Libarilettes, vörösboros hagymalekvár

Klasszikus ízek modern tálalásban: ismerd meg ezt a libarillettes receptet vörösboros lilahagymalekvárral, amely garantáltan feldobja az előételeidet vagy borkorcsolyáidat! A lassan konfitált, fűszeres libahús selymesen krémes állagot kap, amit tökéletesen kiegészít a pikáns, édes-savanyú lilahagymalekvár gazdag boros aromákkal. Ideális elegáns vendégvárónak, ünnepi fogásnak, Márton-napi előételnek, vagy csak egy különleges falatnak egy szelet friss pirítósra kenve. Ha rajongsz a karakteres ízekért, ezt a receptet nem hagyhatod ki!

Libarilettes, vörösboros hagymalekvár

Összetevők

Libarilettes hozzávalói:

  • 600 g libahúsrészek szárnytő, comb
  • 2-3 db csillagánizs
  • 1 fahéjrúd
  • ¼ mk édesköménymag
  • 3-4 szem szegfűbors
  • 1 közepes hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1/2 mk kakukkfű
  • 2 babérlevél
  • 1 mk egészbors
  • 300 g libazsír

Vörösboros lilahagymalekvár hozzávalói:

  • 5-6 közepes lilahagyma
  • 80 g cukor
  • 3 ek étolaj
  • 200 ml vörösbor
  • 3 ek balzsamecet
  • ½ mk kakukkfű
  • 1 mk rózsabors megroppantva
  • Csipet só

Elkészítés

Libarilettes elkészítése:

  • A hozzávalókat egy vastagfalú fazékba tesszük. Hozzáöntjük az olvasztott zsírt, majd nagyon kíméletesen, éppen gyöngyözve (95-100 fokon) 2,5-3 órán keresztül konfitáljuk.
  • Miután a hús vajpuhára főtt, óvatosan kivesszük, majd szálaira tépjük. A zsiradékból annyit keverünk hozzá, hogy kellően krémes legyen.
  • Kis tálkába tesszük, majd miután kihűlt, a leszűrt zsiradékkal lefedjük, így nem szárad ki.
  • Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Vörösboros lilahagymalekvár elkészítése:

  • A cukrot óvatosan megkaramellizáljuk. Hozzáöntjük az olajat, majd beletesszük a felszeletelt lilahagymát. Pár percig együtt karamellizáljuk.
  • Hozzákeverjük az alapanyagokat, fűszereket, majd fedő alatt 1 órán keresztül főzzük.
  • Akkor jó, ha kellemesen megpuhult, a benne levő összetevők pedig sziruposra redukálódnak.
  • Zárható üvegbe tesszük, majd kihűtjük.
  • Pirítóskenyérre kent libarilettes-tel fogyasztjuk.
  • Jó étvágyat!
Tetszett?
Oszd meg másokkal is!