Örökkamera akku nélkül

Mi lenne, ha egy kamera, ami amúgy fényt rögzít, ugyanazzal a fénnyel áramot is kapna?

A Columbia Egyetemen Shree Nayar professzor és csapata érdekes öszvért alkotott. Megpróbáltak egy kamera képérzékelőt és egy napelemet házasítani. Az elv alapjaiban egyszerű. A videokamerák, fényképezőgépek szenzorai az adott megapixeles méretben felfogják a fényt, ami az objektíven keresztül érkezik. A napelemek meg ugye felfogják a fényt ami a felületükre érkezik.

orokkamera2

“Hoppá micsoda egyezés! Ezzel kezdeni kellene valamit!” Nem egészen biztos, hogy ezek a mondatok hagyták el a professzor száját, de az egészen biztos, hogy megszületett egy kissé bizarr, barkácsdobozba zárt új képérzékelő, ami amellett, hogy érzékeli a fényt és képet alkot, egyszerre árammal is ellátja saját magát! Természetesen senki ne számítson gigapixeles felbontásra és sok millió színre, de ettől még az ötlet zseniális. A jelenleg 30×40 pixeles felbontás mellett másodpercenként egy képet tud készíteni az új szenzor fekete-fehérben, ami a beérkezett fényt először képpé alakítja, majd utána áramot termel, így felváltva.

orokkamera1

A közeljövőben mind a felbontáson mind pedig a hatékonyságon javítani fognak, így eljöhet az az idő, amikor egy ilyen szenzor folyamatosan képes videót rögzíteni, amíg van fény, ami az objektíven keresztül érkezik.

25180cookie-checkÖrökkamera akku nélkül