Őszi almáspite
Őszi almáspite
Összetevők
Hozzávalók:
- 400 g liszt
- 250 g hideg vaj
- 100 g porcukor
- 1 evőkanál porcukor
- 1 csipet só
- 8-10 ek. hideg víz
Töltelék:
- 1,5 kg alma
- 100 g cukor
- fahéj
- citromlé
- 2 ek keményítő
Elkészítés
Elkészítése
- A tésztához a lisztet a cukorral és a sóval összekeverjük. Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat és összemorzsoljuk vele. Kanalanként hozzáadjuk a hideg vizet, amíg össze nem álla tészta. 2 részre osztjuk és felhasználásig a hűtőbe tesszük. Egy lábasban a meghámozott és kockára vágott almákat a cukorral feltesszük párolni. Ehhez hozzáadjuk a fahéjat és a citromlevet.
- Amint megpuhult és levet eresztett elkeverjük a keményítővel és hagyjuk, hogy pár perc alatt besűrűsödjen. A tésztát kinyújtjuk és piteformába helyezzük, az alját megszurkáljuk villával és megtöltjük almatöltelékkel. A tészta másik felét is ráhelyezzük, majd megkenjük tojássárgájával. 180 fokon 35-40 percig sütjük. Kihűlve tálaljuk.
