Vegetáriánus hamburger avokádókrémmel, és karamellizált balzsamecetes lilahagymával
Vegetáriánus hamburger avokádókrémmel, és karamellizált balzsamecetes lilahagymával
Összetevők
Házi hamburger buci hozzávalói
- 300 g liszt
- 10 g élesztő
- 1 db kisméretű tojás S-es
- 1 dl langyos tej
- 1 ek cukor
- ½ tk só
- 1 dl joghurt
- 20 g olaj
- 1 db tojássárgája a kenéshez
- Szezámmag
Vegetáriánus hamburger pogácsa hozzávalói
- 100 g barnarizs
- 1 hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 vörösbab konzerv
- 100 g pirított napraforgó mag
- Olíva olaj
- 1 kk füstölt paprika
- ¼ mk őrölt köménymag
- Só bors
- 3-4 ek paradicsomszósz
- 2 tk mustár
- 50 g zsemlemorzsa
Karamellizált balzsamecetes lilahagymalekvár hozzávalói
- 5 db lilahagyma
- 1 e cukor
- 1 ek méz
- 1 ek olíva olaj
- Só bors
- ¼ mk kakukkfű
- 2 ek balzsamecet krém
Avokádókrém hozzávalói
- 3 db érett avokádó
- 1 lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ lime leve
- ½ lime lereszelt héja
- Só bors
- Chilipehely
- Koriander levél
Egyéb hozzávalók
- Szeletelt sajt
- Friss jégsaláta
- Csemegeuborka
- Paradicsom
Elkészítés
Házi hamburger buci elkészítése
- A hozzávalókat egy konyhai robotgép segítségével jó alaposan kidolgozzuk.
- Letakarva 20-25 percig langyos helyen kelesztjük, majd 4 db egyforma (130 g-os) bucikat formázunk. Sütőpapírra helyezzük, majd újabb 20 percig pihentetjük.
- Egy ecset segítségével lekenjük a felületét tojássárgájával, majd szezámmaggal megszórjuk.
- 150 fokos sütőben 16-18 perc alatt készre sütjük.
Vegetáriánus hamburger pogácsa elkészítése
- A barnarizst megfőzzük, majd kihűtjük. Egy késes aprítógépbe tesszük, pulzáló mozdulatokkal morzsalékosra aprítjuk, majd egy tálba kiöntjük. Az aprítógépbe tesszük az összes maradék hozzávalót a zsemlemorzsán kívül, majd pépesre aprítjuk. Ezt a pépet, valamint a zsemlemorzsát jó alaposan összekeverjük a morzsalékos rizzsel. Felhasználásig hűtőben tároljuk.
Karamellizált balzsamecetes lilahagymalekvár elkészítése
- A lilahagymát szeletekre vágjuk. A cukrot óvatosan felolvasztjuk, karamellizáljuk. Hozzáadjuk a mézet és az olajat is. Beletesszük a felvágott hagymát. Sózzuk, borsozzuk, majd fűszerezzük a kakukkfűvel.
- Pár percig fonnyasztjuk, majd belekeverjük a balzsamecet krémet is. Addig főzzük, amíg kellemesen szirupos állagú és fényes lesz. Üvegedénybe adagoljuk, felhasználásig félretesszük.
Avokádókrém elkészítése
- Az avokádókat kimagozzuk, a héjából eltávolítjuk a húsát, majd egy késes aprítógépbe tesszük az összes hozzávalóval együtt. Pulzáló mozdulatokkal összekeverjük, majd pépesre aprítjuk. Lefedve hűtőben tároljuk.
Hamburger elkészítése
- A hamburger vega pogácsa masszájából gombócokat gyúrunk, majd sütőpapírra nyomkodjuk, nagyjából a buci méretére igazítva, körülbelül fél centis vastagságúra. Sütőben 200 fokon 12-15 percig sütjük. Közben száraz serpenyőben lepirítjuk a félbevágott bucikat
- Amikor kellemes aranybarna a vega pogácsa, szeletelt sajtot teszünk rá, majd pár perc alatt sütőben folytatva a műveletet, pár perc alatt ráolvasztjuk.
- A lepirított bucikat megkenjük az avokádó szósszal, majd ropogós salátát teszünk rá. Erre mehet a sajtos vega pogácsa, majd a lilahagymalekvár a csemege uborka és a paradicsom is. Befedjük a buci másik felével és fogyaszthatjuk is.
- Jó étvágyat!