14 fura figura: így fejlődtek a VB kabalák 1966-tól napjainkig

Bár a világbajnokságok története messzebbre nyúlik vissza, a FIFA szervezte eseményeken 1966-tól jelentek meg a hivatalos VB figurák. Plüss állat hangulatú, nemzeti motívumokkal tűzdelt, vagy épp absztrakt megoldások: ezeket a kabalákat láthattuk a tornákon. Neked megvan valamelyik?

 

Kitekintés ide vagy oda, számomra mai napig legerősebben az 1988-as szöuli olimpia figurája, Hodori él az emlékezetemben. Talán azért, mert ekkor voltam abban az életkorban, hogy már rajongtam a játékokért és emlékeim is maradtak róluk. A foci világbajnokságok 1998-tól váltak az életem részévé, ekkor azonban már nem mozgatott meg a “körítés”. De a dátumok mindenkinél más és más tornát és eseményt érinthetnek és valószínűleg mindenkinek az a kabala figura jelenti a legtöbbet, amelyik

  • a gyerekkorához

  • egy esetleges tornán való részvételhez

kötődik. Jöjjön most egy kis nosztalgiázás és evolúció. Van kedvenc? Van utált figura?

 

Anglia 1966, World Cup Willie

Az Egyesült Királyság hagyományos jelképe, az oroszlán alakja elevenedett meg Reg Hoye, szabadúszó gyermekkönyv illusztrátor alkotásának képében. A Világbajnokság Vilinek fordítható nevű macskaféle pólóján a World Cup felirat díszelgett.

Forrás: Getty Images

 

Mexico 1970, Juanito

A mexikóiak nem gondolkodták túl a dolgot: egy, az ország nevével és az esemény dátumával ellátott mezt és egy sombrero-t viselő kisfiú, kvázi Jancsika vált a torna kabala figurájává.

Forrás: Getty Images

 

NDK 1974, Tip és Tap

Ismét a kisfiúk kaptak lehetőséget. Ismét mezben. Az alacsonyabb, sötét hajú és szeplős srác mezén a WM (Weltmeisterschaft, vagyis németül világbajnokság) felirat, a magas szőkén a 74-es szám látható. A jóbarátok összekapaszkodva, széles vigyorral, foci labdával a kézben integettek a világ lakosságának.

Forrás: Getty Images

 

Argentina 1978, Gauchito

Az argentinok folytatták a mexikói hagyományt és láss csodát, egy kisfiút választottak kabalájuknak. A helyi, az uruguayi és brazil nemzeti jelképnek is számító “gaucho” lovas alakját idéző név és öltözet egy áll alatt madzaggal megkötött kalapból, egy kendőből és egy ostorból állt. Na meg persze egy argentin mezből, amelyen az ARGENTINA ’78 felirat volt látható.

Forrás: Getty Images

 

Spanyolország 1982, Naranjito

Az ibériai félsziget tipikus gyümölcse, a narancs ihlette az immár a szokásoktól eltérő figura alakját. A spanyolok nemes egyszerűséggel egy narancsot öltöztettek mezbe, a hóna alá egy labdát tettek, a narancs (naranja) szót pedig egy kicsinyítő képzővel látták el. Így született meg Narancska, akinek a feje tetején haj helyett a gyümölcs szára és egy levél lobog a szélben.

Forrás: Getty Images

 

Mexico 1986, Pique

Vissza Mexikóba. 16 év elteltével a rendező ország ezúttal egy jalapeño paprikát választott kabalának. A nemzeti konyha egyik fontos eleme egy, a kornak megfelelő bajuszt is kapott, a sombrero pedig 86-ban sem maradhatott el. A Pique név ekkor még nem kapcsolódott a spanyol válogatott jelenleg is aktív játékosához, aki ebben az évben még csak épp, hogy megfogant. A név egyébként a spanyol csípős (picante) kifejezésből származik.

Forrás: Getty Images

 

Olaszország 1990, Ciao

A VB kabala történet legavantgárdabb figurája kétségtelenül az olasz Ciao volt. A pálcaember testét kvázi a kapu, fejét pedig egy labda ihlette. Természetesen mindezt a nemzeti trikolorban tálalták.

Forrás: Getty Images

 

Amerikai Egyesült Államok 1994, Striker,the World Cup Pup

Striker, azaz a Csatár a 94-es világbajnokság kutya formájú kabalája egy “USA 94” feliratú, piros-fehér-kék mezben űzte a labdát.

 

Franciaország 1998, Footix

A gall kakas az Asterix rajongók számára ismerős, tipikus ősi személynév végződéssel ellátott Footix nevet kapta,. A “FRANCE 98” feliratú mezben látható szárnyas – a természet törvényeitől eltérően – alapvetően kék színű, utalva a hazai csapat mezére. A kabala egyébként több hivatalos névre is esélyes volt. A Raffy, Houpi és Gallik elnevezések láttán már kevésbé érezzük furcsának a végső befutót…

 

Dél-Korea, Japán 2002, Ato, Kaz és Nik

A “minden idők legrandább” figurái címért versenyben lévő trió tagjai, a narancs, a lila és a kék színű, futurisztikus lények mind az “Atmoball” sportág jeles képviselői. Mellékes kérdés, hogy a sportág nem létezik. Ato egyébként edzői minőségben állt játékostársai, Kaz és Nik mellett. A nevek kiválasztásában az internet népét és a rajongókat hívták segítségül.

 

Németország 2006, Goleo VI és Pille

A németek nem gondolták túl a kérdést, a Goleo-nak keresztelt, mezei plüss oroszlánra ráadtak egy 06-os mezszámú felsőt. És hogy ne unatkozzon szegény, egy beszélő labdát, Pille-t is társául szerződtették. A Goleo név egyébként a gól és az oroszlán (latinul leo) összevonásából született. Míg a “Pille” köznyelvi megfelelője a focinak, hiába emlékezteti a magyar embert a szájban semmivé foszló habkönnyű cukorra…

 

Dél-Afrikai Köztársaság 2010, Zakumi

Zakumi, a leopárd a zöld hajával és kópés tekintetével a menőbb kabala figurák közé tartozik. Az arany és zöld szín használata a hazaiak mezét emelte ki, míg a Zakumi elnevezés az ország nevének rövidítéséből (ZA – Zuid-Afrika vagyis Dél-Afrika) és a “kumi”, vagyis a 10-es szám (ld. 2010) összetételéből állt.  A leopárd fiú egy fehér pólót is viselt, rajta a “2010 FIFA World Cup South Africa” felirattal.

 

Brazília 2014, Fuleco

A ránézésre Zakumi balkézről jövő féltestvérének minősülő háromöves tatu az ország különleges állata, a faj ugyanis csak ott honos. A “Brasil 2014” feliratú felsőt viselő Fuleco neve a “Futebol” (foci) és az “Ecologia” (ökológia) szavakból állt össze. A sportos – eredeti méretében sárgadinnye méretű – lény küldetései közé tartozott a természetvédelem és a környezettudatossággal kapcsolatos figyelemfelkeltés.

 

Oroszország 2018, Zabivaka

A Gólvágó névre keresztelt, az orosz trikolor színeibe öltöztetett farkas a sokakat síszemüvegre emlékeztető ókuláréja miatt vált gyorsan ismertté. Az internetes szavazással megválasztott kabala mellkasán nem meglepő módon az alábbi felirat díszeleg: Russia 2018

 

Volt kedvenc? Van otthon lapuló ereklye? És persze a végső kérdés: milyen figurát szeretnénk magunknak egy esetleges, magyarországi foci világbajnokság kapcsán?

58870cookie-check14 fura figura: így fejlődtek a VB kabalák 1966-tól napjainkig