Vegetáriánus hamburger avokádókrémmel, és karamellizált balzsamecetes lilahagymával

Vegetáriánus hamburger avokádókrémmel, és karamellizált balzsamecetes lilahagymával

Összetevők

Házi hamburger buci hozzávalói

  • 300 g liszt
  • 10 g élesztő
  • 1 db kisméretű tojás S-es
  • 1 dl langyos tej
  • 1 ek cukor
  • ½ tk só
  • 1 dl joghurt
  • 20 g olaj
  • 1 db tojássárgája a kenéshez
  • Szezámmag

Vegetáriánus hamburger pogácsa hozzávalói

  • 100 g barnarizs
  • 1 hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 vörösbab konzerv
  • 100 g pirított napraforgó mag
  • Olíva olaj
  • 1 kk füstölt paprika
  • ¼ mk őrölt köménymag
  • bors
  • 3-4 ek paradicsomszósz
  • 2 tk mustár
  • 50 g zsemlemorzsa

Karamellizált balzsamecetes lilahagymalekvár hozzávalói

  • 5 db lilahagyma
  • 1 e cukor
  • 1 ek méz
  • 1 ek olíva olaj
  • bors
  • ¼ mk kakukkfű
  • 2 ek balzsamecet krém

Avokádókrém hozzávalói

  • 3 db érett avokádó
  • 1 lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ½ lime leve
  • ½ lime lereszelt héja
  • bors
  • Chilipehely
  • Koriander levél

Egyéb hozzávalók

  • Szeletelt sajt
  • Friss jégsaláta
  • Csemegeuborka
  • Paradicsom

Elkészítés

Házi hamburger buci elkészítése

  • A hozzávalókat egy konyhai robotgép segítségével jó alaposan kidolgozzuk.
  • Letakarva 20-25 percig langyos helyen kelesztjük, majd 4 db egyforma (130 g-os) bucikat formázunk. Sütőpapírra helyezzük, majd újabb 20 percig pihentetjük.
  • Egy ecset segítségével lekenjük a felületét tojássárgájával, majd szezámmaggal megszórjuk.
  • 150 fokos sütőben 16-18 perc alatt készre sütjük.

Vegetáriánus hamburger pogácsa elkészítése

  • A barnarizst megfőzzük, majd kihűtjük. Egy késes aprítógépbe tesszük, pulzáló mozdulatokkal morzsalékosra aprítjuk, majd egy tálba kiöntjük. Az aprítógépbe tesszük az összes maradék hozzávalót a zsemlemorzsán kívül, majd pépesre aprítjuk. Ezt a pépet, valamint a zsemlemorzsát jó alaposan összekeverjük a morzsalékos rizzsel. Felhasználásig hűtőben tároljuk.

Karamellizált balzsamecetes lilahagymalekvár elkészítése

  • A lilahagymát szeletekre vágjuk. A cukrot óvatosan felolvasztjuk, karamellizáljuk. Hozzáadjuk a mézet és az olajat is. Beletesszük a felvágott hagymát. Sózzuk, borsozzuk, majd fűszerezzük a kakukkfűvel.
  • Pár percig fonnyasztjuk, majd belekeverjük a balzsamecet krémet is. Addig főzzük, amíg kellemesen szirupos állagú és fényes lesz. Üvegedénybe adagoljuk, felhasználásig félretesszük.

Avokádókrém elkészítése

  • Az avokádókat kimagozzuk, a héjából eltávolítjuk a húsát, majd egy késes aprítógépbe tesszük az összes hozzávalóval együtt. Pulzáló mozdulatokkal összekeverjük, majd pépesre aprítjuk. Lefedve hűtőben tároljuk.

Hamburger elkészítése

  • A hamburger vega pogácsa masszájából gombócokat gyúrunk, majd sütőpapírra nyomkodjuk, nagyjából a buci méretére igazítva, körülbelül fél centis vastagságúra. Sütőben 200 fokon 12-15 percig sütjük. Közben száraz serpenyőben lepirítjuk a félbevágott bucikat
  • Amikor kellemes aranybarna a vega pogácsa, szeletelt sajtot teszünk rá, majd pár perc alatt sütőben folytatva a műveletet, pár perc alatt ráolvasztjuk.
  • A lepirított bucikat megkenjük az avokádó szósszal, majd ropogós salátát teszünk rá. Erre mehet a sajtos vega pogácsa, majd a lilahagymalekvár a csemege uborka és a paradicsom is. Befedjük a buci másik felével és fogyaszthatjuk is.
  • Jó étvágyat!
Tetszett?
Oszd meg másokkal is!