5 ok, amiért a Kung Fu Panda trilógia minden idők legjobb családi mozija

Elhízott, nem túl éleselméjű, mégis a legkomolyabb XXI. századi tanítómester: egy panda mind felett!

Po, vagyis a Kung Fu Panda története sokkolóan transzcendens és spirituális. Miközben végtelenül cuki és persze nevetni való. A Sárkányharcossá válástól önmagunk elfogadásán át a belső béke és a csí felszabadításáig számos fontos dologra megtanít a medveféle trilógiája. És miközben fejlődünk, észrevétlenül még a kínai kajára is rászokunk…Egy mese, amitől nem csak a gyerek, de mi is jobb emberek leszünk!

És hogy mi az 5 ok, amiért nincs jobb családi mese? Elmondjuk!

1. Mert cuki és vicces

Bár a kérdés szubjektív, aki nem olvad el egy ilyen hatalmas, pocakos szőrzsák csetlő-botló és totálisan szertelen alakjától, az valahol legbelül halott. Tény, talán nehezebb beleszeretni az Őrjöngő Ötös viperájába vagy sáskájába. De azért akad Po-n kívül más képzeletben ölelgetni való lény is. Lehet, inkább felnőtt fejjel olyan imádnivaló, mindenesetre a főhős apja, a lúd az egyik legszeretetreméltóbb karaktere a sorozatnak. A cukiság leginkább a harmadik részben telítődik, egy Po számára fontos, új helyszínen. De már az első két epizódban is akadnak helyes mellékszereplők, nyulak, malacok, birkák. 

Az aranyos-faktor mellett a mára már alapvetésnek számító humorból is kijut a nézőknek, szokás szerint néha inkább a felnőtteket célozva meg az élcekkel. De a bénázásból adódó poénokból is bőven kijut, úgyhogy nagyjából végig lehet vigyorogni a filmeket, leszámítva az izgalmas, vagy megható jeleneteket.

 

2. Mert akció dús

Nem tudom, ki hogy van vele, néha nosztalgiából mi elő-előveszünk régi meséket, hogy megmutassuk, anya és apa min nőtt fel, miért rajongott. Aztán mi magunk felnőttek is meglepődünk, egy-egy rajzfilm mennyire nem működik már egy gyerek számára. Persze vannak örök klasszikusok, amelyeken nem fog az idő. De a tv-ben játszott rajzfilm sorozatok jó része elavult, vagy teljesen értelmetlennek tűnő.

A mai gyerekek – hozzátenném sajnos – a pörgésre képesek figyelni. Mindez persze megelőzhető, de ha nem fordítottunk külön figyelmet a kérdésre, tehát egy teljesen átlagos (és normális) család vagyunk, jó eséllyel a mi gyerekünk is azt szereti, ha pörög a cselekmény és időnként akad egy robbanás…

A Kung Fu Panda, mint a címe is mutatja a harcművészetről (is) szól, az összecsapásokat azonban a XXI. századi stílusnak megfelelően elég komolyan felturbózták. Érdekes egyébként, hogy a negatív karakterek mennyire félelmetesek tudnak lenni, ennek következtében pl. én 8-9 éves kor előtt nem biztos, hogy engedném a gyereknek, hogy egyedül nézze meg, hátha egy kis bújásra van szüksége a film során…

 

3. Mert megtanít az önismeret fontosságára

Elérkeztünk a fontosabb pontokhoz. Az önismeret kérdése egy életen át tartó utazás: kutatás, vizsgálódás, izgalmas, néha fájdalmas ösvényeken. De ha valamibe, hát ebbe igazán érdemes időt és energiát fektetni. Hogy ki, hogyan találja meg a “belső békét” és a “csít”, egyéni kérdés.

Po története egy örökbefogadással kezdődik. A Sárkányharcossá Válás útján pedig fontos, megértse, ki is ő valójában, honnan jött, mi az “eredettörténete”. A mese gyönyörűen ábrázolja az apa-fiú kapcsolat nyomán az adoptálás miatt felmerülő kérdéseket, annak szépségét és nehézségeit. Po emellett megtanulja, hogy nincs semmilyen trükk vagy extra “csoda”, a minden problémát legyőző erő saját magában él, csak elő kell tudni hívni.

A második rész “belső béke” jelenetei, valamint a harmadik epizód “csível”, vagyis a világegyetemet betöltő, alkotó alapanyaggal, energiával, esetleg természeti erővel foglalkozó kérdései olyan tudáshoz vezetik el a nézőt, amelyet a hétköznapok nehézségei során bármikor a maga javára fordíthat.

 

4. Mert megtanít a másság elfogadására

Bár a történet Kínában játszódik, a szereplők számos különböző állatfajból kerülnek ki. Po falujában is több féle élőlény megfordul, az Őrjöngő Ötös tagjai, valamint mestereik is mind-mind más fajta élőlények. A panda utazásai során újabb és újabb állatokkal találkozik, azonban sosem merül fel a szőr- és tollszín okozta különbségek kérdése. Mindenkinek természetes, hogy ilyen színes a paletta. Emellett nyilván Po beilleszkedése a kung fu harcosok elitjébe is javarészt arról szól, nem baj, ha ránézésre alkalmatlan vagy a harcra, a tehetség és tudás nem a külalakodon múlik.

 

5. Mert beavat a legalapvetőbb spirituális fogalmakba

Ahogy már említettük korábban, a csí és belső béke fogalma fontos szerepet játszik a történet és a főhős szempontjából. Az egyén és a közösség sorsa is megváltozik az egyre tudatosabban uralt erők hatására. A mesében emellett a szellemvilág és a túlvilág, az “eleve elrendeltetés”, valamint az elmúlás szépsége is fontos szerepet kap, utóbbit pedig tényleg annyira finoman és kedvesen mutatják be, hogy az embert azonnal kellemes, meleg érzés tölti el.

Röviden tehát: ennél hasznosabb, mélyebb, viccesebb, cukibb és pörgős mese egyelőre nem létezik. Ha még nem láttuk, kihagyhatatlan, ha már ismerjük, nyitott elmével akár újranézhetjük az esetlen, mégis a békét elhozó panda bolondos-spirituális történetét!

 

Kapcsolódó MediaMarkt termékek:

Kung Fu Panda 3 (CD): 3799 Ft

69210cookie-check5 ok, amiért a Kung Fu Panda trilógia minden idők legjobb családi mozija