Pille palack – Archos 40b Titanium bemutató

Az Archos eddig tablet fronton támadta a piacot, most pedig megérkezett hozzánk az első okostelefon is.

Az Archos elég régi motoros az elektronikában, hiszen 25 éve kezdték a szakmát, ám a „mobil világban” csak pár éve tevékenykednek és a tabletek után felkerültek az okostelefonok is a cég portfóliójába. Az egyik belépő szintű, kellemes árazású, két SIM kártyás modell járt nálunk, az Archos 40b Titanium.

 

archos_07

 

Külső 

Az Archos nem gondolta túl a dizájnt, amit jelen esetben abszolút pozitívan kell érteni, hiszen egy egyszerű, de letisztult készülék a 40b Titanium. A fehér, matt műanyag burkolat az oldalt körbefutó ezüst csíkkal (ami szálhúzott mintája ellenére sem tartalmaz fémet) kifejezetten tetszetős összképet alkot. 35 ezer magyar forintért ritkán várjuk el, hogy a minőségérzet jó legyen, de a kis Archosnak nincs oka szégyenkezni, igen korrekten összerakták a cég mérnökei, ami azt is jelenti, hogy ember-, de legalábbis körömpróbáló feladat a hátlap lefeszítése.

 

archos_08

 

Ha mégis nekiveselkedünk, akkor alatta az 1400 mAh-es akkut és egy kissé talán bonyolult, több „emeletes” kártyanyílást találunk. A két szint alsó részébe egy normál méretű SIM, míg a felső szintre egy Micro SIM-et és MicroSD kártyát passzírozhatunk be. Ha már a hátlapot említettük, maradjunk egy kicsit itt, bár sokáig nem fogunk időzni. Felül, középen az 5 megapixeles autófókuszos kamera alatt egy LED villanót találunk és… ennyi. Körben az alu-utánzat csíkban találjuk jobb oldalt a bekapcsoló gombot, felül a MicroUSB és a fejhallgató jack csatlakozót, majd átérve a bal oldalt a hangerőszabályzó gombokat. Az előlap ura a 4 colos, amúgy IPS technológiát használó, 480×800 pixeles felbontással rendelkező kijelző, illetve két diszkért, hangszórórácsot imitáló ezüst csík, melyek meglepő módon tényleg két hangszórót tartalmaznak.

 

 

archos_03

 

Így el is érkeztünk a 40b Titanium nagy trükkjéhez, a sztereó hangszórókhoz, vagyis hogy pl. fektetett módban, mondjuk YouTube nézés közben egy új hangzás élményét tapasztalhassuk meg. Igazán sajnálatos, hogy jóindulattal is inkább átlagos a Titanium hangja, még úgy is, hogy két oldalról szól. Emiatt sajnos nem fogja senki a kis Archost választani.

 

archos_02

 

A belső

A belsőt a már-már jól ismert Mediatek platform uralja, a maga két magjával, 1.3 GHz-ével és 512MB RAM-jával. Belső tárhelyből 4 GB áll a rendelkezésünkre, aminek jócskán a felét elfoglalja az Android 4.2.2-es verziója. Azért ez nem a legizmosabb kombináció, amit okostelefonban láttunk, de 35 ezer forintért nem fogunk meglepődni, ha néha megdöccen a „vas”. Az operációs rendszert szinte teljesen érintetlenül hagyta a gyártó, így abszolút alap Androidot kapunk néhány Archos applikációval, melyek közül az első az audió, míg a másik a videó élményt hivatott javítani, az első esetében egész jó, a másodiknál, csak közepes sikerrel, ugyanis a FullHD videókat elfelejthetjük, de a 720p-s tartalmakkal elég jól elboldogul a készülék.

 

archos_06

 

Innentől az alap Android alkalmazásokat találjuk, ami nem baj, hiszen így nincsenek erőforrás zabáló csicsás gyári appok és mindenki a saját szájíze szerint vértezheti fel a kis pillegépet, ráadásul apró figyelmesség, hogy a MicroSD kártyanyílás akár 64GB-os kártyát is fogad, hogy biztosan elférjenek akár a filmek, sorozatok a gép testében. A kamera olyan, amilyet egy 35 ezer forintos készülékben, találhatunk, vészhelyzet esetén használható, de a nyaralásra azért vigyünk magunkkal egy fényképezőgépet, ráadásul ugyan elméletben autófókuszos, de ez elég ritkán tűnik majd fel bárkinek is.

 

archos_04

 

Összegzés

Az első kézbefogás örömét, amit a kellemes összeszerelési minőség és a kijelző okoz, hamar felülírják a kisebb-nagyobb bosszúságok. Félreértés ne essék, az Archos 40b Titaniumban nincs semmi olyan, amit ne tapasztalnánk a hasonló árszegmensű készülékekben, de nincs semmi több sem, amit viszont egy „friss” márkától (legalábbis okostelefon fronton) elvárnánk. Nem vagyunk szomorúak, de egy komolyabb Archos gépet megnéznék, hátha ott bizonyít a cég és tényleg látunk valamit az Archos régi fényéből, mert hiába a sztereó hangzás (ami jelzés értékű) és a ténylég jó kijelző, azért ez ma már a belépő szinten is csak átlagos. Jöhet a következő Archos harcos!

11670cookie-checkPille palack – Archos 40b Titanium bemutató