Házilag füstölt fűszerkérges csirkemellsonka
Készítsd el otthon a friss és egészséges csirkemellsonkát, amelyet 100% húsból készül, így garantáltan minőségi alapanyagokból készül. Ráadásul ez a saját készítésű sonka ízletes és természetes, mivel nem tartalmaz semmiféle adalékanyagot vagy tartósítószert. A folyamat könnyen követhető, nézd meg videónkat is, így akár kezdők is sikeresen elkészíthetik.
Házilag füstölt fűszerkérges csirkemellsonka
Összetevők
- ½ kg csirkemell
- 1,5 tk só
Fűszerkéreg
- 1 tk tarkabors
- ½ tk só
- ½ tk fokhagyma granulátum
- 1 tk őrölt pirospaprika
Elkészítés
- A csirkemellet előkészítjük, vagyis kivesszük belőle az apróbb csontokat, ínakat, esetleg az ereket is.
- Felkockázzuk, majd a turmixgép (Philips Flip&Juice) tégelyébe tesszük. Hozzáadjuk a sót, majd pépesre mixeljük.
- Egy erősebb Folpackra helyezzük a pépet, majd feltekerjük, közben kézzel kicsit összenyomkodjuk, amennyire lehet tömörítjük. A Folpack két szélét, mint a szaloncukor esetében öl összetekerjük, vagyis lezárjuk. A hengeresre formázott húspépet egy szintén erősebb alufóliába tekerjük, a két szélét alaposan eltekerjük, ezzel is tömörítjük az anyagot.
- A feltekert henger két végéből, amennyiben túl hosszúnak érezzük levágunk egy keveset, hogy a gőzölő kosarába kényelmesebben elférjen.
- A gőzölést a Tefal Multicooker gőzölő kosarában, a gőzfunkción 50 percig végezzük, közben előkészítjük a fűszerkérget.
- A fűszerkéreghez az összetevőket egyszerűen csak jól összekeverjük, felhasználásig félretesszük.
- A párolás letelte után, óvatosan kicsomagoljuk, vigyázunk, mert néhány csepp forró húslevet tartalmaz a csomag.
- Kicsit várjuk, hogy kihűljön, majd a fűszerkeverékkel jó alaposan bevonjuk a csirkemell roládot.
- A házi füstöléshez előkészítjük az eszközöket, vagyis egy nagyobb fazekat, a fedelét, egy mikrohullámú sütő grill tartozékát, ez lesz a távtartónk, valamint az alufóliát, és 2 evőkanál égerfa port is.
- A fazék aljára fektetjük az alufóliát, erre szórjuk az égerfa port. Belehelyezzük a rács tartozékot, majd a fazék fedelét ráhelyezzük a fazékra.
- Egy indukciós, vagy bármilyen főzőlapra helyezzük a fazekat. Maximális fokozatra állítva intenzív hővel hevítjük a fazék alját. Pár perc múlva elkezd füstölni. Ekkor levesszük félállásra a fokozatot, a rácsra helyezzük a fűszerkérges házi csirkemell sonkát. Visszatesszük a fazék tetejét, majd 45-50 percig füstöljük. Ez idő alatt csodálatos illata lesz.
- A füstölés intenzív illatokkal jár, mindenképpen szabadtéren (erkélyen, taraszon) végezzük.
- Miután elkészültünk az aromatizálással, kihűtjük, vékony szeletekre vágva fogyasztjuk.
- Jó étvágyat!