Vendégek jönnek, tennél eléjük valami igazán különlegeset, de kevés az időd, és amúgy sem a fakanál volt a jeled az óvodában? Íme néhány tipp és mesterfogás a kortárs gyorskonyha szakértőitől.

Szeretnéd friss, egészséges házilekvárral meglepni a vendégsereget (mondjuk most, áprilisban)? Van otthon kenyérsütőd? Akkor a szerencse fia vagy: vegyél elő bármilyen gyümölcsöt, ami akad a háznál – például kiwit, epret vagy körtét –, mosd meg, aprítsd fel (ha aprító- vagy turmixgépet, esetleg botmixert is tartasz odahaza, akkor az egész folyamat legmunkaigényesebb műveletét jelentősen tovább egyszerűsítheted). A feldarabolt gyümölcsöt – akár többfélét egyszerre, felütve egy kis áfonyával, licsivel vagy banánnal – öntsd be a kenyérsütő keverőtartályába, tegyél hozzá nád- vagy gyümölcscukrot, indítsd el a programot (a legtöbb mai készülék tervezői már gondoltak a lekvárfőzőkre), és legkésőbb másfél óra múlva tálalhatod is a helyben készült, még forró reformlekvárt.

A kenyérsütőgép lényegesen sokoldalúbb masina, mint hinnéd: kalácsot, pogácsát, különleges pizzatésztát és egyedi paradicsomszószt is gyárthatunk vele biztos receptek alapján, pillanatok alatt. Aki viszont a pizzát inkább a sütőből szereti elővarázsolni, de ragaszkodna a tradicionális kerek formához, használjon kerámiabevonatos pizzatepsit: a tészta szép marad, nem fog leégni, és a mosogatás sem válik rémálommá.

És most ismerkedjünk meg a világ egyik legegyszerűbb, egyben az egyik legfinomabb melegeszendvicsének elkészítésével. Mindössze kenyér, sajt és saláta fűszerkeverék kell hozzá. A kenyérre rádobsz egy szerelt sajtot, megszórod a fűszerrel, 90 másodpercig pörgeted a mikróban grill fokozaton – ennyi. A végén a külalakja és az illata is pompás lesz, az ízéről nem is beszélve. Ha fokozni akarod az élményt, a kenyeret kezeld először kenyérpirítóban, a sajt alá tegyél egy kis vajat, a tetejére pedig pár kocka bacont – még mindig belül vagyunk a három percen (előkészítéssel együtt), és ez már a mesterszakács szint.

sandwich-1031517_960_720