Bemutatkozott a Qualcomm új mobilos erőműve

Az amerikai chipset gyártó bemutatta legújabb mobilos központi egységét a Snapdragon 820 képében, mely a korábbi lapkakészletekhez képest mind teljesítményben, mind fogyasztásban nagy előrelépést ígér.

Qualcomm-Snapdragon_logo_01_MMM

A Snapdragon család legújabb és legerősebb tagja szinte minden ízében megújult, kezdve az ARMv8-as architektúrára épülő új, Kryo névre keresztelt processzormagokkal, melyekből a 820-as chipset négyet tartalmaz, és amelyek a gyártó állítása szerint 35%-os teljesítménynövekedést jelentenek az ez évi csúcsnak számító előd, azaz a Snapdragon 810-es képességeihez képest. Sokkal nagyobb hangsúly került ugyanakkor a központi egység grafikus képességeire, melyekért egyrészről a szintén vadonatúj Adreno 530-as felel: Ez nemcsak hogy 40%-kal alacsonyabb fogyasztással, de ugyanennyivel nagyobb teljesítménnyel is kecsegtet. Kompatibilitás terén az Open GL ES 3.1 és 3.2, szabványok mellett az OpenGL 2.0 és Renderscript támogatás is szerepel a listán, lehetővé téve a heterogén képfeldolgozást, ami többek közt videók kezelésénél is előnyös lehet. Perifériákat tekintve a grafikus egység a HDMI 2.0-ás szabványon keresztül akár 4K kijelzőket és vezeték nélküli megjelenítőket is kezel, előbbieket 60 fps sebességgel, utóbbiaknál a sztenderd 30 fps-t kapunk.

snapdragon_adreno530gpu_sidebar_MMM

A Qualcomm Spectra nevű képfeldolgozó egysége (ISP) az egyszerre három kamera kezelésének képesség illetve a hibrid autfókusz és optikai zoom támogatás mellett 30 fps-el történő videórögzítési sebességet is kínál 25 megapixeles felbontással, Az egység egyúttal alacsonyabb képzajt és színhelyesebb képeket is ígér, nyilván ebben a kameramoduloknak továbbra is nagy szerepük van.

Az új chipset készülékekben történő megjelenése a 2016-os év első felében várható.

30110cookie-checkBemutatkozott a Qualcomm új mobilos erőműve