Libarilettes, vörösboros hagymalekvár
Klasszikus ízek modern tálalásban: ismerd meg ezt a libarillettes receptet vörösboros lilahagymalekvárral, amely garantáltan feldobja az előételeidet vagy borkorcsolyáidat! A lassan konfitált, fűszeres libahús selymesen krémes állagot kap, amit tökéletesen kiegészít a pikáns, édes-savanyú lilahagymalekvár gazdag boros aromákkal. Ideális elegáns vendégvárónak, ünnepi fogásnak, Márton-napi előételnek, vagy csak egy különleges falatnak egy szelet friss pirítósra kenve. Ha rajongsz a karakteres ízekért, ezt a receptet nem hagyhatod ki!
Libarilettes, vörösboros hagymalekvár
Összetevők
Libarilettes hozzávalói:
- 600 g libahúsrészek szárnytő, comb
- 2-3 db csillagánizs
- 1 fahéjrúd
- ¼ mk édesköménymag
- 3-4 szem szegfűbors
- 1 közepes hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1/2 mk kakukkfű
- 2 babérlevél
- 1 mk egészbors
- Só
- 300 g libazsír
Vörösboros lilahagymalekvár hozzávalói:
- 5-6 közepes lilahagyma
- 80 g cukor
- 3 ek étolaj
- 200 ml vörösbor
- 3 ek balzsamecet
- ½ mk kakukkfű
- 1 mk rózsabors megroppantva
- Csipet só
Elkészítés
Libarilettes elkészítése:
- A hozzávalókat egy vastagfalú fazékba tesszük. Hozzáöntjük az olvasztott zsírt, majd nagyon kíméletesen, éppen gyöngyözve (95-100 fokon) 2,5-3 órán keresztül konfitáljuk.
- Miután a hús vajpuhára főtt, óvatosan kivesszük, majd szálaira tépjük. A zsiradékból annyit keverünk hozzá, hogy kellően krémes legyen.
- Kis tálkába tesszük, majd miután kihűlt, a leszűrt zsiradékkal lefedjük, így nem szárad ki.
- Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Vörösboros lilahagymalekvár elkészítése:
- A cukrot óvatosan megkaramellizáljuk. Hozzáöntjük az olajat, majd beletesszük a felszeletelt lilahagymát. Pár percig együtt karamellizáljuk.
- Hozzákeverjük az alapanyagokat, fűszereket, majd fedő alatt 1 órán keresztül főzzük.
- Akkor jó, ha kellemesen megpuhult, a benne levő összetevők pedig sziruposra redukálódnak.
- Zárható üvegbe tesszük, majd kihűtjük.
- Pirítóskenyérre kent libarilettes-tel fogyasztjuk.
- Jó étvágyat!
