Külföldön járva megtaláltuk a leggusztusosabb gofrit, amit muszáj otthon mindenkinek elkészítenie!

Hogy egy szürke, esős reggelt dobunk-e fel a most következő vizuális és kulináris bombával, vagy a gyerek születésnapi zsúrját, esetleg bevisszük a gépet a munkahelyre, a suliba és ott ajándékozunk meg mindenkit a világ legmenőbb gofrijával, egyéni döntés kérdése. Egy biztos, a komoly kalóriabombának ígérkező desszertnek nehéz lesz ellenállni.Gyerekkorom nagy élménye volt, hogy évente egyszer, karácsonykor anyám vett nekem a Jókai utcai kis vásárban gofrit. Mai fejjel ennek a jelentősége lehet, nem fogható fel, hiszen könnyedén beszerezhető már egy gofrisütő, és úgy általában véve az életszínvonal, a választék sokkal színesebb, magasabb. A 80-as évek végén, 90-es évek elején azonban ritkaság számba ment a gofri. A karácsonyi, miniatűr kirakodóvásárokon felül (hol voltak akkor még a giga árusító helyek…) nyáron a Balatonnál lehetett elcsípni az édes-habos finomságot.

Szóval legalább fél évet kellett álmodozni és vágyakozni, ráadásul a “magyar tengerhez” általában apámékkal mentem, akik erre az úri huncutságra annyira nem voltak fogékonyak.

Tehát évente egyszer, egyetlen egyszer jött el a pillanat, amikor meg kellett hozni a döntést, milyen habbal kérem azt a bizonyos gofrit. 

A 90-es évek előrehaladtával aztán már “szórás” is akadt a desszertre, bár a magam részéről a csípős, hideg időben forró, ropogós tészta és könnyű hab kombinációval bőven meg voltam elégedve.

Aztán valahogy kinőttem ebből az őrületből, másra terelődött a figyelem, a gofri pedig a feledés homályába merült. Egészen mostanáig, amikor is Csehországban, egy gasztro fesztiválon szembejött az alábbi édesség. Lehet, másoknak ez a látvány hétköznapi, abban sem vagyok biztos, odahaza vajon ne készítene-e valaki hasonló desszertet, mindenesetre a helyiek is egyértelműen meg voltak döbbenve és kivétel nélkül szinte mindenki a rogyásig gofrit készítő sátor előtt álldogált.

A trükk, a leheletnyi csavar a gofri készítés egyébként egyszerű mezsgyéjén a találalás fineszessége. Tehát ha képesek vagyunk jó alap tésztát készíteni, már meg is van a szenzáció. Csak rajtunk múlik, milyen őrületes ízekkel és látványelemekkel dobjuk fel az édességet. Melynek újkori sikeréhez tehát nem kell más, mint hogy

TÖLCSÉR FORMÁJÚRA GÖNGYÖLJÜK!

Forrás: Le Vafle!

 

Hát igen, bizonyos millió dolláros üzletek néha ilyen egyszerű megoldásokon alapulnak. Nyilván nem árt a jó fajta, kemény habok készítésének ismerete is és persze a szezonális gyümölcsök, a “szórványok”, öntetek magabiztos és kreatív használata. Valamint a papír tölcsérke, amelybe az egész csoda kerül.

Ennek elkészítése izgalmas kézműves feladat lehet, akár a család kisebb tagjainak a bevonásával. Papír tölcsért hajtogatni többféle képpen lehet, a legegyszerűbb módját valószínűleg mindenki ismeri. Ekkor fogunk egy darab papírt (általában ugye egy téglalap alakút) és szépen feltekerjük a kívánt nagyságúra. A tölcsér ekkor lehet “dagi” vagy épp “nyúlánk”. Ráadásul a ragasztás sem egy ördöngösség. A végeredmény praktikusan működő képes lesz, de azért létezik gusztusosabb kivitelezés. Az internet bugyraiban számos, ún. tutorial videó kering a papír tölcsérek készítéséről, mi ezt találtuk eddig a legkreatívabbnak és leghívogatóbbnak. Persze lehet, csak a díszes szél-vágó gép miatt.

Mint a zsírpapír nagy rajongói, ajánljuk a matt, natúr színű, barnás tálalást, ebben a tészta is jól mutat, ráadásul a feltétek élénk színe is kiugrik a szervírozáskor. De ahogy a képeken is látható, egy-egy papírpohár szerű „tálaló” is kiváló design elem lehet!

Forrás: Le Vafle!

 

Ne feledjük, a tölteléknek és dísznek való elemeket, darálékokat, gyümölcs karikákat és szemeket, valamint a habokat előre is elkészíthetjük. A tészta azonban frissen, melegen igazán finom. Így ha csak 1 db gofri sütőnk van, az éhes szájak számának tekintetében várakozási idő állhat be. Iskolai és munkahelyi közösségekben egy körlevéllel bizonyára találhatunk rokonlelkű sütő tulajdonosokat, így akár összefogással is megszervezhetjük a nagy gofri napot!

Fontos! A cikkben megjelent fotók a Le Vafle! cég csodáit mutatják be. Ahogy az látszik, a lelkes, cseh gofri sütők egy speciális készüléket használnak, amely apró kis “puffancsokat” süt, persze rácsba rendeződve, ahogy az egy valamire való gofritól elvárható. A MediaMarkt elképesztő kínálatában ez a készülék nem érhető el, de a szív alakú szépségekkel, vagy akár a hagyományos, „kockás” tésztával is hasonlóan remek eredményeket érhetünk el! Csak tekerjük fel azt a finom tésztát! És persze díszítsünk, díszítsünk, díszítsünk!

B-terv: irány a Nyugati és Brno, ahol egy-egy rendezvényen elkapható a Le Vafle csapata!

Forrás: Le Vafle!

Forrás: Le Vafle!