Sous vide BBQ oldalas pirított parázsburgonyával
Egy igazán szaftos és omlós BBQ oldalas receptet keresel? A sous vide technikával készült oldalas tökéletesen puha, a grillezés során pedig fantasztikus BBQ ízt és karamellizált kérget kap.Mellé pirított parázsburgonyát készítünk, ami egyszerre ropogós és krémes – a tökéletes köret egy ilyen ínycsiklandó fogáshoz.Ha szeretnéd elkápráztatni a családot vagy a barátokat egy valódi éttermi élménnyel, ez a recept garantáltan nyerő lesz!
Sous vide BBQ oldalas pirított parázsburgonyával
Összetevők
Sous vide oldalas hozzávalói
- kb. 1000 g sertésoldalas
- 1 kk só
- ½ kk frissen őrölt bors
- 1 kk füstölt paprika
- 2 x10 g vaj
- 2 rozmaringág
- 4 ek bbq szósz
- 1 ek méz
Pirított parázsburgonya hozzávalói
- 500 g parázsburgonya
- Vaj
- Só
- Bors
Elkészítés
Sous vide oldalas elkészítése:
- Az oldalast lehártyázzuk, majd félbevágjuk. Egyenként 450-500 g-os húst kell kapjunk.
- 7 %-os sóoldatot készítünk, vagyis egységnyi vízbe 7% só és 3% cukrot oldunk fel.
- (Ideális mennyiség a húshoz, 2,5 liter vízhez 175 g só és 75 g cukor)
- Ebbe az oldatba helyezzük a húsokat, legalább 3-4 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakát benne tartózkodik.
- Vákumozás előtt letörölgetjük a vizet róla, majd a fűszerkeverékkel, vagyis a sóval, a borssal, és a füstölt paprikával jó alaposan bevonjuk.
- A fűszeres húsokat sous vide tasakba tesszük és 1-1 vajkockával és a friss rozmaringággal együtt levákumozzuk.
- 80 fokon 24 órán keresztül főzzük.
- A szuvidálás utolsó órájában készítjük el a köretet.
Pirított parázsburgonya elkészítése
- A burgonyát sós vízben 25-30 perc alatt puhára főzzük. A megfőtt burgonyákat félbevágjuk, majd serpenyőben egy kevés vajon átpirítjuk. Pirítás közben sózzuk-borsozzuk. Felhasználásig melegen tartjuk.
- A közben elkészült oldalasok tasakjait óvatosan felvágjuk, a benne levő szaftot egy gyorsforralóba öntjük. Belekeverjük a bbq szósz és a mézet is, majd elkezdjük forralni. Addig forraljuk, míg szirupos állagot nem kapunk.
- Ezt a szirupot fogjuk felhasználni az oldalas készre sütéséhez.
- A húst kivesszük a tasakból és óvatosan az air fryer sütőkosarába helyezzük.
- Egy ecset segítségével jól megkenjük a sziruppal, majd 200 fokon elkezdjük sütni.
- A gépet 15 percre állítsuk, 2-3 percenként újabb és újabb réteget vigyünk rá az ecset segítségével a szirupunkból. Cél, hogy folyamatosan rétegről rétegre pirítsuk rá a szirupot.
- Amikor elkészült fogyaszthatjuk is a pirított parázsburgonyával, vagy akár grillezett zöldségekkel.
- Jó étvágyat!