Házi májkrém
Friss és ízletes házi májkrém receptjét mutatjuk be, amely egyszerűen elkészíthető. Gazdag ízvilágával garantáltan elvarázsolja az ínyencségek kedvelőit.
Házi májkrém
Összetevők
- 1 nagyobb fej hagyma
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 150 g füstölt császárszalonna
- 300 g zsír
- 1 friss rozmaring ág
- 1 kk szárított kakukkfű
- 1 kk só
- ¼ kk bors
- 400 g tisztított csirkemáj
Elkészítés
Elkészítése:
- A negyedekre vágott hagymákat a fokhagymagerezdeket, valamint a feldarabolt szalonnát egy vastagfalú fazékba tesszük. Hozzáadjuk a rozmaring ágakat (szár nélkül) a kakukkfüvet, majd a sót és a borsot is.
- Felöntjük a zsírral, majd alacsony hőfokot, nagyjából 100 fok közelében tartva 2 órán keresztül konfitáljuk. Eközben a szalonna és a hagymák is vaj puhák lesznek.
- Közben előkészítjük a májat, vagyis eltávolítjuk az ínakat és az ereket.
- Amikor a szalonna kellően puha akkor a zsiradékból leszűrünk 1 dl mennyiséget, ezzel fogjuk majd lezárni a májkrémet a végén.
- A májat óvatosan hozzáadjuk a többi alapanyaghoz, majd tovább konfitáljuk, nagyjából 10-12 percig, amíg a máj is teljesen átfő.
- A megfőtt májat az összes hozzávalóval együtt átmerjük egy turmixgépbe, majd annyi zsiradékot tesszük hozzá, hogy éppen ellepje.
- Jó alaposan leturmixoljuk, majd langyosra hűtjük. Közben néha átkeverjük, hogy a kicsapódott zsiradékot szépen bele tudjuk elegyíteni.
- Csatos üvegekbe töltjük, majd hűtőben lehűtjük. Miután kellően kidermedt a krém a tetejére öntjük a zsírt ezzel elősegítve, hogy szépen le legyen zárva a máj. Visszatesszük a hűtőbe, amíg a zsír is kellemesen megdermed rajta.