Tulajdonost alapított magának a Google

Csavaros gazdasági manőverbe kezdett a világ egyik legnagyobb internetes cége, melynek végeredményeként egy újonnan létrehozott anyavállalat kezébe került minden ami Google.

Google_Alphabet_02_MMM

A keresőóriás a tengapi tözsdezáráskor jelentette be az Alphabet nevű vállalat létrehozását, melynek piacra lépésével az eddigi Google részvények kibocsájtója lett. Az anyavállalattá megtett cég birtokolja ezentúl a Google, a YouTube, az Android és több más divíziókat is. A Google korábbi vezérigazgatója egyben egyik alapítója, Larry Page együttesen irányítja majd alapítótársával Sergey Brinnel az Alphabet nevű vállalatot, melynek ügyvezető elnöki tisztségét a szintén “nagyöreg” Eric Schmidt látja el. A “klasszikus” Google feje ezentúl a korábbi Chrome-Android vonal vezetője, Sundar Pichai lett.

Az átalakulás eredményeként bizonyos ágazatok, mint az “okosotthon” projekteken dolgozó Nest, az élethossznövelő kutatásokat végző Calico, az internetszolgáltatást is nyújtó Fiber, az önműködő autót és a Google Glasst is felmutató Google X és kezdő- illetve haladó projekteket is támogató Google Venture és Capital is önállósodott, míg az eredeti cég a kereső mellett az Android, YouTube, Térképek, mellett a hirdetésekkel és saját alkalmazásaik fejlesztésével foglalkozik. A cég ígérete szerint ez részben nagyobb autonómiát, részben egyszerűbb átláthatóságot eredményez majd.

30020cookie-checkTulajdonost alapított magának a Google