Alsó és felső véglettel frissült az iPad család

Az Apple szerda esti bemutatója során a szokásos iPhone-vérfrissítés mellett a gyártó a tablet vonalat is feldobta, nem is akármilyen újdonságokkal. A régóta várt, valódi folytatásnak is tekinthető új iPad Mini mellett végre leleplezésre került az iPad Pro is.

iPad_Pro_01_MMM

A 12,9 colos Pro modellről régóta keringnek pletykák, a bemutató előtti hetekben szinte már biztos volt a felbukkanása. Az Apple szerint ez a készülék korábbi táblagépeikkel szemben már kifejezetten a munkára termett fajta, ekkora képméret például kifejezetten jól használhatóvá teszi az ezidáig csak iPad Air-eken használható osztott képernyős módot. Maga a megjelenítő egyébként 2732 x 2048 pixeles felbontást, azaz 264 ppi-s képsűrűséget kapott, ez pedig megfelel az Air adatainak. A kijelző laminált, tükröződésmentes és nem gyűjti az ujjlenyomatokat, természetesen multi-touch képes és a szokásos módon IPS technológiára épül, ugyanakkor az iPhone-okban frissen debütált 3D Touch képességet nem tartalmazza. Ugyanez a helyzet a fényképezés terén is, hátlapra az előző generációs 8 megapixeles iSight, előlapra pedig az 1,2-es FaceTime HD kamera került, előbbi képességei videózás terén Full HD (1080p) minőségben maximalizálódnak.

iPadPro_02_MMM

A készülék központi egysége azonban megfelel a legfrissebb trendnek, az iPhone 6s és 6s Plus modellekben is helyet kapó A9-es processzor adja a számítási teljesítményt a saját szenzorkezelő kisegítő egységével, azaz az M9-cel. Hangzás terén négy előlapi hangszóróra építhetünk, a konferenciahívások minőségét ezek és a dupla mikrofon garantálja, míg a produktivásra való törekvés további jeleiként megvásárolható lesz az Apple Pen és Smart Keyboard páros, ezekről azonban külön hírben írunk. Az iPad Pro-t a tervezők 6,9 mm-es vastagsággal kétféle változatban alkották meg, a WiFi only verzió esetében a készülék súlya 713 gramm, ára pedig 799 és 949 dollár közé esik – attól függően, hogy mekkora tárhelyet kérünk a 32 és 128 gigabájt közé eső palettáról. A SIM foglalatos modell 10 grammal nyom többet és mindössze 128 gigabájtos változatban lesz kapható, 1049 dollárért.

iPad_Mini4_01_MMM

Az táblagép család másik újdonsága az iPad Mini 4, mely elődjével ellentétben már nem csak minimális ráncfelvarrás lett – az iPad Mini 2 és 3 közt ugyanis mindössze a Touch ID megjelenése és az aranyszínű változat kiadása volt az eltérés. Az új Mini vékonyabb lett elődeinél, 6,1 mm-es vastagság és 298,8 – 304 gramm közé eső tömeg jellemzi – utóbbi a SIM foglalat és a mobilkommunikációs antennák meglététől függ. A képátló még mindig 7,9 colos, a képsűrűség 326 ppi, és itt is él az ujjlenyomat taszító és tükröződésmentes bevonat. A középső gomb mögött még az első generációs Touch ID rejtőzik, ahogy a belbecs is csak a tavalyi iPhone modelleké. Ez a gyakorlatban az A8-as fő, és M8-as segédprocesszort jelenti. A kamerák nem meglepően itt sem a legújabba, a 8 és 1,2 megapixeles tavalyi egységekről van szó. Ezekkel tölthetjük meg a 16-os, 64-es vagy 128 gigabájtos háttértárat. Az iPad Mini 4 a Pro novemberi elérhetőségével szemben már most is megvásárolható, a gyártó kínálatában a harmadik generáció helyét veszi át és ára tárhelytől változóan 130 és 200 ezer, SIM foglalattal együtt pedig 170 és 240 ezer forint közt változik.

iPad_family_01_MMM

32130cookie-checkAlsó és felső véglettel frissült az iPad család