Wellington szűz, gyömbéres karamellizált diós édesburgonyapürével, vörösboros jus-vel
Lenyűgöző ünnepi főételre vágysz, ami egyszerre klasszikus és modern? Ez a Wellington szűz gyömbéres, karamellizált, diós édesburgonyapürével, vörösboros jus-vel (vörösborral készült szaftos, redukált mártással) egy igazi ízorgia! Kívül ropogós, belül szaftos, illatos és elegáns. A vajpuha sertésszűz gombás töltelékkel és Fekete-erdő sonkával kerül levelestésztába, amit egy fűszeres-édes köret és selymes boros mártás koronáz meg. Tökéletes választás egy különleges alkalomra, karácsonyra vagy ha lenyűgöznéd a vendégeidet egy fine dining élménnyel otthon.
Wellington szűz, gyömbéres karamellizált diós édesburgonyapürével, vörösboros jus-vel
Összetevők
Hozzávalók 2 főre:
- 400 g sertésszűz
- Só
- Bors
- 2 ek étolaj
- 2 ek mustár
Töltelékhez:
- 300 g barna csiperkegomba
- Só
- Bors
- ¼ mk kakukkfű
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek olíva olaj
Egyéb hozzávalók:
- 300 g Feketeerdő sonka vékonyra szeletelve
- Vajas levelestészta
- 2 tojássárgája lekenéshez
Gyömbéres karamellizált diós édesburgonyapüré hozzávalói
- 600 g édesburgonya
- 150 ml meleg tej
- 1 tk reszelt gyömbér
- ¼ mk kakukkfű
- Só
- Bors
- Pirított karamellizált dió tálalásnál
Vörösboros jus hozzávalói
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek méz
- 1 rozmaringág
- 200 ml csirke alaplé sózatlan
- 150 ml vörösbor
- Bors
- Só
Elkészítés
Elkészítése:
- A húst nagyjából 10-12 cm-es darabokra vágjuk. Kevés olajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd tapadásmentes serpenyőben pár perc alatt egyenletesen körbe piritjük. Ügyeljünk arra, hogy ne süssük teljesen át. Miután szép kérges, kivesszük a serpenyőből, pár perc pihentetés után egy ecset segítségével mustárral lekenjük. A serpenyőt a lesült zsiradékkal együtt félretesszük, ebben fogjuk majd elkészíteni a vörösboros szaftot.
- A hagymát és a fokhagymagerezdeket, valamint a gombát egy aprítógépben apróra daraboljuk. Tapadásmentes serpenyőbe tesszük, majd a többi összetevővel együtt kb. 10 percig pároljuk. Cél, hogy egy kenhető pépet kapjunk. Felhasználásig félretesszük.
- A sonkaszeleteket egy Folpackra fektetjük, kissé fedésben olyan szélességben amekkora a hús mérete. A sonkaszeletekre kenjük a gombapépet, majd ráhelyezzük a lepirított mustárral megkent húst. Feltekerjük, majd jó szorosan fóliába tekerjük a rolót. Hűtőbe tesszük, amíg elkészül a köret.
Gyömbéres karamellizált diós édesburgonyapüré elkészítése:
- Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd sós vízben puhára főzzük.
- A megfőtt burgonyát leszűrjük, majd a többi összetevővel együtt krémesre turmixoljuk.
- Felhasználásig melegen tartjuk.
Sütés
- A húsroládot kicsomagoljuk, majd sütőpapíron megfelelő méretre vágott levelestésztába csomagoljuk. Az illesztéseknél jól összetapasztjuk, az a célunk, hogy jó alaposan be legyen zárva a tésztába. Egy rácsvágó segítségével dekor réteget helyezünk rá, majd egy ecset segítségével vékonyan megkenjük a tojássárgájával. 170 fokos sütőbe tesszük, szép aranybarnára sütjük. Sütés közben elkészítjük a vörösboros szaftot.
Vörösboros jus elkészítése:
- A (félretett) serpenyőbe tesszük a finomra vágott hagymát és a fokhagymát, majd a mézzel együtt kissé lekaramellizáljuk. Hozzáadjuk a vörösbort és a csirke alaplevet, a rozmaringot és a borsot is. Magas lángon sziruposra forraljuk, a végén sózzuk csak.
- Finomszűrőn leszűrjük, majd felhasználásig melegen tartjuk.
- Amikor megsült a tészta batyu 6-8 percig pihentetjük, majd tálalhatunk is.
- Jó étvágyat!