Sous vide BBQ oldalas pirított parázsburgonyával

 
Egy igazán szaftos és omlós BBQ oldalas receptet keresel? A sous vide technikával készült oldalas tökéletesen puha, a grillezés során pedig fantasztikus BBQ ízt és karamellizált kérget kap.
Mellé pirított parázsburgonyát készítünk, ami egyszerre ropogós és krémes – a tökéletes köret egy ilyen ínycsiklandó fogáshoz.
Ha szeretnéd elkápráztatni a családot vagy a barátokat egy valódi éttermi élménnyel, ez a recept garantáltan nyerő lesz!

Sous vide BBQ oldalas pirított parázsburgonyával

Összetevők

Sous vide oldalas hozzávalói

  • kb. 1000 g sertésoldalas
  • 1 kk só
  • ½ kk frissen őrölt bors
  • 1 kk füstölt paprika
  • 2 x10 g vaj
  • 2 rozmaringág
  • 4 ek bbq szósz
  • 1 ek méz

Pirított parázsburgonya hozzávalói

  • 500 g parázsburgonya
  • Vaj
  • Bors

Elkészítés

Sous vide oldalas elkészítése:

  • Az oldalast lehártyázzuk, majd félbevágjuk. Egyenként 450-500 g-os húst kell kapjunk.
  • 7 %-os sóoldatot készítünk, vagyis egységnyi vízbe 7% só és 3% cukrot oldunk fel.
  • (Ideális mennyiség a húshoz, 2,5 liter vízhez 175 g só és 75 g cukor)
  • Ebbe az oldatba helyezzük a húsokat, legalább 3-4 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakát benne tartózkodik.
  • Vákumozás előtt letörölgetjük a vizet róla, majd a fűszerkeverékkel, vagyis a sóval, a borssal, és a füstölt paprikával jó alaposan bevonjuk.
  • A fűszeres húsokat sous vide tasakba tesszük és 1-1 vajkockával és a friss rozmaringággal együtt levákumozzuk.
  • 80 fokon 24 órán keresztül főzzük.
  • A szuvidálás utolsó órájában készítjük el a köretet.

Pirított parázsburgonya elkészítése

  • A burgonyát sós vízben 25-30 perc alatt puhára főzzük. A megfőtt burgonyákat félbevágjuk, majd serpenyőben egy kevés vajon átpirítjuk. Pirítás közben sózzuk-borsozzuk. Felhasználásig melegen tartjuk.
  • A közben elkészült oldalasok tasakjait óvatosan felvágjuk, a benne levő szaftot egy gyorsforralóba öntjük. Belekeverjük a bbq szósz és a mézet is, majd elkezdjük forralni. Addig forraljuk, míg szirupos állagot nem kapunk.
  • Ezt a szirupot fogjuk felhasználni az oldalas készre sütéséhez.
  • A húst kivesszük a tasakból és óvatosan az air fryer sütőkosarába helyezzük.
  • Egy ecset segítségével jól megkenjük a sziruppal, majd 200 fokon elkezdjük sütni.
  • A gépet 15 percre állítsuk, 2-3 percenként újabb és újabb réteget vigyünk rá az ecset segítségével a szirupunkból. Cél, hogy folyamatosan rétegről rétegre pirítsuk rá a szirupot.
  • Amikor elkészült fogyaszthatjuk is a pirított parázsburgonyával, vagy akár grillezett zöldségekkel.
  • Jó étvágyat!
Tetszett?
Oszd meg másokkal is!