Több évtizedig világító lámpa

Jake Dyson imádja a LED lámpákat. Most épp élettartam rekordot dönt velük.

A LED fényforrások előnyeiről már mindeki hallott. Sokkal energiatakarékosabbak és az élettartamuk is hosszabb, mint a klasszikus (és lassan kihaló félben lévő) volfram szálas villanykörték, az egyetlen hátrányuk, hogy drágábbak, de az árak évről évre csökkennek.

dysonarile1

Azonban a LED izzók (bár az izzó név kissé képzavar) élettartama is véges, szemben a klasszikus körték 2-3000 órás élettartamával, egy minőségi LED fényforrás nagyjából ennek hússzorosát tujda (kb. 50 ezer óra), ami napi 12 órás üzemmel számolva nagyjából 11 és fél év, ám ez Jake Dysonnak nem elég. A jelenlegi (főleg a nagyobb teljesítményű) LED fényforrások legnagyobb problémája a hőelvezetés, így ha ez a probléma megoldódik, akkor drasztikusan növelhető az élettartam. A hőelvezetés viszont a régi jó módszert kívánja, így egy komolyabb hűtőborda elrejtése egyszerűen lehetetlen.

Dyson azonban egy huszárvágással oldotta meg ezt a dolgot és egyszerűen dizájnelemet faragott a LED izzó köré a hűtőbordákból. Ezzel a megoldással pedig egészen döbbenetes élettartamot ért el, mivel az Ariel lámpa közel 180 ezer órás, vagyis a fenti napi 12 órás működéssel számolva, kb. 40 év, ráadásul még kifejezetten jól is néz ki ez a 66W-os LED “csillár”.

20240cookie-checkTöbb évtizedig világító lámpa