A mennydörgést is túlordítja tökéletes minőségben: JBL Boombox 3 Wi-Fi teszt

A nagy JBL-körképünkben csak utaltunk rá, micsoda ereje van a Boomboxnak, most szét is cincáltuk – persze csak átvitt értelemben – a vezeték nélküli ghettoblastert. A JBL Boombox 3 a Wi-Fi technológiájának köszönhetően már makulátlan minőségben szólal meg.

Magabiztos cég a JBL: sorra dobja újra a piacra a már jól ismert, minimális ráncfelvarráson átesett és új kapcsolódási lehetőséggel ellátott Bluetooth hangszóróit abban a reményben, hogy a kemény konkurencia és a „rendelős” oldalakat elárasztó kevésbé ismert és változatos minőségű termékek között is piacvezető marad. Most a – legalábbis méretben és hordozhatóságban – nyolcvanas évek népszuerű „vállról indítható” kazettás magnójának újragondolása, a Boombox a soros, amely a Charge-hoz hasonlóan megkapta a Wi-Fi kezelést, azaz már a Bluetoothnál stabilabb és gyorsabb adatátvitellel is streamelhetjük kedvenc zenéinket. Ha ehhez hozzávesszük az extra funkciókat és a szokásos megbízható, kerek, kiegyensúlyozott bulizene-hangzást, biztosra vesszük, hogy ez a modell is sikerre van ítélve. De mi a helyzet azokkal, akiknek már van Boomboxuk? Megéri váltani? Tesztünkben utánajártunk.

Mi lapul a dobozban?

A gyártó itt sem rejtett el meglepetést, a hangszórót kiemelve a doboz alján megtaláljuk az üzembehelyezési útmutatót, biztonsági információkat, valamint a hálózati tápkábelt.

A dobozból kiemelve érezhető, hogy elég masszív a készülék, a fém füle nagyon elegáns és kényelmes. Prémium érzetet kölcsönöz az anyaghasználat, ahogy az is, ahogyan a megnevezést beleírták. A hengeres forma, a nagy JBL felirat… Mintha a Charge 5-öt látnám nagyobb kivitelben. A burkolat nagy részét itt is akusztikus szövet borítja, a hangszóró oldalsó széleinél pedig vastag szilikon kerettel vették körbne, hogy védje a hangszórókat. Ugyanúgy megtalálhatjuk a szilikon csíkokat az alján, hogy ne guruljon el, ha letesszük.

Hogy működik?

A tetején található kezelő gombok is ismerősek, minden egy az egyben ugyanaz, mint a korábban tesztelt Charge 5 Wi-Fi-nél: jobb oldalról haladva a szív alakú gomb, amivel a beállított kedvenceinket indíthatjuk, a lejátszás gomb, középen egy kis keretben a bekapcsoló gomb és Bluetooth váltó, jobb oldalon pedig hangerőszabályzó gombok kaptak helyet. A szív alakú gomb lényegét kifejtjük, mert nagyszerű új funkció ez: a Moments menühöz kapcsolódik, amely a JBL One alkalmazásban érhető el. Lényege, hogy az appban hozzárendelheted a funkcióhoz kedvenc számaidat, amelyeket azonnal elkezd lejátszani a hangfal a szív megnyomása után. Azaz elég ezt a gombot megnyomnod, és nem is kell külön elindítanod a playlistedet a streaming platformodon, megteszi ezt helyetted a Moments.

A Boombox 3 Wi-Fi IP67 víz-és porálló besorolása biztosítja, hogy a hangszórót szinte bármilyen környezetben gond nélkül használhassuk, a hangszóró hátulján elhelyezett USB és tápcsatlakozót is teljes egészében védőkupak fedi a por és a beázás ellen. A gyártó ennél a hangszórónál is újrahasznosított műanyagot és szövetet használ az elkészítés során, valamint a csomagolása is környezetbarát.

Hogy szól?

Ez a modell is a JBL hordozható hangszóróinak új generációjához tartozik. A jóval kisebb Charge 5 Wi-Fi-hez hasonlóan itt is Wi-Fi 6-tal egészül ki a Bluetooth. Ez azt jelenti, hogy

a hangszóró támogatja az AirPlay, Alexa Multi-Room Music, Chromecast és Spotify Connect lejátszást.

Ezenkívül nagy felbontású, 24 bites/96 kHz-es hangfájlokat játszik le otthoni hálózatán keresztül, mindeközben telefonálhatunk is, nem szakad meg a zene lejátszás.

A hangszóró használathoz le kell tölteni a JBL One alkalmazást, ami végigvezet az eszköz beállításán, az első Wi-Fi csatlakoztatás után szoftver frissítés fogadott, mely pár perc alatt le is zajlott, ezt követőn már használhatjuk is, ami újdonság a szoftverben a korábbihoz képest, hogy 3 sávos hangszínszabályzót, valamint egy új Moment funkciót kapott.

A Boombox 3 Wi-Fi háromutas hangrendszerének zenei összteljesítménye akkumulátorról 160 W (1x 60 W RMS-mélysugárzó + 2×30 W RMS-középsugárzó + 2×10 W RMS-magassugárzó), elektromos hálózatról pedig összesen 200 W (1x 80 W RMS-mélysugárzó + 2x 40 W RMS-középsugárzó +2x 20 W RMS-magassugárzó), azaz érezhetően hangosabb és részletgazdagabb. Mondanunk sem kell:

brutálisan szól!

Ezt a hangerőre és a minőségre is értjük. A Wi-Fi kapcsolaton keresztül lejátszott zenék hallhatóan tisztábbak és szebben szólnak, mint Bluetooth-on, ez persze függ a felvétel minőségétől és a zenei műfajtól is. A Spotify Doldy Atmos Quality music listából hallgatott zenék kristálytisztán szóltak, ebben a minőségben minden féle zenei stílus jól állt a Boombox 3 Wi-Fi-nek. A kapott hangélmény magával ragadó!

A belső akkumulátor akár 24 órás működést is lehetővé tesz, az üres akkumulátor körülbelül négy és fél óra alatt tölthető fel, az USB-porton keresztül pedig a powerbank funkciónak köszönhetően tölthető más eszköz is.

A JBL Boombox 3 Wi-Fi önbeállító funkciója érzékeli a környezetét a dupla, beépített mikrofonok segítségével, amelyek optimalizálják a hangminőséget, ebben van valami, ha egy szóval kellene jellemeznem azt mondanám, tökéletes.

A JBL Boombox Wi-Fit itt tudod megvásárolni.