Fahéjas „gombolyag” muffinkalács
Fahéjas „gombolyag” muffinkalács
Összetevők
Kelt kalács tészta
- 3 g szárított élesztő
- 80 ml langyos tej
- 300 g liszt
- 30 g cukor
- csipet só
- 100 ml tejszín
- 1 tojás
Töltelék:
- 200 g cukor
- 100 g vaj
- 2 tk fahéj
- Fényező cukormáz
- 100 g
- 100 ml víz
Elkészítés
Elkészítése
- A tésztához az élesztőt elkeverjük a langyos tejben. Pár percre félretesszük, hogy az élesztő kissé fel tudjon habosodni. A lisztet a dagasztógép üstjébe kimérjük, majd hozzáadjuk a tészta összes hozzávalóját, és a felhabosodott élesztős tejet is. Jól kidolgozzuk, majd lefedve, körülbelül 60 percig langyos helyen pihentetjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket és a fényező mázat is.
- A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, félretesszük. A fényező mázhoz a cukrot a vízzel felforraljuk, pár percig főzzük. Kicsit sűrűbb kell, hogy legyen a cukorszirupnál. Ügyeljünk arra, hogy semmiképpen ne főzzük túl, mert akkor a kész süteményen ki fog csapódni a cukor. Ha elkészült szintén felhasználásig félretesszük.
- Amikor a tészta megkelt egy lisztezett felületen kb. 30x20 centis téglalap formára nyújtjuk.
- A felületét nagyon óvatosan egyenletesen megkenjük a töltelékkel, majd alulról a téglalap közepéig behajtjuk. A tésztát ezután felső oldalról egészen az alsó oldaláig visszahajtjuk, így egy 30x10 centis formát fogunk kapni. Nyújtófával kissé összenyomkodjuk, majd egy körkéses vágó segítségével 12 egyforma csíkra felvágjuk.
- A csíkokat egyenként 3 egyforma részre vágjuk, majd egy alap hármas fonással befonjuk. A befont csíkokat egyszerűen csak feltekerjük, majd az előkészített (papírral kibélelt) muffin formába helyezzük.
- A kis gomolyagok felületét tojássárgájával vékonyan megkenjük, majd mehet a sütőbe, 165 fokon 16-18 percig sütjük.
- A kisült kalácsunkat a fényező sziruppal frissem megkenjük.
- Jó étvágyat!