Fahéjas „gombolyag” muffinkalács

 

Fahéjas „gombolyag” muffinkalács

Összetevők

Kelt kalács tészta

  • 3 g szárított élesztő
  • 80 ml langyos tej
  • 300 g liszt
  • 30 g cukor
  • csipet só
  • 100 ml tejszín
  • 1 tojás

Töltelék:

  • 200 g cukor
  • 100 g vaj
  • 2 tk fahéj
  • Fényező cukormáz
  • 100 g
  • 100 ml víz

Elkészítés

Elkészítése

  • A tésztához az élesztőt elkeverjük a langyos tejben. Pár percre félretesszük, hogy az élesztő kissé fel tudjon habosodni. A lisztet a dagasztógép üstjébe kimérjük, majd hozzáadjuk a tészta összes hozzávalóját, és a felhabosodott élesztős tejet is. Jól kidolgozzuk, majd lefedve, körülbelül 60 percig langyos helyen pihentetjük.
  • Közben elkészítjük a tölteléket és a fényező mázat is.
  • A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, félretesszük. A fényező mázhoz a cukrot a vízzel felforraljuk, pár percig főzzük. Kicsit sűrűbb kell, hogy legyen a cukorszirupnál. Ügyeljünk arra, hogy semmiképpen ne főzzük túl, mert akkor a kész süteményen ki fog csapódni a cukor. Ha elkészült szintén felhasználásig félretesszük.
  • Amikor a tészta megkelt egy lisztezett felületen kb. 30x20 centis téglalap formára nyújtjuk.
  • A felületét nagyon óvatosan egyenletesen megkenjük a töltelékkel, majd alulról a téglalap közepéig behajtjuk. A tésztát ezután felső oldalról egészen az alsó oldaláig visszahajtjuk, így egy 30x10 centis formát fogunk kapni. Nyújtófával kissé összenyomkodjuk, majd egy körkéses vágó segítségével 12 egyforma csíkra felvágjuk.
  • A csíkokat egyenként 3 egyforma részre vágjuk, majd egy alap hármas fonással befonjuk. A befont csíkokat egyszerűen csak feltekerjük, majd az előkészített (papírral kibélelt) muffin formába helyezzük.
  • A kis gomolyagok felületét tojássárgájával vékonyan megkenjük, majd mehet a sütőbe, 165 fokon 16-18 percig sütjük.
  • A kisült kalácsunkat a fényező sziruppal frissem megkenjük.
  • Jó étvágyat!
Tetszett?
Oszd meg másokkal is!