Újra van Ultra modellje Magyarországon a Xiaomi-nak, amely egyúttal a gyártó eddigi legdrágább telefonja nálunk. Megnéztük mit tud ez exkluzív Leica kamerás újdonság. Ez a Xiaomi 14 Ultra.

Kifejezetten izgalmas kívülről a Xiaomi 14 Ultra – már főleg hátulról. Szemből, kikapcsolt kijelzővel túl sok különbség nincs a legtöbb telefon között manapság.

Ha az előlapot figyeljük meg először, akkor a Xiaomi Shield Glass edzett üveggel borított 6,73”-os kijelzőt láthatjuk először. Maga a kijelző ugyan nem ívelt, az azt borító üveg viszont igen, mind a négy élen lekerekedik finoman. A kijelző keret ugyan olyan vékony minden oldalon és bár a készülék színe fehér, a keret az fekete. 

A kijelző paramétereit tekintve a csúcsmodellek közé sorolható. Rögtön meg kell említeni azt, hogy 1440×3200 képpontos felbontással rendelkezik, sokkal részletesebb mint számos konkurens a piacon. Az átlagos fényereje az OLED panelnek 1000 nit, viszont a csúcsfényerő elérheti a 3000 nit értéket, amely a nyári napsütésben nagyban növeli a láthatóságot. A Xiaomi rendkívül sok pozitív tulajdonságot, rövidítést felsorol, hogy miért jó a 14 Ultra kijelzője, olyanokat, mint a Pro HDR, az UltraHDR támogatás, a Dolby Vision, a HDR10+, a DCI-P3 színskála, vagy éppen az AdaptiveSync Pro funkció. De összességében a felhasználó ebből annyit érzékel, hogy a színek szépek, élesek, minden irányból, a megjelenítő jól látható, olvasható fényes időben és sötétben is, nem bántja a szemet és a vezérlés során is jól érzékel, pontosan reagál. Igazából ezt várja el az ember.

Ha megfordítjuk a telefont, kifejezetten érdekes hátlappal találkozhatunk. Nyilván ami először feltűnik a szemnek, az a hatalmas kamerasziget. 

A króm és arany gyűrűvel is díszített kerek kamerasziget jelentős mértékben kiemelkedik a Xiaomi 14 Ultra hátlapján, a fekete szigeten pedig nagyon sok mindent megtalálhatunk. Helyet kapott többek között négy kamera, két vaku, egy mikrofon, több érzékelő, de meglepő módon ide került az infra port is (távirányító funkcióhoz).

Korábbi tesztünk alanyának, a fekete HONOR Magic6 Prónak is kisebb kameraszigete lett, mint a fehér Xiaomi 14 Ultrának

Maga a hátlap fehér bőrhatású. Természetesen ma már nem használnak ehhez a gyártók valódi bőrt, helyette egy vegán bőr megoldás került ide, amely mind textúrára, mind tapintásra nagyon jól utánozza az igazi bőr hatását, viszont anélkül, hogy állati eredetű anyagot kellett volna felhasználni hozzá.

Okos trükk a Xiaomi részéről, hogy a telefon oldalsó kerete a két szélen a hátlapra hajlik. Ez egyrészt megerősíti a készülék merevségét, másrészt optikailag csökkenti a méretét, nem tűnik annyira nagynak (de közben ráerősít a kamera sziget látványára is). A gyártó mérései szerint az előző évi Xiaomi 13 Pro modellhez képest 1,38-szor nagyobb a keretszilárdság a különleges megoldásnak köszönhetően.

A sztereó hangzás biztosításához a telefon alsó és felső élére is került egy-egy hangszóró rács, így filmezés közben nagyon szépen szólhat a Xiaomi újdonsága.

Alul kapott még helyet az USB-C csatlakozó, illetve a SIM tálca. Utóbbiba két nano SIM fér el, microSD bővítési lehetőség nincs.

A masszív összeszerelésű készülékház alatt egy 5000 mAh kapacitású akkumulátor kapott helyet, ezt akár 90 wattos HyperCharge vezetékes töltéssel, vagy 80 wattos vezeték nélküli töltéssel lehet táplálni.

Ha nem használjuk töltés közben a telefont és aktiváljuk a Boost módot, akkor a dobozban lévő gyári töltőadapterrel (ma már ez is ritka, hogy van adapter a csomagolásban a telefon mellett) 33 perc alatt feltölthetjük a telefont, de a gyári vezeték nélküli töltővel (ez külön érhető el) is csak 46 percbe telik.

Ha nem aktiváljuk a Boost módot a HyperCharge töltésnél, akkor sem vall szégyent. Ha valaki elfelejtené feltölteni éjjel a telefonját, reggel arra ébred hogy 10%-on van, bedugja a töltőjét, készít egy finom kávét, elfogyasztja azt, miközben átnézni a friss híreket, vagy a közösségi médiát, majd szépen elkészül a napra, ez idő alatt is kényelmesen feltölt 100%-ra. Így pedig a telefon bőven kitart egész nap és még másnap is számíthatunk akár rá.

Toppon a hardver

Jellemzően a csúcsmodellek azok, amelyekbe “minden” belekerül. Nagyjából ez mondható el a Xiaomi 14 Ultráról is.

A Xiaomi 14 Ultra „lelke” a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 Chipje. Ha nagyon leegyszerűsítjük, ez egy dolgot jelent: a telefon baromi gyors. Ehhez összesen nyolc processzormag teljesít szolgálatot, 2,3 és 3,3 GHz közötti frekvenciával. Ehhez 16 GB méretű, LPDDR5X rendszermemória társul. Memóriakártyás bővíthetőséget nem kapunk, a beépített 512 GB háttérből azonban kb. 470 GB szabadon elérhető, így erre több ezer fotót, több órányi videót és több száz alkalmazást is elhelyezhetünk anélkül, hogy szűkös volna a tároló mérete. A hátlap alatt megtalálható egy speciális kétcsatornás IceLoop-rendszer, amely a hardver hűtését szolgálja. Komolyabb melegedésről ugyan nem lehet beszélni használat során, természetesen ha a nagyteljesítményű töltővel töltjük a telefont, akkor átmenetileg felmelegedhet a készülékház, mint ahogyan az is normális, hogy a kamera sziget környéke egy ideig melegebb, ha a nyári melegben videózunk, vagy fotózunk hosszabb ideig. 

Különleges hardveres képességek birtokában van a Xiaomi 14 Ultra, hiszen a legújabb Wi-Fi 7 routereket is támogatja. ennek az új WiFi hálózati platformnak a különlegessége, hogy az eddigi 2,4 GHz és 5 GHz mellett a 6 GHz-es tartományt is használja, ezáltal megfelelő router esetén sokkal stabilabb és gyorsabb lehet az adatátvitel. Természetesen ma még ezek a routerek rendkívül magas áron érhetők el, viszont egy korábbi, WiFi 6-os routerrel is tökéletes sebességet tud nyújtani a telefon, legyen szó játékról, vagy streamingről, élő videós közvetítésről.

A vezeték nélküli kapcsolathoz nem csak a Qualcomm FastConnect 7800-as megoldást használta fel a gyártó, hanem a saját fejlesztésű Xiaomi Surge T1 tunert is, illetve speciális 2×2 MIMO és 8×8 MU-MIMO antenna rendszer biztosítja a zökkenőmentes kapcsolatot.

A csatlakoztathatósághoz tartozik még a friss Bluetooth 5.4 szabvány (korábbi verziókkal természetesen kompatibilis), illetve meg kell említeni, hogy mind a két SIM kártyán elérhető az 5G támogatás, sőt technikailag a jövőben akár elérhető lehet az 5,5G támogatás is, bár ez a megoldás még fejlesztés alatt áll. Ami kicsit érthetetlen, de kimaradt, az eSIM támogatás, csak fizikai SIM kártyát képes fogadni a 14 Ultra.

Hipersebességű operációs rendszer

A legfrissebb Android 14-re épülő HyperOS rendszer fut a Xiaomi 14 Ultrán. Ez közel 1,5 évtized után váltotta le a korábbi MIUI felületet, bár hozzá kell tenni, hogy nem egy radikálisan új felületről van szó, hiszen nagy a hasonlóság, de kerültek bele újdonságok.

A HyperOS elsősorban egy rendszerfelület, egy ökoszisztéma, nem egy operációs rendszer, ahogyan azt a neve sejteti. A készülék alapja az Android 14, ami az aktuálisan elérhető legfrissebb Google főverzió. Ki kell emelni, hogy a Xiaomi négyéves Android főverzió frissítést ígér, illetve ötéves biztonsági hibajavító frissítést. (Más gyártóknál már elérhető ugyan hétéves ígéret is, a Xiaomi támogatási ajánlata is kellően hosszúnak nevezhető).

A telefon kijelzőjének tetején egy apró körbe vágott kamera helyezkedik el. A felület sok helyen nagyban hasonlít az Apple iOS megoldásához, azonban itt nem csapta le a gyártó a magas labdát és nem vezette be a Dinamikus sziget saját megoldását. Persze van egy hasonló megoldás helyette, például a kijelző felső sávja elfeketedik (megtartva a kijelző ívelését, ami pozitívum dizájn szempontból) töltő csatlakoztatásakor és megjeleníti zöld színnel a töltési állapotot. Hasonló megoldás jelenik meg vezetékes headset bedugásakor is.

Rendkívül sok személyre szabási lehetőséget rejtett a HyperOS-be a gyártó. Személyre szabhatjuk a lezárt képernyőt, több stílust kínál erre a rendszer. Az alap megoldáson felül van egy Klasszikus, egy Rombusz és egy Magazin opció, ráadásul ezeken belül is különböző további alternatívák és még ezeket is lehet szerkeszteni tovább.

Ugyan ez igaz az Always On display-re, ahol szintén számos opciót kínál a Xiaomi azért, hogy a telefon készenlétben is olyan módon tekintsen ránk vissza, ahogyan nekünk a legjobban fog tetszeni.

Még a kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasóhoz is négyféle effektust állíthatunk be magunknak.

A nagy kijelzőn könnyet futtathatunk egyszerre akár több különböző programot is, amiben segítenek a szoftver funkció is. Ha megnyitjuk az alkalmazásváltót, ott nagyméretű kártyákon láthatjuk a futó programokat. Ha valamelyiket megérintjük hosszan, megjelennek a vezérlő ikonok, amivel lebegő ablakba, vagy osztott képernyős futtatásra nyithatók meg. így nézhetünk egyszerre akár egy oktató anyagot, miközben egy másik appban jegyzetelünk arról – csak hogy egy példát említsünk a felhasználásra.

A rendszer sebessége nagyon jó. Gyorsan reagál, minden app szinte azonnal megnyit és nincs gond akkor sem, ha korábban megnyitott appot nyitunk meg újra, a 16 GB RAM miatt ott folytathatjuk a dolgunkat, ahol azt korábban abbahagytuk.

Már korábban említést tettünk arról, hogy az infra port a kamera szigetbe került. Ehhez tartozik egy Mi Távirányító app. Ehhez nem csak a Mi TV, vagy Mi Box eszközöket lehet hozzáadni, hanem közel bármilyen tévét, set-top boxot, légkondicionálót, de projektort és akár kamerát is. Ez azért hasznos, hiszen így a saját távirányítója nélkül is, a telefonról vezérelhető az eszköz. 

A korábbi telefonokon főleg a felső élen volt az infra port, itt a kamera szigetben. Hogy hol a legjobb, legkényelmesebb, az több tényezőtől is függ, bár tény, hogy többször kerülhetünk olyan eszköz elé, amelynél a felső élen elhelyezett szenzor kényelmesebb lehetne.

Bár mára általános, hogy okosórát, okoskarkötőt használnak a felhasználók a pulzusuk mérésére, a Xiaomi elrejtett egy pulzusmérő funkciót a 14 Ultrában, ehhez az ujjlenyomat olvasó szenzort használja és 15 másodperc után megméri az ujjbegyen keresztül a szívverés ritmusát.

Fotózás a Leica kamerákkal

Mind a négy kamerája igazán különleges a Xiaomi-nak.

A Leica fő kamera a LYT-900-as szenzorra épül, ez az 50 megapixeles felbontású kamera 1”-os szenzorra épül, ami nyolcrészes LEICA VARIO-SUMMILUX objektívet és optikai képstabilizálást kapott. A főkamera rekesze F1.63–F4.0 között, fokozatmentesen állítható.

A telefotó kamera is 50 megapixeles lett, különleges lebegő 6 részes lencserendszerre, akár 10 cm-es makrófotózást is kínál a 75 mm-es fókusztávolságára átszámított fókusztávolsággal. Ezzel igazán különleges fotókat készíthetünk, Portré módban például magunk állíthatjuk be 23 mm, 35 mm, 50 mm és 75 mm értékek között a fókusztávolságot, amelyek lenyűgöző eredményeket hoz már egy virág fotózása során is.

Játék a fókusztávolsággal a Xiaomi 14 Ultra kamerájával

Egy csúcsmodellnél ma már nem maradhat ki az optikai zoomot kínáló periszkópos kamera sem, ez 120 mm-es fókusztávolsággal rendelkezik és az 50 megapixeles Sony IMX858-as szenzorra épül. Ennek segítségével 2x-es, 3,2x-es és 5x-os zoomot állíthatunk anélkül, hogy elveszítenénk a részleteket a képen. Lehetőség van a digitális zoommal tovább is közelíteni a tárgyhoz, természetesen ekkor viszont ahogy növeljük a zoom mértékét, a kép minősége már romlik, maximum 120x-os digitális zoom érhető el.

Az ultraszéles kamerához is egy Leica lencsés, 50 megapixeles kamera tartozik, 122° látószöggel.

Fotók a Xiaomi 14 Ultra kameráival

A hardveres megoldások mellett számos szoftveres megoldás segíti a fotózást, ilyen például a Leica autentikus megjelenés, illetve a Leica élénk megjelenés beállítási lehetősége, de a portrék esetén is elérhető a Leica portré mód.

A Xiaomi 14 Ultra nem fog kétségbe esni akkor, ha a fotózandó tárgy mozog, a lézeres autofókusz a Xiaomi ProFocus funkcióval kombinálva kínál mozgáskötő, szemkövető fókuszt egyaránt.

A fotózás mellett a videózáshoz is elérhető a MasterCinema és a filmes mód,  illetve a Pro mód is. Lehet akár 4K felbontásban 60 képkockás másodpercenkénti sebességgel, Dolby Visionban rögzíteni, míg a 4k/30 fps esetén elérhető a HRD videófelvétel funkció is.

A Xiaomi szinte mindet elkövetett, hogy a csúcsmodellje megfeleljen a legnagyobb elvárásoknak is. Néhány apróság hiányzik csak belőle (eSIM, előlapi kamera autofókusz), viszont ezt bőségesen kompenzálják azok a funkciók és képességek, amelyek miatt még évek múlva is jól használható készülék lehet.

De a Xiaomi 14 Ultra így is csak egy szűk célközönség eszköze lesz. Azért is, mert a felhasználók többsége nem tudná kihasználni, ennek a komoly tudásnak pedig az ára is komoly. Persze gondolt a Xiaomi azokra, akik kicsit szolidabb, de még mindig nagytudású modellt keresnek, nekik készült el a Xiaomi 14.