Hagyományos sütnivaló kolbász

Azt gondolnánk ördöngösség, vagy disznóvágások kiváltsága egy finom házi sült kolbász, de nem, Ebben a receptben és videónkban megmutatjuk, hogy jó gépekkel gyorsan, hatékonyan lehet szinte bárhol, bármikor házi, sütnivaló kolbászt készíteni.
A húsdarálástól kezdve egészen a kisütésig minden lépést a konyhában csináltunk, a takarítás, ami egy mumus tud lenni, az is gyorsan megvolt.

Hagyományos sütnivaló kolbász

Összetevők

  • 1600 g sertéstarja
  • 400 g füstölt tokaszalonna
  • 14 g
  • 8 g őrölt bors
  • 8 g őrölt köménymag
  • 30 g őrölt pirospaprika
  • 20 g zúzott fokhagyma
  • Sózott sertés vékonybél

Elkészítés

Elkészítés

  • Legelőször a sózott sertés vékonybelet, langyos vízbe beáztatjuk, ezzel eltávolítjuk a sóréteget, valamint az áztatás közben kellően felpuhul.
  • A sertéshúst a tokaszalonnával együtt nagylyukú darálótárcsán ledaráljuk, majd a fűszerekkel együtt jó alaposan összedolgozzuk. Ügyeljünk arra, hogy a massza homogén egyenletesen fűszeres legyen.
  • A húsdarálóra rászereljük a kolbásztöltő tartozékot, vagyis kivesszük a nagylyukú tárcsát a helyére pedig a fekete műanyag töltőtárcsát tesszük. A menetes lezáró tárcsával pedig a vékonyabb átmérőjű töltőfejet rögzítjük a fém házhoz.
  • A darálthúsból egy csipetnyi adagot kiveszünk, majd a cső külső felületét vékonyan megkenjük, vagyis bezsírozzuk, hogy a bél könnyedég rá tudjon csúszni.
  • A beáztatott vékonybelet kivesszük a vízből, majd óvatosan ráhúzzuk a csőre.
  • A fűszerezett darálthúst fokozatosan adagoljuk, majd a „tömő” tartozékkal folyamatosan rásegítünk, hogy egyenletesen jöjjön a csőből a hús. Amikor elindul a húspép, a tenyerünket folyamatosan mozgatva engedjük a bélbe, ügyelve arra, hogy kellően feszes legyen, de semmiképpen sem kemény, mert szükség lesz a helyre az eltekerés miatt, valamint később is tudjuk még korrigálni a telítettséget.
  • Amikor elég hosszúnak találjuk a kolbászt, kedvünk szerinti nagyságú kisebb, közepesebb kolbászkákat alakítunk ki, egyszerűen csak úgy, hogy kétszer-háromszor megtekerjük.
  • Amikor elkészültünk süthetjük is azonnal, mi airfryerben sütöttük ki, sütés előtt hústűvel néhány helyen megszurkáljuk, 200 fokon 15 percig sütjük, így lesz finom, ropogós.
  • Friss kenyérrel, mustárral, tormával fogyasztjuk
  • Jó étvágyat!
Tetszett?
Oszd meg másokkal is!