Wellington szűz, gyömbéres karamellizált diós édesburgonyapürével, vörösboros jus-vel

Lenyűgöző ünnepi főételre vágysz, ami egyszerre klasszikus és modern? Ez a Wellington szűz gyömbéres, karamellizált, diós édesburgonyapürével, vörösboros jus-vel (vörösborral készült szaftos, redukált mártással) egy igazi ízorgia! Kívül ropogós, belül szaftos, illatos és elegáns. A vajpuha sertésszűz gombás töltelékkel és Fekete-erdő sonkával kerül levelestésztába, amit egy fűszeres-édes köret és selymes boros mártás koronáz meg. Tökéletes választás egy különleges alkalomra, karácsonyra vagy ha lenyűgöznéd a vendégeidet egy fine dining élménnyel otthon.

Wellington szűz, gyömbéres karamellizált diós édesburgonyapürével, vörösboros jus-vel

Összetevők

Hozzávalók 2 főre:

  • 400 g sertésszűz
  • Bors
  • 2 ek étolaj
  • 2 ek mustár

Töltelékhez:

  • 300 g barna csiperkegomba
  • Bors
  • ¼ mk kakukkfű
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olíva olaj

Egyéb hozzávalók:

  • 300 g Feketeerdő sonka vékonyra szeletelve
  • Vajas levelestészta
  • 2 tojássárgája lekenéshez

Gyömbéres karamellizált diós édesburgonyapüré hozzávalói

  • 600 g édesburgonya
  • 150 ml meleg tej
  • 1 tk reszelt gyömbér
  • ¼ mk kakukkfű
  • Bors
  • Pirított karamellizált dió tálalásnál

Vörösboros jus hozzávalói

  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek méz
  • 1 rozmaringág
  • 200 ml csirke alaplé sózatlan
  • 150 ml vörösbor
  • Bors

Elkészítés

Elkészítése:

  • A húst nagyjából 10-12 cm-es darabokra vágjuk. Kevés olajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd tapadásmentes serpenyőben pár perc alatt egyenletesen körbe piritjük. Ügyeljünk arra, hogy ne süssük teljesen át. Miután szép kérges, kivesszük a serpenyőből, pár perc pihentetés után egy ecset segítségével mustárral lekenjük. A serpenyőt a lesült zsiradékkal együtt félretesszük, ebben fogjuk majd elkészíteni a vörösboros szaftot.
  • A hagymát és a fokhagymagerezdeket, valamint a gombát egy aprítógépben apróra daraboljuk. Tapadásmentes serpenyőbe tesszük, majd a többi összetevővel együtt kb. 10 percig pároljuk. Cél, hogy egy kenhető pépet kapjunk. Felhasználásig félretesszük.
  • A sonkaszeleteket egy Folpackra fektetjük, kissé fedésben olyan szélességben amekkora a hús mérete. A sonkaszeletekre kenjük a gombapépet, majd ráhelyezzük a lepirított mustárral megkent húst. Feltekerjük, majd jó szorosan fóliába tekerjük a rolót. Hűtőbe tesszük, amíg elkészül a köret.

Gyömbéres karamellizált diós édesburgonyapüré elkészítése:

  • Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd sós vízben puhára főzzük.
  • A megfőtt burgonyát leszűrjük, majd a többi összetevővel együtt krémesre turmixoljuk.
  • Felhasználásig melegen tartjuk.

Sütés

  • A húsroládot kicsomagoljuk, majd sütőpapíron megfelelő méretre vágott levelestésztába csomagoljuk. Az illesztéseknél jól összetapasztjuk, az a célunk, hogy jó alaposan be legyen zárva a tésztába. Egy rácsvágó segítségével dekor réteget helyezünk rá, majd egy ecset segítségével vékonyan megkenjük a tojássárgájával. 170 fokos sütőbe tesszük, szép aranybarnára sütjük. Sütés közben elkészítjük a vörösboros szaftot.

Vörösboros jus elkészítése:

  • A (félretett) serpenyőbe tesszük a finomra vágott hagymát és a fokhagymát, majd a mézzel együtt kissé lekaramellizáljuk. Hozzáadjuk a vörösbort és a csirke alaplevet, a rozmaringot és a borsot is. Magas lángon sziruposra forraljuk, a végén sózzuk csak.
  • Finomszűrőn leszűrjük, majd felhasználásig melegen tartjuk.
  • Amikor megsült a tészta batyu 6-8 percig pihentetjük, majd tálalhatunk is.
  • Jó étvágyat!
Tetszett?
Oszd meg másokkal is!