Bőrén sült szuvidált kacsamell, gyömbéres édesburgonyapürével, balzsamecetes-mézes sült céklával
Te is azok közé tartozol, akinél nincs karácsony kacsa nélkül? Ha igen és igazán különleges és harmonikus ízkombinációra vágysz, próbáld ki ezt a bőrén sült sous vide kacsamell receptet!A szaftos és omlós kacsamell a sous vide technikának köszönhetően tökéletesen átsül, miközben a ropogós bőr teszi teljessé az élményt. A gyömbéres édesburgonyapüré lágy, fűszeres ízvilága remekül kiegészíti a balzsamecetes-mézes sült cékla édeskés-savanykás zamatát. Ez a fogás nemcsak ínycsiklandó, de látványos is – tökéletes választás, ha valami különlegessel lepnéd meg a családot vagy a vendégeket! Nemcsak karácsonyra!
Bőrén sült szuvidált kacsamell, gyömbéres édesburgonyapürével, balzsamecetes-mézes sült céklával
Összetevők
Szuvidált kacsamell hozzávalói
- 2 db kacsa mell
- Só
- Bors
- 2 x 20 g vaj
- 2 db friss rozmaring
Gyömbéres édesburgonyapüré hozzávalói
- 3 db nagyobb édesburgonya
- Só
- 2 dl tej
- 30 g vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- Csipet kakukkfű
- Kisebb darab gyömbér
Balzsamecetes-mézes sült cékla hozzávalói
- 3 db nagyobb méretű cékla
- 2 ek méz
- 1 ek balzsamecetkrém
- Só
- Bors
- ½ mk kakukkfű
- ½ mk morzsolt rozmaring
- ¼ mk fokhagyma granulátum
- 3 ek olívaolaj
Balzsamecetes-mézes sült cékla hozzávalói
- 3 db nagyobb méretű cékla
- 2 ek méz
- 1 ek balzsamecetkrém
- Só
- Bors
- ½ mk kakukkfű
- ½ mk morzsolt rozmaring
- ¼ mk fokhagyma granulátum
- 3 ek olívaolaj
Kacsamell sütéséhez hozzávalók
- Hozzávalók:
- Só
- 1 rozmaringág
- 20 g vaj
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés
Szuvidált kacsamell elkészítése:
- A kacsamelleket sózzuk-borsozzuk, majd egyenként szuvid tasakba helyezzük. A vajjal és a rozmaring ággal együtt levákumozzuk őket.
- 56,5 fokon 4,5 órán keresztül szuvidáljuk.
- A hőkezelés utolsó órájában elkészítjük a köreteket.
Gyömbéres édesburgonyapüré elkészítése:
- Az édesburgonyákat, meghámozzuk, felkockázzuk, majd sós vízben puhára főzzük.
- A megfőtt burgonyát, még forrón a turmixgép tégelyébe tesszük, majd a maradék hozzávalókat is hozzáadjuk. Jó alaposan leturmixoljuk. Tálalásig melegen tartjuk.
Balzsamecetes-mézes sült cékla elkészítése:
- A meghámozott és felkockázott céklát egy tepsire fektetett sütőpapírra tesszük, kicsit elrendezgetjük rajta. Rácsurgatjuk a mézet és a balzsamecetkrémet, besózzuk, majd rászórjuk a fűszereket is. A végén meglocsoljuk az olívaolajjal és 160 fokos sütőbe tesszük 30-35 percre. Menet közben kétszer átkeverjük, hogy egyenletesen süljön mindenhol, és hogy az ízekből is mindenhova jusson.
- Felhasználásig melegen tartjuk.
Kacsamell sütése:
- A közben elkészült szuvidált kacsamell tasakját óvatosan felvágjuk, a benne levő folyadékot eltávolítjuk.
- A rajta lévő nedvességet letörölgetjük, majd a bőrét egy éles késsel beirdaljuk, ügyelve arra, hogy ne vágjuk be a húsig.
- Megsózzuk a bőrét, majd egy tapadásmentes langyos serpenyőbe tesszük, bőrével lefelé.
- Szépen fokozatosan adjuk neki a hőt, így lassan kíméletesen tudjuk kisütni belőle a zsírt, közben pedig ropogóssá válik a bőre.
- Amikor kellemesen megpirult, megfordítjuk, majd hozzáadjuk a vajat és a rozmaringágat.
- A karamellizálódott olvadt vajjal folyamatosan locsoljuk a ropogós bőrt, ezáltal plusz karaktert fog kapni a húsunk.
- Amikor alul is kapott egy kis színt el is készültünk.
- Kivesszük a serpenyőből, 2-3 perc pihentetés után szeletelhetjük és tálalhatjuk a köretekkel.
- Jó étvágyat!