Robotizált szellemváros

Masdar városában igen kevés az emberi lény, robot és csúcstechnológia azonban annál több.

Masdar egy elképesztő költségvetésű high-tech ökokísérlet. Abu Dhabitól 17 kilométerre délkeletre épült (és még épül) egy város, ami minden szempontból egyedülálló. Az ultramodern épületek kicsit vészjóslóan közel kerültek egymáshoz, a tereken ősi elveken alapuló modern széltornyok szellőztetik, a várost és az utcákat, tereket úgy alakították ki, hogy a sivatag közepén is árnyékosak maradjanak, így 20 fok körüli hömérsékletben bóklászhatnak a vezető nélküli robot járművek és az a pár ember, aki a épp ott dolgozik.

 

 

masdar2

 

 

Az áramot egy közel 90 ezer panelből (!) épólt napcellafarm biztosítja, a mosdókban (legyen az iroda, üzletközpont, vagy lakás) mindenhol mozgásérzékelős vízcsapokat szereltek fel és a szennyvizet is tizstítják és újrahasznosítják. Ide látogatott el nyáron egy csapat, akik egy szürreális videót forgattak a hipermodern szellemvárosról.

 

 

 

 

Ha egyszer Masdar elkészül, a 12 milliárd fontos beruházásnak köszönhetően 10 ezer ember élheti mindennapjait a világ “legzöldebb” városában, ahol semmiben nem szenvednek majd hiányt.

15110cookie-checkRobotizált szellemváros