes képernyőjére, és arra is van lehetőség, hogy az ujjainkat használva belenagyítsunk a látottakba. A C200 és C210 modellek esetében pedig kapunk egy virtuális joysticket is, amivel mozgatható a kamera, tehát akár körbe is nézhetünk abban a helyiségben, ahová elhelyeztük az eszközt. Fontos továbbá, hogy a Tapo kamerák képét csak okostelefonon és/vagy tableten lehet ellenőrizni, ezeknek az eszközöknek nincs PC-re telepíthető alkalmazása. Viszont mindegyik modellnél megoldható, hogy 32 darabig egyetlen képernyőn lássuk az összes kameránk képét, tehát egy nagyobb kijelzőn egyszerre több helyszín is könnyedén szemmel tartható.

Végezetül a kültéri C310 modell esetében fontos fegyvertény, hogy nem csupán antennákkal szerelték fel a jobb wifi kapcsolat érdekében, illetve víz- és porálló, de a megfigyelt terület riasztásait illetően is komolyabb beállításokkal rendelkezik, mint a C100-as és C200-as széria. Az alap mozgásérzékelés mellett beállítható például, hogy a kamera riasszon, ha egy adott (általunk beállított) vonalon hatol át valami vagy valaki (ez lehet mondjuk egy kerítés teteje), továbbá meghatározhatunk adott területeket is (mondjuk a kamera által figyelt terület általunk birtokolt részét), amikre különösen érzékenyek vagyunk. Emellett ez a modell akkor is képes figyelmeztetést küldeni, ha a kamerát éri valamilyen nem várt külső hatás: ez lehet a lencsét eltakaró falevél, de a C310 akkor is riaszt, ha festékszóróval fújják le.

130441cookie-checkOkosotthont építünk: fókuszban a TP-link okoskamerák