2018. aug. 14.
Hogy egy szürke, esős reggelt dobunk-e fel a most következő vizuális és kulináris bombával, vagy a gyerek születésnapi zsúrját, esetleg bevisszük a gépet a munkahelyre, a suliba és ott ajándékozunk meg mindenkit a világ legmenőbb gofrijával, egyéni döntés kérdése. Egy biztos, a komoly kalóriabombának ígérkező desszertnek nehéz lesz ellenállni.Gyerekkorom nagy élménye volt, hogy évente egyszer, karácsonykor anyám vett nekem a Jókai utcai kis vásárban gofrit. Mai fejjel ennek a jelentősége lehet, nem fogható fel, hiszen
könnyedén beszerezhető már egy gofrisütő, és úgy általában véve az életszínvonal, a választék sokkal színesebb, magasabb. A 80-as évek végén, 90-es évek elején azonban ritkaság számba ment a gofri. A karácsonyi, miniatűr kirakodóvásárokon felül (hol voltak akkor még a giga árusító helyek…) nyáron a Balatonnál lehetett elcsípni az édes-habos finomságot.
Szóval legalább fél évet kellett álmodozni és vágyakozni, ráadásul a “magyar tengerhez” általában apámékkal mentem, akik erre az úri huncutságra annyira nem voltak fogékonyak.
Tehát évente egyszer, egyetlen egyszer jött el a pillanat, amikor meg kellett hozni a döntést, milyen habbal kérem azt a bizonyos gofrit.
A 90-es évek előrehaladtával aztán már “szórás” is akadt a desszertre, bár a magam részéről a csípős, hideg időben forró, ropogós tészta és könnyű hab kombinációval bőven meg voltam elégedve.
Aztán valahogy kinőttem ebből az őrületből, másra terelődött a figyelem, a gofri pedig a feledés homályába merült. Egészen mostanáig, amikor is Csehországban, egy gasztro fesztiválon szembejött az alábbi édesség. Lehet, másoknak ez a látvány hétköznapi, abban sem vagyok biztos, odahaza vajon ne készítene-e valaki hasonló desszertet, mindenesetre a helyiek is egyértelműen meg voltak döbbenve és kivétel nélkül szinte mindenki a rogyásig gofrit készítő sátor előtt álldogált.
A trükk, a leheletnyi csavar a gofri készítés egyébként egyszerű mezsgyéjén a találalás fineszessége. Tehát ha képesek vagyunk jó alap tésztát készíteni, már meg is van a szenzáció. Csak rajtunk múlik, milyen őrületes ízekkel és látványelemekkel dobjuk fel az édességet. Melynek újkori sikeréhez tehát nem kell más, mint hogy
TÖLCSÉR FORMÁJÚRA GÖNGYÖLJÜK!
Hát igen, bizonyos millió dolláros üzletek néha ilyen egyszerű megoldásokon alapulnak. Nyilván nem árt a jó fajta, kemény habok készítésének ismerete is és persze a szezonális gyümölcsök, a “szórványok”, öntetek magabiztos és kreatív használata. Valamint a papír tölcsérke, amelybe az egész csoda kerül.
Ennek elkészítése izgalmas kézműves feladat lehet, akár a család kisebb tagjainak a bevonásával. Papír tölcsért hajtogatni többféle képpen lehet, a legegyszerűbb módját valószínűleg mindenki ismeri. Ekkor fogunk egy darab papírt (általában ugye egy téglalap alakút) és szépen feltekerjük a kívánt nagyságúra. A tölcsér ekkor lehet “dagi” vagy épp “nyúlánk”. Ráadásul a ragasztás sem egy ördöngösség. A végeredmény praktikusan működő képes lesz, de azért létezik gusztusosabb kivitelezés. Az internet bugyraiban számos, ún. tutorial videó kering a papír tölcsérek készítéséről,
mi ezt találtuk eddig a legkreatívabbnak és leghívogatóbbnak. Persze lehet, csak a díszes szél-vágó gép miatt.
Mint a zsírpapír nagy rajongói, ajánljuk a matt, natúr színű, barnás tálalást, ebben a tészta is jól mutat, ráadásul a feltétek élénk színe is kiugrik a szervírozáskor. De ahogy a képeken is látható, egy-egy papírpohár szerű „tálaló” is kiváló design elem lehet!
Ne feledjük, a tölteléknek és dísznek való elemeket, darálékokat, gyümölcs karikákat és szemeket, valamint a habokat előre is elkészíthetjük. A tészta azonban frissen, melegen igazán finom. Így ha csak 1 db gofri sütőnk van, az éhes szájak számának tekintetében várakozási idő állhat be. Iskolai és munkahelyi közösségekben egy körlevéllel bizonyára találhatunk rokonlelkű sütő tulajdonosokat, így akár összefogással is megszervezhetjük a nagy gofri napot!
Fontos! A cikkben megjelent fotók a
Le Vafle! cég csodáit mutatják be. Ahogy az látszik, a lelkes, cseh gofri sütők egy speciális készüléket használnak, amely apró kis “puffancsokat” süt, persze rácsba rendeződve, ahogy az egy valamire való gofritól elvárható. A
MediaMarkt elképesztő kínálatában ez a készülék nem érhető el, de a
szív alakú szépségekkel, vagy akár a
hagyományos, „kockás” tésztával is hasonlóan remek eredményeket érhetünk el! Csak tekerjük fel azt a finom tésztát! És persze díszítsünk, díszítsünk, díszítsünk!
B-terv: irány a Nyugati és Brno, ahol egy-egy rendezvényen elkapható a
Le Vafle csapata!