Bőrén sült szuvidált kacsamell, gyömbéres édesburgonyapürével, balzsamecetes-mézes sült céklával

Te is azok közé tartozol, akinél nincs karácsony kacsa nélkül? Ha igen és igazán különleges és harmonikus ízkombinációra vágysz, próbáld ki ezt a bőrén sült sous vide kacsamell receptet!
A szaftos és omlós kacsamell a sous vide technikának köszönhetően tökéletesen átsül, miközben a ropogós bőr teszi teljessé az élményt. A gyömbéres édesburgonyapüré lágy, fűszeres ízvilága remekül kiegészíti a balzsamecetes-mézes sült cékla édeskés-savanykás zamatát. Ez a fogás nemcsak ínycsiklandó, de látványos is – tökéletes választás, ha valami különlegessel lepnéd meg a családot vagy a vendégeket! Nemcsak karácsonyra!

Bőrén sült szuvidált kacsamell, gyömbéres édesburgonyapürével, balzsamecetes-mézes sült céklával

Összetevők

Szuvidált kacsamell hozzávalói

  • 2 db kacsa mell
  • Bors
  • 2 x 20 g vaj
  • 2 db friss rozmaring

Gyömbéres édesburgonyapüré hozzávalói

  • 3 db nagyobb édesburgonya
  • 2 dl tej
  • 30 g vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Csipet kakukkfű
  • Kisebb darab gyömbér

Balzsamecetes-mézes sült cékla hozzávalói

  • 3 db nagyobb méretű cékla
  • 2 ek méz
  • 1 ek balzsamecetkrém
  • Bors
  • ½ mk kakukkfű
  • ½ mk morzsolt rozmaring
  • ¼ mk fokhagyma granulátum
  • 3 ek olívaolaj

Balzsamecetes-mézes sült cékla hozzávalói

  • 3 db nagyobb méretű cékla
  • 2 ek méz
  • 1 ek balzsamecetkrém
  • Bors
  • ½ mk kakukkfű
  • ½ mk morzsolt rozmaring
  • ¼ mk fokhagyma granulátum
  • 3 ek olívaolaj

Kacsamell sütéséhez hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 rozmaringág
  • 20 g vaj
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés

Szuvidált kacsamell elkészítése:

  • A kacsamelleket sózzuk-borsozzuk, majd egyenként szuvid tasakba helyezzük. A vajjal és a rozmaring ággal együtt levákumozzuk őket.
  • 56,5 fokon 4,5 órán keresztül szuvidáljuk.
  • A hőkezelés utolsó órájában elkészítjük a köreteket.

Gyömbéres édesburgonyapüré elkészítése:

  • Az édesburgonyákat, meghámozzuk, felkockázzuk, majd sós vízben puhára főzzük.
  • A megfőtt burgonyát, még forrón a turmixgép tégelyébe tesszük, majd a maradék hozzávalókat is hozzáadjuk. Jó alaposan leturmixoljuk. Tálalásig melegen tartjuk.

Balzsamecetes-mézes sült cékla elkészítése:

  • A meghámozott és felkockázott céklát egy tepsire fektetett sütőpapírra tesszük, kicsit elrendezgetjük rajta. Rácsurgatjuk a mézet és a balzsamecetkrémet, besózzuk, majd rászórjuk a fűszereket is. A végén meglocsoljuk az olívaolajjal és 160 fokos sütőbe tesszük 30-35 percre. Menet közben kétszer átkeverjük, hogy egyenletesen süljön mindenhol, és hogy az ízekből is mindenhova jusson.
  • Felhasználásig melegen tartjuk.

Kacsamell sütése:

  • A közben elkészült szuvidált kacsamell tasakját óvatosan felvágjuk, a benne levő folyadékot eltávolítjuk.
  • A rajta lévő nedvességet letörölgetjük, majd a bőrét egy éles késsel beirdaljuk, ügyelve arra, hogy ne vágjuk be a húsig.
  • Megsózzuk a bőrét, majd egy tapadásmentes langyos serpenyőbe tesszük, bőrével lefelé.
  • Szépen fokozatosan adjuk neki a hőt, így lassan kíméletesen tudjuk kisütni belőle a zsírt, közben pedig ropogóssá válik a bőre.
  • Amikor kellemesen megpirult, megfordítjuk, majd hozzáadjuk a vajat és a rozmaringágat.
  • A karamellizálódott olvadt vajjal folyamatosan locsoljuk a ropogós bőrt, ezáltal plusz karaktert fog kapni a húsunk.
  • Amikor alul is kapott egy kis színt el is készültünk.
  • Kivesszük a serpenyőből, 2-3 perc pihentetés után szeletelhetjük és tálalhatjuk a köretekkel.
  • Jó étvágyat!
Tetszett?
Oszd meg másokkal is!