Pizza margherita
Pizza margherita
Összetevők
Pizza tészta
- 380 g liszt
- 10 g élesztő
- csipet cukor
- 240 ml langyos víz
- 30 ml étolaj
Pizzaszósz
- 250 ml passzírozott paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- Só, bors
- ½ kk. oregánó
- Extra szűz olívaolaj
Elkészítés
Pizza tészta
- A lisztet beletesszük a keverőtálba, kis mélyedést alakítunk ki a közepén. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot. Ráöntjük a langyos vizet, várunk pár percet, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni. Hozzáadjuk az olajat és a sót. Géppel jó alaposan kidolgozzuk, majd kiolajozott tálban 2 órán keresztül langyos helyen kelesztjük. Félidőben 1x áthajtogatjuk.
- Amíg kel a tészta elkészítjük a szószt.
Pizzaszósz
- A megkelt tésztát kisebb adagokra szeparáljuk. A megadott mennyiségből 6-7 kisebb pizza készíthető. A pizzáinkat egyenként sütjük, mégpedig úgy, hogy a pizzagolyót lisztezett felületen óvatosan kinyújtjuk a peremét hagyjuk egy kicsit „ducibbra”. Úgy dolgozunk vele, mint, ha lángos lenne, vagyis középen egyenletesen vékony, a pereme kissé vastagabb kell, hogy legyen. A kinyújtott tésztát óvatosan a pizza tartozékra emeljük, a felületét vékonyan megkenjük a pizzaszósszal. Kedvenc sajtunkkal hintjük meg, én trappistát és mozzarellát szoktam rátenni. Kevés olívaolajjal locsoljuk meg, majd 200 fokon 8 percig sütjük az air fryerben. Friss bazsalikomlevelekkel díszítjük fogyasztás előtt.