A megbízható HDD márka

Egy 25000 darabos, 36 hónapos tesztből kiderült ki az egyik legjobb merevlemez gyártó.

hdd01

Elsőre meglepő adat, hogy honnan szerez valaki huszonötezer (!) merevlemezt, pláne ha kiderül, hogy napi szinten masszív használatban van mind. Milyen cégnek van ennyi „vinyóra” szüksége? A Backblaze egy online backup szolgáltatás, ráadásul a legjobbak közül, így sok sok ezer terabyte-nyi adatot bíznak rájuk magánemberek és multivállalatok egyaránt. És ahol ennyire pörögnek a HDD tányérok, ott bizony meg is halnak, így igazán életszerű (sőt annál egy fokkal még szigorúbb) körülményekre alapozva láthatjuk mit érdemes vásárolnunk, ha legközelebb háttértárra van szükségünk.

hdd02

Azt előrebocsájtjuk, hogy mint ahogy az a képeken is látszik, például a Samsung és Toshiba HDD-k hiányoznak a listáról, egyszerűen azon okból, hogy a Backblaze-nek ezen gyártóktól még nincs olyan darabszámú HDD-je, ami megbízható adatokkal szolgálna a felméréshez, de ez is csak idő kérdése. A grafikonon jól látszik, hogy a Hitachi és a Western Digital toronymagasan veri a Seagate háttértárakat a „túlélési harcban”, ami meglepő, legalábbis a Seagate szempontjából. Ilyen darabszám és intenzív használat mellett elég valószínűtlen, hogy a Backblaze pont egy nagyon rossz szériát kapott ki a Seagate vinyókból, így nyugodtan levonhatjuk a következtetést, hogy ha jót akarunk PC-nknek, notebookunknak, akkor Hitachi, vagy WD merevlemezt választunk.

hdd03

Egy korábbi elemzés pedig a masszív használat melletti HDD élettartamot mutatja meg, aminek egyáltalán nem fogunk örülni, de rögtön tegyük hozzá, hogy nekünk átlagfelhasználóknak biztosan jobbak lesznek az eredményeink, de azért érdemes legalább félévente elvégezni egy HDD vizsgálatot például a sok tesztben remekül szereplő, ráadásul hazai fejlesztésű HDD Sentinel szoftverrel, hogy képet kapjunk háttértárunk egészségi állapotáról.

5351cookie-checkA megbízható HDD márka