Pizza margherita

 

Pizza margherita

Összetevők

Pizza tészta

  • 380 g liszt
  • 10 g élesztő
  • csipet cukor
  • 240 ml langyos víz
  • 30 ml étolaj

Pizzaszósz

  • 250 ml passzírozott paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Só, bors
  • ½ kk. oregánó
  • Extra szűz olívaolaj

Elkészítés

Pizza tészta

  • A lisztet beletesszük a keverőtálba, kis mélyedést alakítunk ki a közepén. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot. Ráöntjük a langyos vizet, várunk pár percet, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni. Hozzáadjuk az olajat és a sót. Géppel jó alaposan kidolgozzuk, majd kiolajozott tálban 2 órán keresztül langyos helyen kelesztjük. Félidőben 1x áthajtogatjuk.
  • Amíg kel a tészta elkészítjük a szószt.

Pizzaszósz

  • A megkelt tésztát kisebb adagokra szeparáljuk. A megadott mennyiségből 6-7 kisebb pizza készíthető. A pizzáinkat egyenként sütjük, mégpedig úgy, hogy a pizzagolyót lisztezett felületen óvatosan kinyújtjuk a peremét hagyjuk egy kicsit „ducibbra”. Úgy dolgozunk vele, mint, ha lángos lenne, vagyis középen egyenletesen vékony, a pereme kissé vastagabb kell, hogy legyen. A kinyújtott tésztát óvatosan a pizza tartozékra emeljük, a felületét vékonyan megkenjük a pizzaszósszal. Kedvenc sajtunkkal hintjük meg, én trappistát és mozzarellát szoktam rátenni. Kevés olívaolajjal locsoljuk meg, majd 200 fokon 8 percig sütjük az air fryerben. Friss bazsalikomlevelekkel díszítjük fogyasztás előtt.
Tetszett?
Oszd meg másokkal is!