5 tipp téli rossz kedv és nyűgösség ellen

Nyákos idő, szürke város, kopasz fák, emberek fekete nagy kabátokban. Sokunk január végére, februárra merül le, mintha a nyáron összeszedett D-vitamin készlet ekkorra ürülne ki teljesen. Aluszékonyság, ingerlékenység és általános pesszimizmus. Ha nem is minden nap, de a tavasztól őszig tartó időszaknál sűrűbben előforduló jelenségek nagyjából mindannyiunknál.

A tartós változáshoz több kell, mint néhány praktika, de van, akinek ahhoz, hogy elinduljon a fejlődés útján, kell egy jó kis kezdőlökés. Részben triviális, részben az utóbbi években megfigyelt, saját tapasztalatokon alapuló tippek jönnek, hogy jó kedvvel, bőséggel húzzuk ki addig, mire végre beindul a tavasz (az igazi, nem ez a megtévesztően enyhe idő) és mi is, mint a természet újraéledünk.

A most következő módszerek tehát személyes tapasztalaton alapulnak. Nem áll mögöttük közvetlenül tudományos magyarázat, de a túlélési ösztön diktálta trükkök azért nem teljesen random alakultak ki.

 

 1. Színterápia

Két éve tűnt fel, hogy a zöld szín milyen erős hatással van rám a természetben. Szőlészkedés-borászkodás miatt az addiginál több időt voltam növények között és egyszerűen elvonási tüneteim voltak, ha túl sok időt töltöttem a városban. Az idei télbe már félve mentem bele és valahogy ösztönösen elkezdtem egyre színesebb holmikkal körbe bástyázni magam. A vidám, élénk színű ruhák mellett néha azon kaptam magam, hogy percekig bámulok egy tál M&M drazsét és valahogy jobban érzem magam. A lila szín különösen sokat jelentett mostanában, pedig korábban nem nagyon fogott meg egyik árnyalata sem.

Egészen apró, színes tárgyak is segítenek egy-egy random mosoly előcsalogatásában, ahonnan már csak pár pillanat a lavina szerű, jó közérzet. LEGO-zás vagy kiszínezőzés a gyerekkel, élénk kiegészítők beszerzése és bátor párosítása, de akár egy vibráló munkahelyi kávés szett is segíthet, hogy a semmiből egy kis plusz energiához jussunk. Színes pom-pomokkal feldíszített örökzöldek és a télen is pompázó növények pedig aztán tényleg azonnal kifejtik jótékony hatásukat.

 

MediaMarkt apróságok:

 • PERFECT HOME 72255 Hosszú cserép, 13 cm, 1169 Ft, a részletekért katt ide!
 • GARDEN OF EDEN 11517 Virágmintás kerti kesztyű, 1 méret, varrás nélküli, víztaszító nitrilbevonattal a tenyérrészen, 399 Ft, a részletekért katt ide!
 • NATURTEX Ágytakaró, microfiber kétoldalas ágytakaró, piros-fekete színben, 10 600 Ft, a részletekért katt ide!
 • PERFECT HOME 13505 teafőző, teáskanna 2.5 l pöttyös, 3989 Ft, a részletkért katt ide!
 • ECOFFEE CUP STOCKHOLM kávéspohár fedővel, 400ml, 2999 Ft, a részletekért katt ide!

2. Illat dömping

Ahogy a színek, úgy az illatok is csak módjával bukkannak fel a téli, nagyvárosi forgatagban. Többségünk alig várja a friss, tavaszi, hersegő rügyezést, az első nyári záport, az érő gyümölcsök illatát. Addig, amíg a természet “alanyi jogon” mindezt újra felkínálja, segítsük ki magunkat egy-két aprósággal. Az illóolajok, természetes alapanyagú szappanok, melyek – ha csak nem vagyunk Borsószem Királykisasszonyok, vagy Királyfik – akár a párnánk alatt is meghúzódhatnak.

De jó szolgálatot tehet egy kis fenyőgyanta, vagy akár a télen is elérhető citrusfélék. Egy citrom, egy grapefruit látványa már önmagában lenyűgöző tud lenni (ld. fent), hát még ha kicsit megvakargatjuk a héját. Keresztanyám anno a narancs héját a kályha tetejére szórta, ezzel előzve meg az elektromos szobaillatosítók piacát. Nálam már egy egyszerű kávé darálás is ünnepnap, így január közepén. Annyira ki vagyok éhezve az intenzív, kellemes illatokra.

 

MediaMarkt apróságok:

 • FAMILY POUND 57292B Illatosító „lámpa”, óceán, 499 Ft, a részletekért katt ide!
 • PALOMA P06624 Illatosító Paloma Happy Bag, Exotic, 409 Ft, a részletekért katt ide!
 • SCARLETT SL-1545 kávédaráló, 5939 Ft, a részletekért katt ide!

 

3. Endorfin fröccs

Nem valószínű, hogy újat mondunk azzal, hogy a mozgás nagyjából mindenre gyógyír. Ehhez nem feltétlenül kell órákat edzőteremben töltenünk, vagy vagyonokat elköltenünk, bár tény, a rendszeres, profi (a testi adottságokat és esetleges problémákat figyelembe vevő) sportolás mindenkinek jót tesz.

Az első pár nap nem egyszerű, az agynak és a testnek is “be kell kapnia a csalit”. De ha valaha túljutottunk ezen a tényleg rövid ideig tartó holtponton, érezni fogjuk, hogy az endorfin és adrenalin függőség kialakulása miatt egyszerűen olyan természetes része lesz az életünknek a mozgás, mint a fogmosás. (Erről hamarosan hosszabban is értekezünk, nem is akármilyen példákat is tippeket bemutatva!)

A sporton túl talán a koncert élmények lehetnek még igazán segítségünkre ezekben a vészterhes időkben. Az élőzenei eseményeken már az jótékony hatással lesz ránk, ha hagyjuk, hogy a zene átjárjon. Konkrétan, fizikailag, rezgés szinten. Ha emellé még egy extatikus éneklős-kiabálós-ugrálós-táncolós élmény is társul, garantáljuk, hogy egy hétre rendbe leszünk!

Nemrég az anyós jelöltet elvittem egy koncertre. Ülős mulattság volt, a színpadról sugárzó energia viszont olyan hatással volt a már korántsem fiatal mamára, hogy az esemény végén ragyogó arccal mondta: Ha a munkatársaim havonta csak egyszer eljönnének egy ilyen eseményre, soha többé senki sem panaszkodna az irodában semmire. Én meg azt gondoltam, ha havonta csak egyszer eljönnénk egy ilyen eseményre, soha többé nem kritizálnád a főztömet. Ennél kevésbé rizikós vállalást nem tudunk ajánlani mentális és lelki egészségünk megőrzésére…

 

MediaMarkt apróságok:

 • ALCOR Move Aktivitásmérő karpánt zöld, 12 989 Ft, a részletekért katt ide!
 • FITBIT Flex 2 aktivitásmérő levendula, 18 989 Ft, a részletekért katt ide!

 

 • SJCAM SJ4000 sportkamera vízálló tokkal, kék, 19 999 Ft, a részletekért katt ide!

 

 • Yo-Yo Ma – Bach – The 6 Unaccompanied Cello Suites Complete (Vinyl LP (nagylemez)), 10 999 Ft, a részletekért katt ide!

 

 • ORION OMP-09PU MP3 lejátszó + fülhallgató, lila, 2499 Ft, a részletekért katt ide!
 • PIONEER SE-MJ561BT-T vezeték nélküli fejhallgató, 22 499 Ft, a részletekért katt ide!

 

4. Fény, fény és fény

Legtöbbünket télen a korai sötétedés és a napfény hiánya visel meg. A hideg még csak-csak kibekkelhető. A D-vitamin hiány általános tünet Magyarországon, úgyhogy bátran nyúljunk csak az azt tartalmazó élelmiszerekhez, vagy akár az étrend kiegészítőkhöz, persze csak ésszel. De hogy a hatás igazán erőteljes legyen, gondoskodjunk megfelelő erejű és hatású fényről mind a munkahelyünkön, mind otthon!

A helyes égősorok és a gyertyák a nyugodtabb, relaxáltabb hangulatot fogják biztosítani, míg a profi lámpák és izzók a teljesítmény növelésben segíthetnek. Ezen a területen érdemes a leginkább szaktanácsot kérni, hogy mind a szemünk, mind a közérzetünk jól járjon. A pénztárcánkról nem is beszélve!

 

MediaMarkt apróságok:

 • SYLVANIA TOLEDO kültéri kisgömb 0,5W E27 IP44 opál narancs, 1199 Ft, a részletekért katt ide!
 • PHILIPS HUE Wellner Asztali lámpa, LED, fehér + fényerőszabályozó (44401/56/P7), 31 999 Ft, a részletekért katt ide!

 

 • EMOS ZYK0102 Karácsonyi fényfüzér 2,5M/50 IP20, meleg fehér, 1199 Ft, a részletekért katt ide!
 • EMOS ZY1952 Karácsonyi fényfüzér, nano 2×AA 1,9m, IP20, melegfehér időzítővel,  1449 Ft, a részletekért katt ide!

 

5. Egy perc csend

A legolcsóbb, egyben legfontosabb lépés egész évben, de talán télen még hangsúlyosabban az ún. én-idő.

Sokan szeretünk időhiányra hivatkozni ezzel kapcsolatban. Egyesek megijednek a meditáció fogalmától, miközben a legalapvetőbb gyakorlat, amely a testi és lelki egyensúlyhoz elvezet, a légzés. A világ legtermészetesebb dolga, hiszen 24/7 ezt csináljuk. A kérdés az, képesek vagyunk megállni 5 percre és semmi mással nem törődni, mint ezzel a monoton, életben tartó foglalatossággal.

Hogy ezt reggel, vagy épp este tesszük-e meg (mondjuk az ágyban, de ha motiváltságunk és a család engedi, egy nyugodt helyen a lakásban, törökülésben, egyenes háttal), az már mindegy. Elsőként a szándék a fontos: a szándék, hogy 5 percet magamra és a testemre szánok, amivel az első pillanattól az utolsóig össze vagyok kötve, így felelősséggel tartozom iránta.

Ha mindkét időpont megy, eggyel közelebb vagyunk a kiegyensúlyozottsághoz. És hogy mit kell tennünk? Semmit. Csak figyelni, ahogy a levegő be- és kiáramlik a tüdőnkből. Ahogy a mellkasunk emelkedik, ahogy az orrüregen átsiklik a lélegzet. Este egyébként kiválóan bele lehet ebbe kábulni, aminek hatására végre háton, lecsillapított tudattal alhatunk el, így másnap tényleges pihenés után ébredhetünk. Kvázi újjá.

Akinek segít, hallgasson a számára kellemes zenét, lehetőleg instrumentálisat. Én időnként “végtelenítve” hagyok egy-egy megnyugtató muzsikát (legtöbbször Bach-ot), vagy épp hangeffektet (szélzúgást, tenger morajlást) és sokszor reggel ugyanabban a pózban nyitom ki a szemem, ugyanazzal a nyugalommal, amibe szinte beleszédültem. Így a felsőszomszéd hajnali vircsaftjából is kimaradok.

 

MediaMarkt apróságok:

 • Itt nincs ránk szükséged. 🙂

 

A jó közérzet tehát apró trükkökkel olyankor is elérhető, amikor a körülmények kissé mostohábbak. A kifejezetten stresszes időszakokban külön érdemes ezekre az apróságoknak tűnő, de nagy szolgálatot tevő gyakorlatokra odafigyelni. Hát nem érünk meg ennyit magunknak?